Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Szépségáplási tippek kismamáknak

2011. július 04. - AnitUp

babazo-kismama-szepsegapolas-beauty-rutin.jpg

Terhesség alatt az ápoltságnak nem csak esztétikai, hanem egészségmegőrző értéke is van. Az ápolt haj és köröm kötelező, emeljük ki azt, ami szép, ami az előnyös oldalunkat mutatja. Jó tudni, hogyan lehet lassítani a terhességi csíkok kialakulását, vagy milyen legyen a várandós nő nyári sminkje. 

A fürdést a gyors tusolások váltják fel, nem túl forró vízzel. A meleg vízben való üldögélés nemcsak kellemetlen nyáron, mivel nem hűti le a testet, hanem alhasi vérbőséget okozhat, ami árt a babának.

Ha ilyenkor szárazabb a bőr, mint máskor, használjunk gyógyszertárakban kapható illatmentes hipoallergén mosakodó kenőcsöt. Amúgy is előfordulhat, hogy a tusoló illata kellemetlen a kismamának.

A belső szépségápolásról sem szabad megfeledkezni. A változatos, vitamindús táplálkozás, az elegendő folyadék a bőrnek, a hajnak is jót tesz. A pihenés, alvás, friss levegő szépítő hatása a várandós nőkre is érvényes.

Ha vitaminozott kozmetikai készítményeket használunk, kerüljük azt, aminek az összetételében A vitamin vagy retinolsav van feltüntetve. Az A vitamin túladagolása magzati ártalmakat okozhat.

Üde smink

A kismamák arca sugárzó, a hormonális változások következtében kisimul, bársonyos. Rendszeresen ápolni kell, hogy a fokozott faggyúműködés valóban a bőr puhaságát segítse elő, és az ne váljon pattanásossá, mitesszeressé.

Az arctisztító tejek kitisztítják, a tonikok összehúzzák a pórusokat, a hideg vizes lemosás pedig - akár naponta többször is - üdévé teszi a bőrt. Mindenki a bőrtípusának megfelelő készítményeket válasszon, különösen száraz, érzékeny bőrűeknek kell körültekintően kozmetikumot választani. Mellőzzük ilyenkor a „csodafegyvereket”, és részesítsük előnyben a gyógynövényes, nyugtató, illatmentes, hipoallergén hatásúakat.

Könnyű, hidratáló krém nappalra és éjszakára egyaránt jó, főleg nyáron kell kerülni a zsíros, nehéz éjszakai arckrémeket. Fényvédő készítmény nélkül tavasztól őszig ne menjen ki a gyermeket váró nő az utcára. Séta vagy vásárlás közben is éppen úgy érik a nap káros sugarai, és ha hajlamos rá, intenzíven jönnek elő a májfoltok, vagyis a terhesség alatti fokozott pigmentáció, elsősorban az arcon.

A hidratáló krémre könnyű alapozó kerüljön, olyan, ami nem tömíti el a pórusokat, és szinte láthatatlan, de véd az UV sugarak hatása ellen is. Ha megszokott a napi smink, nem kell lemondani róla. Matt alapozót, kevés csillogó, zselés alapú arcpírt tehet fel a kismama. Az idei kozmetikai divat amúgy is a halvány, természetes színű árnyalatoknak kedvez. Szemöldök és szempilla formázó zselé, világos, krémes, kicsit csillogó szemhéjfesték, ajakápoló, és kész a nyári smink.

Krémezéssel a striák ellen

Gyakori bőrprobléma a terhességi csík, a stria kialakulása a hason, a combon, a mellen. Kialakulásában alkati, örökletes tényezők is szerepet játszanak. Oka a hízás és a pocak növekedése miatt a bőr elvékonyodása, „szakadása”.

A piros csíkok kialakulását teljesen nem lehet elkerülni, ha valaki laza kötőszövettel rendelkezik, de idejében elkezdett testápolással el lehet érni, hogy a halványabbak legyenek. Növényi olajban, E-vitaminban gazdag krémeket használjon a kismama már a terhesség kezdetétől, de különösen a negyedik hónaptól, amikor rohamosan nő a has. Az ötödik hónaptól a hízás, vízvisszatartás is felgyorsul. Nem szabad, hogy a bőr száraz legyen, különösen az említett területeken.

A srtiák eltüntetésére tett kozmetikai beavatkozásokat halasszuk a szülés és szoptatás utáni időre. A csíkok egy idő után maguktól is halványabbak, gyöngyház színűvé válnak. Testápolók, olajak használata, bemasszírozása rugalmasabbá teszi a bőrt, javítja a vérkeringést, ami a csíkok halványodását segíti elő.

Hajápolás

A kismama haja soha ne legyen zsíros, csapzott, nyugodtan moshatja gyakran, tévhit, hogy ezzel hamarabb zsírosodik. Ha a terhesség miatt elvékonyodott a haja, vagy úgy érzi kezelhetetlen, itt az ideje egy jól levágott rövidebb frizurának, amivel dúsabbnak látszik, és nem utolsó sorban praktikus a terhesség és a szülés idején, de a szülés utáni hetekben is jól jön, amikor nem sok ideje lesz magával törődni.

A festés és dauer nem ajánlott, elsősorban ezért nem, mert nem fog olyan eredménnyel járni, és nem lesz olyan tartós, mint máskor. A szoptatás abbahagyása után ismét vissza lehet térni ezekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr143038613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tinak 2011.09.19. 15:36:17

Le kellett vágni nekem is a hajam rövidre a terhesség után, mert már annyira hullott, hogy muszáj volt. De egy idő után még az sem segített, szinte már kopaszodtam rendesen, és akkor jött a kétségbeesés. Hirtelen felindulásból, amit először láttam, megvettem a hajamra. Így használom már egy ideje ezt a herb-pharmát, eddig úgy látom használ, most egész tűrhetően nézek már ki, majd meglátjuk a továbbiakban mi lesz. Nektek van esetleg más ötletetek végső esetre? Köszönöm
süti beállítások módosítása