Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Babafürdetés

2011. április 26. - AnitUp

baba-furdetes.jpg

A babafürdetés előkészületei legalább annyi időt igényelnek, mint maga a fürdetés. Ez így is van jól, mert mindennek kéznél kell lennie, a babát egy pillanatra sem szabad magára hagyni.

A fürdetés nem tarthat sokáig, hiszen minél kisebb a baba, annál fázósabb, annál könnyebben meghűl. Az a helyiség, ahol a babát fürdetjük, legyen legalább 24 C°, ne legyen huzat, legyenek csukva az ablakok és az ajtók.

Az ideális fürdővíz 37 C° körüli, gondoljunk arra, hogy a víz fürdetés közben még hűl is. Előre keverjük a vizet, ne a kádba öntögessük a forró és hideg vizet. A kádban lévő hideg víz lehűti a kád falát, hiába öntünk hozzá meleget. Ha forró vízzel kezdjük, balesetveszélyes. Legjobb, ha beszerzünk egy műanyag vödröt, amit csakis erre a célra használunk, és a megfelelő hőmérsékletű vizet ebben készítjük elő.

Soha ne hagyjuk magára kicsit fürdetés közben egy pillanatra sem! Újszülött korában még egy öt centiméteres vízben is megfulladhat, amikor már nagyobb, magára engedheti a kádban a forró vizet, vagy kieshet a kádból, megcsúszhat, beverheti a fejét. Nincs olyan fontos dolog, ami ne várhatna, amíg készen leszünk a fürdetéssel és a gyermekünket biztonságban, felöltöztetve a kiságyba tehetjük.

Magzatmáz

A kisbababelső fürdetése még a kórházban történik. Míg régebben szülés után azonnal csap alatt fürösztötték, ma már sok helyen csak meleg törölközőbe bugyolálják. Ennek oka az, hogy az újszülöttek bőrén lévő úgynevezett magzatmáz (vernix caseosa) beivódjon a bőrbe, ezzel táplálva azt.

A magzatmáz szürkésfehér zsírszerű képződmény, amely a baba bőrét borítja születésekor. Fontos védelmi feladata van, hogy ne kerüljenek a kórokozók a bőrébe, valamint táplálja, bársonyossá teszi azt.

Az újszülöttek bőre vékony, fogékony a fertőzésekre és az irritációra, hiszen a faggyú- és verejtékmirigyek még nem működnek megfelelően. A magzatmáz megtartása nagyobb védelmet nyújt a babának.

Az első napokban elég csak tiszta vízzel fürdetni az újszülöttet. A fürdés csak pár percig tartson, hogy ne ázzon fel a kisbaba bőre, és ne fázzon meg. A magzatmáz így lassan magától lekopik.

Kellékek a fürdetéshez

Már a szülés előtt szerezzük be a babakádat, ami lehet műanyag is. Biztosítani kell a kiskád stabil helyét is, ami lehet állvány, asztal, de mindenképpen olyan hely, ahonnan nem billenhet le a kád, és nem történik baja a kicsinek fürdetés közben.

Ezen kívül a következő dolgokról kell gondoskodni:

- textilpelenka a kádba, hogy ne csússzon, és ne legyen hideg érzetű
- fürdőlepedő pelenka anyagból
- fürdőlepedő, úgynevezett kifogó, puha frottír anyagból
- textilpelenka a haj, a fejbőr törölgetéshez
- hintőpor
- gyógyszertári babafürdető
- popsikenőcs
- vízhőmérő
- szobahőmérő
- puha vattakorong
- babaolaj
- puha szőrű hajkefe
- tiszta pelenka
- minden ruhadarab, amit a fürdetés után a babára adunk

Mikor és hogyan fürdessünk?

A napi fürdetés fontos. A baba bőrének védelme érdekében sokan azt tartják, hogy elég hetente kétszer megfürdetni. Gondoljunk azonban arra, hogy a teste pisis, kakis, a kórokozók megtámadhatják az érzékeny bababőrt vagy csípik, a csecsemők pedig kellemetlenül érzik magukat.

Az újszülötteket és a csecsemőket délelőtt vagy este is fürdethetjük, fontos, hogy bizonyos rendszer alakuljon ki. Amikor már jár a csemete, az esti fürdetés a célszerű, mert napközben otthon és a játszótéren kúszik-mászik.

A fürdetés már a pelenkázó asztalon megkezdődik, amikor tiszta vizes vattával áttörölgetjük a pofiját, olajos vattával pedig a hajlatokat.

A legkisebbeket biztos fogással tegyük a kádba. Vigyázzunk, nehogy kicsússzon a kezünkből. Aki jobbkezes, az a bal kezével nyúljon a kisbaba válla alá, és a fogja át a bal vállát. Saját karunkkal támasszuk meg a buksiját, gerincét. A szabad kezünkkel locsolgathatjuk rá a vizet.

Az újszülöttek általában megrettennek a víztől és bizonytalanságot kelt bennük az egész ceremónia. Öklüket szorosan zárják, kapaszkodnak, homlokukat ráncolják, testüket megfeszítik. Közben beszéljünk hozzájuk, hogy mennyire finom ez a pancsi. Egy idő után megszeretik, attól kezdve, hogy ülni tudnak és műanyag játékokat is kapnak a vízben, már könyörögni kell, hogy kivehessük őket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr142857038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása