Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Fogas kérdés

2011. február 03. - AnitUp

A babák  első fogai általában 6-10 hónapos koruk között bújnak ki, de előfordul, hogy már 3 hónaposan van foga a csecsemőnek, de az sem egyedi, amikor a kisbabának bőven az első születésnapja után jelentkeznek az első fogacskái.

Mivel a csecsemő fogai az első három év alatt folyamatosan bújnak ki, nem csoda, hogy úgy tűnik, hogy folyton fogzik.

Átlagos esetben az egyéves babának hat foga van: két metsző alul (ezek bújnak ki leghamarabb), és négy felül. Ezután több hónapos szünet következik, majd közel egy időben hat fog bújik ki: két also metsző és a négy elülső őrlő. Az utóbbiak egy-egy hézag-kihagyással bújnak: ez a később előbúvó szemfog helye. Ezután ismét pár hónap szünet következik, majd előbújik a négy szemfog, majd a harmadik életév első felében a hátsó őrlők.

A szerencsésebb babák különösebb gond nélkül esnek át a fogzás folyamatán, de sajnos sokan nagyon megszenvedik azt.

Amennyiben az alábbi tünetek valemlyikét észleljük a babánkon, nagy valószínűséggel éppen az egyik foga bújik ki a kicsinek.

A fogzás tünetei lehetnek:
- nyálbőség, nyálfolyás
- felduzzadt, érzékeny íny
- ingerlékenység
- rágcsálási kényszer
- étel elutasítása
- alvási problémák
- piros pelenkakiütés a popsin

A fogak növését nem tudjuk meggyorsítani, de amikor látjuk, hogy a baba szenved ettől, tehetünk néhány dolgot a fájdalom enyhítésére. Adjunk neki folyadékos rágókát, amit előtte behűtöttünk, vagy hideg ételt, mint pl. kefirt, joghurtot. Az ínymasszázs szintén segíthet: finoman dörzsölgessük az ínyt az ujjunkkal. A külső nyomkodás ellensúlyozza a kibújó fog nyomását belülről.

Fájdalomcsillapítás
Gyógyszerként először is Dentinox ecsetelő, gél használata ajánlható. Ez  felületesen elérzésteleníti a nyálkahártyát kb. 15-20 percig. Sokszor ez elég ahhoz, hogy a kicsi elaludjon. Ha a Dentinox nem elegendő a nyugtalanság, a fájdalom csökkentésére, érdemes  megpróbálni esténként a Germicid C kúp adását, ami 6 óránként akár ismételhető. Ennek ismert lázcsillapító hatásán kívül fájdalom csillapító, nyugtató hatása is van.
 

A tejfogak képezik a felnőttkori fogazat alapját. Fontos serepet töltenek be a helyes harapás és rágás kialakulásában, a beszédhangok helyes képzésének tanulásában. Ezen kívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára. Ezért a tejfogak ápolása-tisztítása nagyon fontos feladat.
 

A tejfogak tisztántartása
Minden életkorban nagyon fontos, hogy megfelelő méretű, és sörtéjű fogkefét használjunk. Addig ne használjunk fogkrémet  amíg a baba nem tudja kiköpni és kiöblíteni a szájából a fogkrém maradékát. Egyelőre elég csak vízzel végezni a tisztogatást.
Az alapos fogmosáshoz idő kell, a fogorvosi ajánlás 3-4 perc. Jó ötlet a fürdőszobába elhelyezett homokóra, de már lehet időmérős fogkefét is kapni. 

Megelőzés
A cukortartalmú folyadék erősen károsíthatja az éjszaka folyamán a fogakat, amik szuvasodáshoz, a fogak gyors romlásához vezethet. A másik megoldás, amivel ezt a veszélyt tovább csökkenthetjük, hogy a gyermeket szépen átszoktatjuk a pohárból ivásra. Már egyéves kor után elég ügyesek a picik a pohár használatához. Így a folyadék, amiben lehetnek fogakra ártalmas anyagok is, kevesebb ideig van a szájüregben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr462635692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása