Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nagyinál bölcsiszünetben

2011. július 01. - AnitUp

Nagy felelősség a nagyszülők számára egy néhány hónapos, vagy akár az egy-kétéves gyermeket elvállalni hosszabb időre. A kisgyermek kiemelve a megszokott környezetből nyűgösebb lehet, de az is előfordulhat, hogy kétségbe esik, ha a szüleit nem látja maga körül.

Ha nem lakunk egy településen a nagyszülőkkel, idegenebbnek érzi a kisgyermek őket, hiszen ritkábban találkoznak. Ilyenkor a nyaralást megelőzően egy-két hétvégét töltsünk náluk, amikor a nagymama is ott van a fürdetésnél, vagy ő fürdeti a kicsit, és a nagypapa sétál vele. Közben a szülők elérhető közelségben vannak, és lassan összeszoknak az unokák a nagyszülőkkel.

Amire szükség lehet 

Alaposan felpakolnak azok a szülők, akik a nagyszülőkhöz viszik bölcsődés korú gyermeküket a bölcsiszünet idején. Jól is teszik, mert mindenre szükség van, ami otthon is kell: saját fürdőlepedő, babafürdető, kenőcsök, de a saját kis pohár, tányér, kanál sem maradhat otthon. Egyrészt higiéniai okokból, ugyanúgy, mint otthon, legyen külön evőeszköze, edénye a kicsinek, másrészt a megszokott tárgyak is az otthonosság érzetét keltik a babában.

Kiságy, babakocsi is legyen, az előbbit érdemes a nagyszülőknek megvenni, hogy bármikor mehessen az unoka. Ruhából legyen minden időjárásnak megfelelő és elegendő. Ha van rá lehetőség, egy hétre valót tegyünk mindenből, számítva arra, hogy az első napokban talán nem a mosás lesz a nagymama legfontosabb teendője. A megszokott játékok, plüss állatkák alváshoz, szintén nem maradhatnak otthon. Inkább több játék legyen, mert minden megszokott dolog a baba biztonságérzetét növeli.

Gyógyszerek

A házipatikát úgy állítsuk össze, mint amikor nyaralni megyünk. Ne számítsunk arra, hogy úgysem lesz semmi baja, de arra sem, hogy a nagyszülők majd beszerzik, ami szükséges. Fölösleges telefonálgatástól kíméljük meg magunkat és a nagyit, ha minden össze van készítve, és nem kell egyeztetni, hogy milyen gyógyszer adható a kicsinek.

A gyógyszeres doboz mellé legyen lista, hogy mi van benne, és hogyan kell adagolni. A nagyszülői tiltakozást udvariasan hárítsuk el, miszerint már egy vagy két gyermeket ő is felnevelt, tudja, mit kell tenni. Ez ugyanis egy másik gyermek, más adottságokkal.

A lázcsillapító a legfontosabb, legyen legalább kétféle, kúp és tabletta vagy szuszpenzió. A lázas gyermek nyűgös, a nagyszülőtől esetleg még nehezebben fogadja el a gyógyszert, a lázát pedig mindenképpen csillapítani kell. Ezen kívül allergia ellenes szer, köptető, orrcsepp, hámosító kenőcs, kötszer, ragtapasz, lázmérő, szemcsepp, naptej, csípéseket hűsítő oldat vagy kenőcs, hányáscsillapító, hasmenés elleni gyógyszer kell.

"Használati utasítás"

A legfontosabb, hogy alaposan kérdezzék ki a szülőket a kicsi szokásairól: alvásigényéről, az ételekről, amit szeret vagy elutasít, napirendjéről, kedvenc játékairól. Az sem baj, ha a szülők előzetesen listát készítenek ezekről.

Soha ne erőltessék az evést a kicsinek, úgyis hízni fog valamennyit, a levegőváltozás vagy a környezetváltozás általában meghozza gyermekek étvágyát.

Tervezzék meg előre a hetet, legyen valamilyen program minden nap, ha már három év körüli a kicsi. Nem kell nagyszabású időtöltést tervezni, lehet ez egy játszótéri program, séta, rajzfilm, rajzolás, babázás, közös játék.

Soha ne hagyják magára kicsit, gondoljanak a felelősségre, a baj pillanatokon belül megtörténik. Akárhány gyermeket nevelt fel a nagyszülő, valamennyire már kizökkent a rutinból. Soha ne bízza az unokáját egy harmadik személyre, barátnőre, szomszédra. Egyrészt az unokájának azok idegenek, másrészt egészen addig felelősséggel tartozik a gyermek testi és lelki épségéért, amíg a szülők meg nem érkeznek.

Ne hagyják magukat olyan dologra rábeszélni az unokák által, amit nem tartanak helyesnek vagy veszélyesnek ítélnek. Éppen ezért nem kell félni a népszerűtlen döntésektől! 

+ 5 tanács nagyszülőknek

-Délelőtt 10 óra és délután 4 óra között ne vigyék ki a kicsit, ha hőség van, vagy magas az UV sugárzás értéke.

-Hőemelkedés vagy láz esetén azonnal értesítsék a szülőt és vigyék orvoshoz a kisgyermeket.

-Számoljanak azzal, hogy a kicsi nyűgösebb lesz, esetleg sokat sír, vagy dacosabb lesz. Ilyenkor szép szóval, türelemmel igyekezzenek a figyelmét valami érdekes dologra terelni.

-Nem csak az étkezés fontos, de melegben a folyadékpótlás is.

-Soha ne mondják a gyereknek, hogy a szülei nem jól nevelik. Akármilyen kicsi, megérti és rosszul esik neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr683030224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása