Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Öt jó tanács a gyerekcipő vásárláshoz:

2011. április 07. - AnitUp

A gyermekcipők ára sokszor vetekszik a felnőtt lábbelikével. Olcsó vagy drága cipőt vegyünk, ha úgyis kinövi?

A gyermekek egy éves koruk körül kapják életük első igazi cipőjét, olyat, amelyben már járni is fognak. Ilyenkor felvetődik szülőben, hogyan válasszon cipőt, hiszen ez nagyban függ a kicsi lábától, a választéktól, és az egészségügyi elvárásoktól.

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy nem áll-e fenn valamilyen mozgásszervi probléma. Ha ilyen jellegű problémát találnak, az ortopéd szakorvos javaslata alapján kell cipőt választani, ha nincs semmi rendellenesség, irány az üzlet!

Mindegyik gyártó igyekszik úgy kínálni a portékáját, hogy az a lehető legjobb. A ránk zúduló információkból melyek azok, amelyekre érdemes odafigyelni?

  1. A kicsi nélkül ne vegyünk cipőt, még ha kényelmesebbnek is tűnik úgy a vásárlás. Mindig fel kell próbálni az apró lábakra, a gyerekek lába is különböző: magas boltozatú, vagy keskeny, esetleg széles.
     
  2. Ha a méret, az anyag, a fazon jó, engedjük dönteni az illetékest a színválasztást illetően.
     
  3. Mindig akkora cipőt kapjon a kicsi, ami a méretének megfelel. Az egy számmal nagyobban megbotlik, a láb kapaszkodni kényszerül. A harántemelős cipőknél még fontosabb a megfelelő méret, mert különben nem a megfelelő helyre kerül a harántemelő!
     
  4. Ha lehetőségünk van rá, valódi bőrből készült cipőt adjunk a gyerek lábára. Figyeljünk arra is, hogy a bélés is bőrből legyen, vagy olyan textilből, ami nem tartalmaz műszálat.
     
  5. Nem csak a kinőtt lábbeli helyett kell újat venni, hanem a széttaposott helyett is, mert az már nem tartja a lábat.

     

Az első években gyakran kell cipőt vásárolni, mert ebben a korban gyorsan nő a kicsik lába. Havonta ellenőrizzük, nem nőtték-e ki azt, amit éppen hordanak. Két és hároméves koruk között ugyanis két-három méretet is nő a láb. Ez a növekedési ütem iskolás korig kicsit lassul, de akkor sem ússzuk meg gyakori csere nélkül.


Néhány fontos dologra még figyelni kell vásárláskor.
-Lehetőleg legyen kérge, ami támasztja a sarkat.
-Legyen könnyű, ne legyen kolonc a kicsinek.
-Legyen erős a kérge, hogy ne dőljön befelé a láb.
-A talpa legyen csúszásmentes.
-A talp legyen hajlékony. Hajlítsuk meg vásárlás előtt, így tesztelhetjük a rugalmasságot!

Vásárlásnál legyünk körültekintőek és türelmesek a gyerekkel. A rossz cipő károsítja az izületeket, csontokat, izmokat, körmöket. Soha ne a divat döntsön a választásban, hanem a kényelem és a minőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr362806617

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szitakötő | 2010-9 | TAVASZ 2011.04.10. 23:41:08

Szitakötő folyóirat lapozható változata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása