Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Óvodába készülődve

2011. április 21. - AnitUp

Ha kisgyermek betöltötte három harmadik életévét, óvodába mehet. Árnyaltabb képet kapunk az óvodáról, ha személyesen is felkeresünk néhányat, és átgondoljuk, hogy például a távolság leküzdhető akadály-e a család tagjai számára. Számít az óvó néni vagy óvó bácsi személyisége, kisugárzása, modora, és az, hogy környezete milyen szakembernek ismerte meg.

Általában a tavaszi hónapokban történik az előjegyzés, a szülők ilyenkor teszik fel maguknak a nagy kérdést: melyik óvodába írassák a gyereket. Gyakran játszótéri ismerősök, munkatársak, barátok szolgáltatnak információt az óvodákról és az óvónőkről, amikor elérkezik az ideje, hogy a kicsi ovis lehessen.

Egyáltalán nem mindegy, ki lesz majd az óvó néni, és milyen az ovi, hiszen néhány évig a gyermekünk abban a környezetben lesz napközben. Hazánkban szabad óvodaválasztás van, de azért körzetesítették az óvodákat, ami azt jelenti, hogy a saját körzetbe tartozó gyerekeket veszik fel elsősorban. Ha körzeten kívüli óvodát keresünk, érdeklődjünk személyesen a felvétel lehetőségeiről.

Amikor közel van az óvoda

Érdemes első körben utána nézni, melyik óvodához tartozunk. Az sem mindegy, milyen messze van a lakóhelyünktől vagy a munkahelyünktől. Nem közömbös számunkra, hogy reggelente milyen korán kell felkelteni a nyűgös kisgyereket, hogy a fél városon át utazzunk vele. A munkahely közelében lévő óvodának is megvan az előnye, hamarabb érünk munka után a kicsiért.

Ha választani lehet egy szebb, jobban felszerelt óvoda, és egy szerényebb között, de ez utóbbiban családiasabb légkört érzünk, gyermekünk is jól érzi magát, szimpatikus az óvó néni, és sok jót hallottunk róla, akkor inkább ez utóbbit tartsuk fontosnak a külsőségek helyett.

Háztűznézőben

Érdemes alaposan megnézni a szóba jöhető óvodákat. Milyen az épület? Van-e udvara, ahol a kicsik játszani tudnak? Milyen a fürdőszoba, a vécé állapota? Elég világosak a csoportszobák, és nem túl zsúfoltak-e?

Ha megkérjük, a leendő óvónő, vagy a vezető óvónő végigvezet bennünket az intézményen. Erre az első látogatásra még nem érdemes magunkkal vinni a gyereket, hiszen, ha az első benyomások jók, később a kicsivel együtt újra eljöhetünk. Ám ha rossz érzésünk támad valami miatt, tovább kell keresgélni. Gyermekünkkel együtt már csak abba az óvodába menjünk, amelyiket a pozitív tapasztalatok alapján kiválasztottunk. A kicsik hamar beleélik magukat az új helyzetbe, nem jó, ha több többször is azzal hitegetjük őket, hogy ide fognak járni.

Ki legyen az óvó néni?

Ha találtunk olyan óvodát, ami több szempontból is tetszik, csemeténkkel ismét látogassunk el oda, hogy találkozhasson a leendő óvó nénivel. A kicsik csalhatatlan ösztönnel „kiszúrják”, mennyire rokonszenves nekik valaki, mennyire bízhatnak benne. Ismerve gyermekünket, figyeljünk ezekre a jelekre. Ha nem érzi jól magát valakivel a gyermekünk, ne erőltessük neki.

Az egyik legfontosabb tulajdonság az óvó néniknél, hogy derűs, kiegyensúlyozott személyiségek legyenek. A szülők és gyerekek is a mosolygós pedagógusokért rajonganak. Az sem mindegy, hogy hogyan beszél a gyerekekről az óvó néni, milyen stílusban és milyen szavakkal.

A következő kritérium, hogy az óvó néni figyel-e a rá bízott gyerekekre: ez kiderül abból, hogy tudja-e, ki mit csinál, kik a gyermekünk barátai, kivel volt esetleg konfliktusa, milyen tevékenységgel szereti magát elfoglalni, egyedül vagy másokkal együtt szeret-e játszani. Abból is sokat tudhatunk meg, amit a csemeténk otthon elmesél nekünk. Sok szülő fogalmazza meg röviden, milyen óvó nénit szeretne a kicsinek: egy igazi tyúkanyó típust, aki a szárnyai alá veszi a gyerekeket.
Olyan óvodát válasszunk, ahol a leendő óvó nénit megismerve úgy érezzük, nyugodtan rábízhatjuk a gyermekünket.


Mikor lehet a gyermeket az óvodába beíratni?
„Az óvodáknak a jelentkezés idejét és rendjét a határidőt megelőzően legalább 30 nappal nyilvánosságra kell hozniuk. (Az óvodába történő jelentkezés módjáról mindig az intézmény fenntartója - pl.: a települési önkormányzat- dönt.)
A gyermeket az óvodába jelentkezés vagy átvétel útján lehet felvenni. A szülő azonban az óvodai nevelési év alatt bármikor kérheti a gyermek óvodába történő felvételét, vagy egy másik óvodába történő átvételét.”
(Forrás: Magyarorszag.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr332845327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása