Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Babakonyha

2011. június 30. - AnitUp

Néhány egyszerűen elkészíthető receptet ajánlunk az elválasztástól a szilárd táplálék bevezetéséig. Mindig ügyeljünk a változatosságra, mert így biztosíthatjuk, hogy minden fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájusson a kisbabánk.

Mindig friss, érett, egészséges gyümölcsöt, zöldséget válasszunk, legjobbak az idénygyümölcsök, a hazánkban termő zöldségek, amelyhez a nyári időszakban könnyen hozzájuthatunk. Fontos, hogy alaposan mossuk, tisztítsuk meg, mielőtt elkészítenénk.

Paradicsomlé 6 hónapos kortól

Az alaposan megmosott paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobjuk, amikor a héj ráncosodni kezd óvatosan kivesszük a vízből. A paradicsomot kis lyukú szűrőn átpaszírozzuk. A paradicsomlében rengeteg értékes ásványi anyag található, és székrekedésre hajlamos gyerekeknek is kiváló.

Burgonyafőzelék 6-7 hónapos kortól

1 burgonyát megtisztítunk, és apróra vágva megfőzzük. 1-2 kristálynyi sót teszünk a vízbe, ne használjunk túl sok fűszert, hagyjuk a babákat megismerkedni az ízekkel. Amikor puhára főtt a burgonya, szűrjük le, de a levét ne öntsük ki. Botmixerrel összeturmixoljuk, vagy krumplinyomóval összenyomjuk és higítjuk. Ezt megtehetjük, amennyiben van anyatejjel, de a burgonya főzőleve is alkalmas erre a célra.

A burgonya nagy tápértékű, keményítőt, B1- és C-vitamint tartalmazó zöldség, amelyet minden színes főzelékhez sűrítőanyagnak használhatunk a későbbiekben.

Csirkehúspüré 7-8 hónapos kortól

A csirkemell filét (gondosan eltávolítva minden bőr, csont és porcos részt) megmossuk, és kevés vízben megfőzzük, amíg villával szét nem vágható állapotú nem lesz. Darálóval, botmixerrel pürésítjuk, ehhez vagy a húsléből, vagy kis vízből teszünk a csirkemellhez, hogy könnyebben kezelhető legyen. Sok baba nem szereti a hús ízét eleinte, javasolt a már ismert-kedvelt főzelékhez kis mennyiséget hozzákeverni.

A húst helyettesíthetjuk tofuval is, de fontos tudni, hogy a szója, a tehéntej, és a tojásfehérje után a harmadik leggyakoribb allergén!

Tökfőzelék tojássárgájával 10 hónapos kortól

Az egész tökből 2-3 szeletnyit használunk csak fel a baba főzelékéhez. A tököt megtisztítjuk, feldaraboljuk és 1 kis burgonyával együtt feltesszük főzni. Amennyiben a baba már találkozott intenzívebb ízekkel is, a minimális sózáson kívül tehetünk a tökhöz kaprot is. A megfőtt a tököt villával összetörjük, pürésítjük a főzőlével, és kevés telfölt keverhetünk hozzá. A tojást megmossuk és forrástól számított 10 percig főzzük. Hideg vízbe téve a tojáshéj könnyebben eltávolítható. A tojás sárgáját összetörjük, és a főzelékbe keverjük.

A csecsemők 1 éves korig a tojás fehérjét nem fogyaszthatják!

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr433027211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása