Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Terhességi diabétesz

2011. május 23. - AnitUp
 
A terhesség során felfedezett inzulinhiányos állapot, a terhességi cukorbaj, veszélyezteti a magzat és az anya életét, egészségét. A rendellenességet szűréssel és diagnosztikus vizsgálattal állapítják meg. 
 
A terhességi cukorbetegség jellemzően a terhesség előrehaladtával alakul ki. Ha korábban jelentkezik, már az első harmadban, akkor a diabétesz valószínűleg fennállt már a terhesség előtt is.
 
A terhességi inzulinhiányos állapot hormonális okokra vezethető vissza. Másállapotban ugyanis nő az inzulinszükséglet, amelyet a hasnyálmirigy termel. A vérben lévő cukor elegendő inzulin nélkül mérgezi a sejteket. 
 
A vércukor normális tartománya 3,6-6 mmol/l között van. A terhességi cukorbetegséget szűréssel és diagnosztikai eljárással állapítják meg. A szűrővizsgálatot a terhesség 24-28. hete között végzik, de ennek alapján még nem állapítják meg a cukorbetegséget. 
 
A diagnosztikai eljárás az úgynevezett terheléses vizsgálat, amikor az éhgyomri vérvétel után vízben oldott szőlőcukrot kell elfogyasztani, majd két óra múlva ismét ellenőrzik a vércukor szintet. Az ekkor mért adatokból az orvos megállapítja, fennáll-e a terhességi cukorbetegség.
 
A terheléses vércukor vizsgálat előtti napon, és a vizsgálat napján pontosan be kell tartani a vizsgálatot végző orvos utasításait, aki alapos kikérdezés után fog csak hozzá a terheléses vizsgálathoz.
 
A betegség káros hatásai
 
Ha az anya cukorbeteg, a sejtek károsodása következtében a lepényen át nem jut elegendő oxigén a magzatnak. Az oxigénhiányos állapot akár a magzat elhalásával is járhat.
 
A magzat is termel inzulint, az anya inzulinja nem jut át a méhlepényen, szemben a cukorral, melynek növekedésével párhuzamban a magzat inzulintermelése nő. A többlet cukor miatt a magzat nagy lesz, jelentős zsír és víz halmozódik fel szervezetében. A vizesedés miatt a magzat súlya szülés után gyorsan visszaesik, vére besűrűsödhet.
 
A lepényen kezdetben sok cukor jut át, ennek hatására sok inzulint termel a magzat. Amint azonban a lepény károsodik, már nem jut annyi cukor át rajta, a magzat vércukorszintje leesik a termelt többlet inzulin miatt. A magzat agya károsodhat, vagy a pici akár meg is halhat szülés után.
 
Kezelése
 
A terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamának személyre szabva állapítják meg a diétát, vagyis a szénhidrát és energia-bevitelt.
 
A táplálék főleg lassan felszívódó szénhidrát legyen, illetve magas rosttartalommal rendelkező ételek, mint a nyers zöldségfélék, hüvelyesek, gyömölcsök. A megfelelő étrendet dietetikusnak kell összeállítani, hogy a magzat és az anya hozzájusson minden fontos tápanyaghoz.
Egyes esetekben az orvos inzulinkezelés ír elő. Terhességben nem alkalmazhatók a tablettás vércukorcsökkentı szerek. A kezelés folyamatos és rendszeres vércukor ellenőrzés mellett törtÈnik.
 
Szülés után
 
Még a kórházból való hazatérés előtt ismételt vizsgálatokat végeznek a cukorbeteg kismamánál, hogy el tudják dönteni, továbbra is fennáll-e az inzulinhiány. Amennyiben igen, akkor ez már nem terhességi cukorbajnak tekinthető, valószínűleg az előtt is fennállt a probléma, csak nem derült rá fény.
 
A továbbiakban évente ellenőriztetni kell a vércukorszintet, és kerülni a hízást, a túlsúlyos állapot kialakulását. Éppen ezért továbbra is célszerű betartani az egészséges táplálkozás alapelveit, mert akinek terhességi cukorbetegsége volt, később 2-es típusú diabétesz alakulhat ki nála.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr712926099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása