Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Fejtetvek

2011. május 20. - AnitUp

A fejtetű 3-4 mm hosszú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtathatja!  A tetű a serkéből 6-8 nap alatt kel ki. A fejtetű mindig a hajban marad, lábaival a hajszálakon kapaszkodik és a fejbőrön keresztül, vérszívással táplálkozik. Serkéit a fejbőrhöz közel, a hajszálak tövére cementszerű anyaggal ragasztja, mert azok a tetű kikeléséig a fejbőrtől alig távolodnak el.

Sokan még ma is a nem megfelelő higiéniával, kosszal, elhanyagolt külsővel hozzák őket összefüggésbe, pedig legszívesebben az illatos, tökéletesen ápolt fejeken ütik fel a fejüket. Sokan még ma is tagadják, hogy találkoztak velük, mert még mindig szégyellni való dolognak számít, pedig a gyerekközösségekben ismét egyre sűrűbben jelennek meg, továbbterjedve aztán a család többi tagjára is. Harc a tetvek ellen

Ha valaha így is volt, ma már semmiképpen nem azonosíthatjuk ezeket az élősködőket a kosszal, szegénységgel. A tetvek mindenkit megtalálnak, legyen koszos vagy tiszta, gazdag vagy szegény, hosszú hajú vagy majdnem kopasz. Különösen kedveli a gyerekfejeket és a gondosan ápolt, illatos hosszú hajat.

Ha családunkban megjelennének - hogy sikeresen vehessük fel a küzdelmet ellenük -, szégyenkezés helyett be kell tartanunk bizonyos közösségi szabályokat. Eltitkolás helyett azonnal tájékoztassuk a gyerekek bölcsis- vagy óvónénijét, hogy a többiek is tudjanak róla, végignézzék a többi gyereket, azok családtagjait is - így talán időben megakadályozhatjuk, hogy széles körben elterjedjenek. Mert hiába kezeljük ki otthon a "mieinket", ha a közösségben rejtve maradnak, és bármikor visszakaphatjuk őket a gyanútlan csoporttársaktól.

A tetvek ugyan nem röpködnek egyik kobakról a másikra, mégis könnyen terjednek a gyerekközösségekben: hajkeféről, fésűről, közös párnáról, egymás mellé akasztott sálakról, sapkákról, kapucnikról, összedugott, sugdolózó fejekről bárkihez lakótársául szegődhetnek. Megelőzésről nem igazán beszélhetünk a tetvek esetében, amennyiben megelőzésen bármiféle előzetes kezelést, óvintézkedést értünk; a fejbőr ellenőrzése, átvizsgálása az egyetlen, amit tehetünk. Ezért is volna fontos, hogy aki észleli őket gyermekén, mielőbb tájékoztassa a közösség többi tagját is.

Ezek a nem szívesen látott élősködők általában 1-2 hónapot élnek. 35-37 fokos melegben érzik magukat a legjobban, és kizárólag emberi vérrel táplálkoznak, ezért telepszenek a hajtövekhez. A nőstények 5-8 serkét raknak le naponta közvetlenül a haj tövéhez, ezekből körülbelül 7-10 nap múlva kelnek ki a tetvek. A serkék ovális, sárgás-fehér, áttetsző, fénylő színű peték, amelyek a hajszálhoz tapadnak.

A kifejlett tetvek hosszúkásabb formájú, 1-4 mm hosszú élősködő rovarok, mivel a hajszálak átlagos havi növekedése 1,5-2 cm, ezért nehéz a serkéket időben észrevenni; legtöbbször már csak akkor látjuk meg, amikor lenő annyira, hogy a kikelt élősködő megmozdul, vagy "észreveteti magát".

Az első tünet általában a vakarózás, viszkető érzés, legtöbbször a tarkón és a fülek mögött. (A túlzott vakarózás aztán a hajas fejbőrön felszíni sebekhez is vezethet, amelyek esetenként fájdalommal járhatnak, másodlagos bőrgyulladást okozhatnak, de a tetvek önmagukban nem okoznak fájdalmat.) Ezt a viszketést a vérszívás során a bőr alá fecskendezett nyál okozza, körülbelül negyed-félórával a vérszívás után.

Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha "megtörténik a baj". Mossuk meg alaposan a gyerek fejét samponnal, mint bármikor. A megtörölt, de még nedves hajat sűrű fogú fésűvel (korpafésűvel) fésüljük át, majd tincsenként haladva ismét nézzük át a fejbőrt és a hajat. A kifejlett tetveket akár kézzel vagy csipesszel is eltávolíthatjuk, de a patikákban kapható tetűirtószerek (Nittyfor, Pedex, Nix) a tetveket és a serkéket is elpusztítják, viszonylag rövid idő alatt.

Használati utasításuk a dobozokban megtalálhatók; a kezelést ezeknél a szereknél is alapos hajmosással kezdjük, majd a nedves hajat az előírás szerint bedörzsöljük velük, ügyelve, hogy szembe ne kerüljenek. Bedörzsölés után általában 5-15 percet kell várni, szertől és felvitt mennyiségtől függően fedett vagy fedetlen fejjel, amíg a tetűirtó rászárad a fejbőrre és a hajszálakra.

A gyógyszertárban beszerezhető tetűirtók (Nittyfor, Pedex, Nix) elpusztítják a tetveket és a serkéket is, azokat azonban még el kell távolítani a fejről. Ez sokszor nem könnyű, mert nagyon erősen tapadnak a hajszálakhoz, de az eredményes kezelés része a serkék végleges eltávolítása is.

A fésűről, sapkákról, sálakról, kapucnikról a tetveket forró vízzel távolíthatjuk el. A fésűt elég néhány percre forró vízbe mártani, a ruhaneműket mossuk át 55-60 fokos vízzel (a használati utasításuktól, anyaguktól függően, minél magasabb hőfokon).

 

Forrás: weborvos.hu, origo.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr942919159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágoston László 2012.06.05. 11:31:36

Rusnya egy állat :)
Nálunk a NYDA tetüírtó jött be. Azt írják az oldalukon, hogy nincs benne méreganyag és ez elég meggyőző volt. Nem szerettem volna, ha a gyerkőc fejét valami károssal kell kenegetni..

www.nyda.hu
süti beállítások módosítása