Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Meddõség

2011. június 07. - AnitUp

 

Meddõségrõl akkor beszélünk, ha egy párnál legalább egy év, de inkább két év rendszeres és védekezés nélküli szexuális együttlét után sem következik be a terhesség.

Sok pár „türelmetlen” a teherbeesést illetõen és akár három-négy hónap után szakorvoshoz fordulnak, hogy tisztázzák az elmaradt teherbeesés okát. Mindenféleképpen érdemes szakemberhez fordulni, de tudnunk kell, hogy elsõként az orvos is az eddigi próbálkozás idejérõl fog kérdezni és javasolja annak meghosszabbítását a fenti idõtartamig.

A meddõségi vizsgálatokkal a fogamzás elmaradásának okát 90%-ban tisztázni, majd ezután kezelni is tudják. 

 Az orvos vagy kórházválasztás során olyan személyekre essen a választás, akiben vagy akikben a pár megbízik, akivel õszintén meg tudja beszélni a problémákat, aki felvázolja elõttük a vizsgálatok menetét, a kezelési lehetõségeket és statisztikai adatokkal is alátámasztja az esetleg szóba jövõ kezelés eredményességét.

A meddõségi vizsgálatok szorosan összefüggnek a meddõség okaival, amely lehet akár a nõnél, akár a férfinál fennálló probléma lehet. Ezért a párnak mindenképpen együtt kell a vizsgálatokat vállalni.

A szakemberrel való elsõ találkozáskor a pár elbeszélgetésre számíthat, amely alkalmával az orvos megismeri a nõ és a férfi kórelõzményeit, életmódját. Már ez alkalommal kiszûrheti azokat a tényezõket, melyek befolyásolhatják a teherbeesést (bizonyos gyógyszerek szedése, korábbi vetélés, abortusz, betegségek, stressz, stb.).

Nagyon fontos, hogy mind a nõt, mind pedig a férfit kivizsgálják, hiszen a nehéz teherbeesés, vagy a meddõség bármelyik (vagy akár mindkét) fél állapotából kifolyólag fennállhat. 

Nõk vizsgálatai:

     Teljes vérkép és vizelet vizsgálat, különféle fertõzések kiszûrése a vérbõl (HIV, TORCH, hepatitis-B)

     EKG

     Hormon vizsgálat (a peteéréshez és a méh terhességre való felkészítéséhez szükséges hormonok termelõdésében lehet probléma. A hormonszint meghatározása után döntik el a kezelés módját, ami általában a hormonpótlás.)

     Nõgyógyászati vizsgálat (citológia, fertõzések kiszûrése-így HPV, chlamydia stb)

     Petevezeték átjárhatóságának vizsgálata (pl. gyulladás okozta elzáródás kiderítésére. Erre az egyik eljárás a HSG, egy kontrasztanyagos röntgen vizsgálat, mely során jódos folyadékkal töltik föl a méh üregét és a petevezetéket s monitoron figyelik a feltöltõdést és a petevezeték átjárhatóságát, valamint a Hycosy, mely katéter felvezetésével ultrahanggal vizsgálja ugyanezt.)

     Ultrahang vizsgálat (bizonyos fejlõdési rendellenességek vagy daganatos elváltozások kizárására)

     Bizonyos esetekben laparoszkópia, hiszteroszkópia, postcoitalis teszt, röviden PCT, (mely keretében együttlét után pár órával megnézik, hogy a méhnyakon vannak-e életképes spermák, illetve azok átjutnak-e a méhnyaknyákon), immunológiai vizsgálat (spermium ellenes ellenanyagok kimutatása).

 

Férfiak vizsgálatai:

     Teljes vérkép és vizelet vizsgálat, különféle fertõzések kiszûrése a vérbõl (HIV, TORCH, hepatitisz)

     EKG

     Spermavizsgálat (spermiumszám, alak, mozgékonyság vizsgálata  az ondót bakteriólógiai szempontból is megvizsgálják, fertõzések kizárására)

     Urológiai, andrológiai (férfi nemi szervek) vizsgálata

 

A meddõségi vizsgálatok a kezelés módjával is kiegészülnek. Gyakran a lombikbébi program hoz megoldást a pár számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr282964341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása