Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Alapruhatár újszülötteknek

2011. május 27. - AnitUp

A babakelengye összeállítása nem maradhat az utolsó pillanatra. Írjuk össze előre, mire lesz szükség az első hetekben. Kérjük ki a védőnő, kisgyermekes anyukák, tapasztalt családtagok véleményét, sok praktikus tanácsot fogunk kapni tőlük. 

Időt és utánajárást igényel, hogy olyan darabokat szerezzünk be, amelyek amellett, hogy csinosak és praktikusak, egészségesek is a viselőjük számára. Interneten is utána nézhetünk áraknak, választéknak, ez nagyban megkönnyíti majd a választást. 

Már szülés előtt szerezzük be a baba számára a legszükségesebb ruhadarabokat, hogy kimosva, kivasalva várják az újszülöttet. Puha, jól szellőző anyagból készült darabokat válasszunk. 

A babaruhákat ki kell mosni és vasalni, mert az újszülöttek bőre érzékeny, fogékony a fertőzésekre. A mosás olyan szerrel történjen, ami nem irritálja a kicsi bőrét. Éppen ezért legalább négyszer-ötször öblítsük ki. A vasalással puhább lesz az anyag, és fertőtleníti is a ruhát, különösen, ha mindkét oldalon vasaljuk.

Anyag és méret

A csecsemő ruhái, a fürdéshez, levegőzéshez használt darabok legyenek jól szellőző, természetes, lehetőleg pamut anyagból. Mindig az anyag összetételét nézzük meg először, és bármennyire cuki is egy rugdalózó, hagyjuk ott, ha műszálas. A műszálas ruhadarab melegben nem szellőzik jól, hidegben szinte ráhűl a testre, fázni fog benne a kisbaba.

A legkisebb méretekből, ami az 56-os, 62-es vagy 68-as egyaránt vásároljunk. Nagyon gyorsan kinövik a babák az első ruhadarabokat, és jól jön, ha nem kell utánajárni éppen azokban az időkben, amikor a szoptatás és a kicsi körüli teendők miatt amúgy is összefolynak a nappalok az éjszakákkal.

Mindig a megfelelő méretű ruhát adjuk a babára. Ha túl szűk, nem tud benne kényelmesen mozogni, ha nagy, nem melegíti megfelelően. Az újszülöttek szervezete még kevésbé tud alkalmazkodni a külső hőmérséklethez, ezért könnyebben lesz melege és hamarabb fázik, mint egy felnőtt.

A csecsemő ruhája legyen könnyen feladható. Az anyag legyen elég rugalmas, ami jól követi a mozgást és könnyű feladni a kicsire. A nyakrész legyen jól tágítható, lehetőleg kapcsos, de a rugdalózók, kiskabátok ne legyenek végig kapcsosak sem elöl, sem hátul, mert nyomják a baba hátát vagy pocakját.

A kisbabák törékenyek, ráadásul nem szeretik az öltöztetéssel járó kényelmetlenséget. A rugdalózón, pólón, ingecskén ne legyen csipke, hímzés, rátét, ami irritálja a baba bőrét. Belül is nézzünk meg minden ruhadarabot, nincsen-e benne szúrós, kényelmetlenséget okozó varrás, alátét, címke.

Alapruhatár 

Az újszülött ruhatára tartalmazza az alapruhadarabokat. Az nyári babáknak a következőkre van szüksége:

- 4 db body (rövid és hosszú ujjú vegyesen)

- 4 db rugdalózó

- 4 db hosszú  és rövid ujjú póló

- 1 db vékony pamut kiskabát

- 2 db hosszú nadrág  pamutból

- 2 db napozó 

- 4 pár zokni

- 2 db takaró (vékonyabb és vastagabb)

- 2 db sapka (vékonyabb pamut)

- 6 db textilpelenka szoptatáshoz

- 2 tucat eldobható pelenka újszülöttek számára

- 2 db fürdőlepedő, törölköző

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr842936917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása