Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Az egészséges fogakért

2011. február 28. - AnitUp

A kisgyermek egészséges fogazata sok tényezőtől függ. Az egészséges fogak kialakulásában szerepe van az anya életmódjának, születés után pedig a kiegyensúlyozott táplálkozásnak és a szájhigiénének. De a fogak alakja, mérete, az állkapocs formája, mérete, az arcszerkezet örökletes tulajdonságokon alapul. Míg a szuvasodás elleni védekezőképességnek is köze van az öröklődéshez, de a fogszuvasodás elsősorban a táplálkozástól, a fogápolási szokásoktól és az életmódtól függ.

A leendő anya már a terhesség idején sokat tehet kicsinye egészséges fogai érdekében, hiszen ilyenkor alakul ki a fogcsíra. A kismamának elegendő kalciumhoz, A-, és D-vitaminhoz kell jutnia. Tej és tejtermékek, elegendő napfény, változatos táplálkozás fontos mindehhez. A leendő fogak egészségét károsan befolyásolja, ha az anya dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, mint ahogyan ezek az egész fejlődésre kihatnak. Árthat a röntgensugár, de bizonyos gyógyszerek szedése is.

A magzatvédő vitaminok, mint az Elevit, mindhárom fontos összetevőt tartalmazzák. A mesterséges pótlás során a túladagolás veszélye is fennáll. Például az A-vitamin túladagolás születési rendellenességet okozhat. Éppen ezért a kismama mindig beszélje meg orvosával a vitaminok szedését, és arról is tájékoztassa, hogy már mit szed vagy szedett eddig.

Fogszuvasodás, deformációk

A tejfogakra is vigyázni kell, ne szuvasodjanak. Egyrészt fenntartják a helyet a maradandó fogaknak, másrészt károsítják a mellettük lévő állandó fogakat.

A fogszuvasodást baktériumok okozzák. Az újszülött steril szájüreggel jön a világra. Nekünk az a feladatunk, hogy minél kevesebb lehetőséget teremtsünk a baktériumok bejutásnak és szaporodásnak.

Sok esetben az anya fertőzi meg a kicsit a szuvasodást okozó baktériumokkal, amikor belekóstol az ételébe, a cumit pedig a szájába veszi, és úgy tisztítja meg a piszoktól. A kicsinek legyen mindig külön tányérja, pohara, evőeszköze is.

Az ujjszopás egy időn túl a fogak előreállásához vezethet. Erről semmiképpen se próbáljuk drasztikus módszerekkel leszoktatni a kicsit. Sem az ijesztgetés, sem a kellemetlen ízek nem tekinthetők jó módszernek. Legjobb a figyelem elterelése, változatos program, hogy ne unatkozzon a kicsi, és ne legyen benne feszültség, hogy ujjszopással kelljen magát nagyobb korában is megvigasztalnia.

Fogápolás

A fogápolás az öblítés-köpés megtanulásával kezdődik. A tiszta vizet kezdetben megissza a kisgyermek, hosszú idő alatt alakul ki az a készség, hogy ki is tudja köpni.

A fogkefével is ismerkedhet: megtapogatja, és miután mi egy-két mozdulattal óvatosan a fogmosást imitáljuk a kicsi szájában, egy idő után ő is megpróbálkozik vele. Az első fogkefék legyenek kicsit, puha műanyag sörtével. Fogkefét legalább havonta kell cserélni, de sűrűben sem árt. Betegség után mindenképpen kötelező a fogkefecsere.

Amikor óvodás korban eljön az ideje a fogkrém használatának, csak is kizárólag olyan fogkrémet vásároljunk, ami az adott életkorban ajánlott. A fluorid tartalmú fogkrémek védik a fogzománcot, megelőzik a szuvasodást és a baktériumok szaporodását. Szoktassuk rá a csemeténket a főétkezések utáni fogmosásra. A fogápolás helyes módszerének és szokássá válásának kialakulásban döntő szerepe van a személyes példamutatásnak.

A helyes fogmosási technikát is ekkor lehet kialakítani: a körkörös, lefele és felfele való, és a külső-belső fogfelszín tisztítást. Tanítsuk meg a kicsit, hogy ne erőből mosson fogat, inkább az alaposságra és a megfelelő időtartamra figyeljen. Vásároljunk homokórát, és nézzük együtt, mennyi idő telt el. Természetesen a fogkefével ismerkedő csöppség még nem tudja 3 percig mosni a fogát, de óvodás korban ez is kialakul.

A rágógumi felnőtteknél sem helyettesíti a fogmosást. Kisgyermekeknél pedig egyenesen életveszélyes lehet, mert a kicsi könnyen megfulladhat tőle!

Étkezés

Ha szoptatás helyett mindig cumisüvegből kapja a baba az ételét, akkor különösen a 6 hónapos kor után folytatott cumisüveges táplálás veszélyes, hiszen emiatt a szájpadlás nem megfelelően alakul ki, és fogínyszűkület jöhet létre. Már az újszülöttek is képesek pohárból inni, egy féléves csecsemő minél kevesebb alkalommal kapjon cumisüvegből tápszert.

Az egészséges fogak fejlődéséhez változatos, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étrend szükséges.

Amikor már nem indokolt a pépes étel, térjünk rá a darabosra, és egy-egy kifli elrágcsálásával fejlesszük a rágóizmokat is. Az állkapocs, a fogak harmonikusabban fognak fejlődni.

Sokat ártanak a fogaknak a szénsav tartalmú italok, a savas gyümölcsitalok, a kóla, ami azon felül, hogy cukros, még koffeint is tartalmaz, ez pedig nem kisgyermeknek való.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr152699141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása