Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Tejallergia

2011. június 09. - AnitUp

A tejfehérje allergiával a tehéntej bevezetésével egy idõben találja magát szemben a szülõ. Nem szabad összetéveszteni a laktóz intoleranciával, ez utóbbi ugyanis a tejben lévõ tejcukor (laktóz) felszívódási zavarát jelenti. A két betegség kezelése és diétája is eltér egymástól.

A tejfehérje allergia hátterében a tejben lévõ fehérjékre adott kóros immunválasz áll. Legtöbbször a gyermek három-ötéves koráig kinõhetõ a megfelelõ diéta betartásával. A tehéntej és a tejtartalmú ételek fokozatosan kerülnek vissza gyermek étrendjébe. 

Az elsõ tünetek a tej vagy tejtermék elfogyasztásával néhány órán belül is jelentkezhetnek, leggyakrabban hasmenés - ami akár véres is lehet -, hányás, puffadás, viszketõ csalánkiütés, légúti gége-ödéma, súlyos esetben anafilaxiás sokk formájában. Gyakran elhúzódó tünetek irányítják rá a figyelmet, mint a visszatérõ ekcéma, nyugtalanság, fáradékonyság, a súlygyarapodásban való lemaradás.

Diagnosztizálása a tej megvonásával és újbóli adásával, bõrpróbával, vérvizsgálattal történik.

Tejmentes diéta

A gyógyulás alapfeltétele a tehéntej, a belõle készült tejtermékek, valamint a vele hasonló fehérjeszerkezetû tejek és tejtermékek (kecske és juhtej) teljes kiiktatása az étrendbõl. Az elsõ tünetek és a diagnosztizálás után szigorúan betartott diétának köszönhetõen a tejfehérje érzékenység kinõhetõ. A tehéntej és a tejtartalmú ételek fokozatosan kerülnek vissza gyermek étrendjébe.

A tejfehérjére való érzékenység attól is függ, mikor kerül be a tehéntej a kicsi étrendjébe. Minél késõbb, annál nagyobb esélye van arra, hogy szervezete nem reagál rá kórosan. Minél tovább tart az anyatejes táplálás, annál jobb.

Egy éves korig ne kapjon tehéntejet tartalmazó élelmiszereket, az anyatej tej pótlására az antiallergén tápszer a legalkalmasabb. A hidrolízissel elbontott tejfehérje már nem, vagy csak igen csekély mértékben rendelkezik allergizáló tulajdonsággal.

Fehérje- és kalciumpótlás

Az allergizáló étel elhagyása mellett a legfontosabb a hiányzó tápanyagok pótlása. Az orvos által diagnosztizált betegség esetén kérjük dietetikus segítségét, és így állítsuk össze a kisgyermek étrendjét, hogy elkerülhetõk legyenek a hiánybetegségek. Ok nélkül ne vonjuk ki a tejet a kicsi étrendjébõl, mert hiányállapotot idézhetünk elõ.

Az egészséges fogak és a csontozat kialakulásához gondoskodni kell a kalciumpótlásról is. Ennek hiánya növekedési zavarhoz, késõbb csontritkuláshoz vezethet.

A tejben lévõ fehérje, ásványi anyag pótlására a legalkalmasabb a hús, ezek közül is a szárnyasok. Marhahús és borjúhús nem fogyasztható, a tehéntejhez hasonló fehérjeszerkezete miatt. Kalciumpótlásra alkalmas a spenót, brokkoli, sóska, karfiol, borsó.

A tejfehérje mentes bébiételek is beiktathatók az étrendbe. A péksütemények közül pedig a vizes zsömle, a házilag készült tejmentes kenyér.

Miben lehet tej?

Legfontosabb a tehéntejfehérje teljes kerülése. Ezek a tehéntej, tejtermékek, savanyított tejtermékek, rejtett formában tejet tartalmazó vagy tejjel szennyezett élelmiszerek. A sajt sem ajánlott, mert bizonyos fehérjék elvesztik ugyan allergizáló hatásukat, de teljes biztonsággal nem fogyaszthatjuk.

Tejjel készül a kalács, a kuglóf, a kifli, és általában a péksütemények. A felvágottat sem eheti a kicsi, ha annak összetevõi között szerepel a tej, vagy ha nem tüntetik fel az összetételét. Nem fogyasztható a kecsketej és juhtúró, juhsajt sem; sajt, túró, joghurt, kefir, pudingok, túróból készült édességek, tejszín, tejföl, tejbõl készült desszertek, krémsajtok, tejes margarinok, vaj, vajkrém, borjúhús, marhahús vagy akár csak kevés ilyen húst tartalmazó készítmények.

Ha a bizonyos élelmiszerek összetevõi között szerepel a tejpor, a savó vagy e kazein, akkor azokat is kerülni kell az étrendben.

A szója alapú tápszerekkel is érdemes óvatosan bánni. A szója agresszív növény, gyakran allergiát vált ki.

Tévhitek a tehéntej pótlásáról

Tévhit, hogy a tehéntej kecsketejjel kiváltható. A kecsketej és az ebbõl készült ételek szintén nem adhatók. A kecsketej hasonló fehérjeszerkezete miatt keresztreakció léphet fel. Ugyanez a helyzet a juhtejbõl elõállított készítményekkel, mint például a juhtúró. 

Forralással sem lehet megszüntetni a tehéntej allergizáló tulajdonságát, sõt, hõ hatására csak fokozódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr262970302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása