Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Kismama a strandon

2011. július 12. - AnitUp

Egy nőgyógyászati vizsgálat után, ha mindent rendben találnak, a kismamának sem kell elbújni a négy fal közé, akár vízparton is nyaralhat az egész család. Strandoláskor azonban ügyelni kell, hogy ne érje pocakját tűző nap, elegendő folyadékot igyon, pihenjen, ne hűtse le testét hosszas fürdőzéssel.

Utazás előtt külön fel kell készülni erre is: könnyű, jól szellőző lenge ruha, kalap, ami védi a napsugarak ellen, fényvédő krémek, papucsok - hogy soha ne kelljen mezítláb lenni, de mindig legyen száraz a lábbeli - fürdőruha, strandkendő, összecsukható szék, fürdőlepedő legyen a csomagban. 

A kismama akár bikinit is felvehet, ha abban jól érzi magát. Az egyrészes fürdőruha vizesen amúgy is hamar ráhűl a testre, a pocak méretét sem követi, és hamar kényelmetlen lehet. Mindig legyen egy száraz ruha a kismamánál, hogy amikor a vízből kijön, át tudjon öltözni.

A napi étkezések száma nyaralása alatt is maradjon meg. A nagy melegben esetleg nem érzi a kismama, hogy éhes, leeshet a vércukor szintje, szédülhet, megfájdulhat a feje. Az étkezések legyen könnyűek. Kerülni kell a zsíros vagy olajban sült ételeket. Sovány hús, párolt zöldségek, gyümölcs, gyümölcslé kerüljön az étrendbe. Nagyon fontos az elegendő folyadék, akár 2-4 liter naponta, mert a melegben jobban párolog a test.

Uszodák, gyógyfürdők

Az úszás – ha nem túl hideg a víz –, nem árt a terhesség középső harmadában, de csak kizárólag akkor, ha zárt a méhszáj. Az uszodák víztisztító berendezéssel működnek, de érdemes tájékozódni a vízben található klór mennyiségéről is, valamint olyan napokat választani, amikor kevesebben vannak. Ilyenkor kisebb a fertőzés- és balesetveszély is.

A strandokon több kórokozó van, mint az élő vizeken. Lábgomba, hüvelygomba, de akár hasmenéses betegségek is összeszedhetők. Ha mégis strandol a kismama, -akár vízparton, akár strandon-, mindig viseljen strandpapucsot. A bordázott talpú papucs, amiben belül sem csúszkál a láb, az eleséstől is véd.

A gyógyfürdők vize nem ajánlott állapotos nőknek, egyrészt a fertőzés veszélye miatt, másrészt a víz hőmérséklete és összetétele miatt. A 30 C°-nál magasabb hőmérsékleten jobban szaporodnak a baktériumok. A meleg víz alhasi vérbőséget okoz, még vetélést is okozhat a gyógyvízben való ücsörgés.

Természetes vizek

Az élő vizek már veszélytelenebbek a fertőzések szempontjából, de itt is kerüljük a zsúfolt piszkos tengerpartot. A hideg víz itt sem ajánlott.

A hazai állóvizek jó minőségűek, különösen, ha kerüljük a zsúfolt partszakaszokat. A folyóvizekben való fürdőzés nem javasolt kismamáknak, mivel a folyók vize túl hideg, nem elég tiszta, és a sodrás miatt nem is veszélytelen a fürdőzés.

Vízparton kevésbé érezzük nap melegét és erejét, pedig itt sokkal jobban ki vagyunk téve a leégésnek. Lehetőleg tartózkodjunk árnyékoló, napernyő alatt, igyunk gyakrabban, mint egyébként.

Fürdés után frottír törölközőt csavarjunk a test köré, akkor is, ha úgy érezzük, elég meleg van. A száraz fürdőruha, a könnyű kendő a has köré, és a kalap itt elengedhetetlen.

Védelem a napsugárzás ellen

A legfontosabb szabály, amit a terhes nőnek strandon, vízparton be kell tartani, hogy a hasat soha nem érheti közvetlenül tűző nap, kifeküdni, napozni nem lehet. A déli órákban különösen ártalmas a napsugárzás, érdemes ezt az időt a hűvös szobában pihenéssel tölteni. Délelőtt 11 és délután 15 között még az árnyékban sem tanácsos kint lenni. 

A terhesség alatt megjelenő májfoltok kialakulását a napozás elősegíti. Fényvédő krémeket gyógyszertárban érdemes vásárolni, ahol tanácsot is tudnak adni, melyiket ajánlják kismamáknak.

Árnyékban, félárnyékban is le lehet barnulni, lassabban ugyan, de egyenletesebb napsütötte színünk lesz. Mindig legyen egy könnyű, divatos, derék köré csavarható nagyméretű nyári kendő kéznél. Ezzel nemcsak a napsugaraktól védi a pocakot, hanem a hűvös szellőtől is.

A földön való ülés és feltápászkodás nemcsak kényelmetlen, felfázásra lehetőséget adó helyzet, de nem is túl esztétikus. Ehelyett összecsukható széket vigyen a család a kismama számára – ne ő cipelje-, hogy azon üldögélhessen az árnyékban.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1003060021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása