Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Távol dolgozó apukák

2011. február 01. - AnitUp

Vannak családok -nem is kevés-, ahol az édesapa kénytelen a család lakhelyétől messze munkát vállalni, esetleg olyan a foglalkozása, hogy egész héten úton van, távol a családtól.

Jó szervezéssel, kellő humorérzékkel, egymás iránti nagy adag bizalommal a családi élet nem szenved csorbát!

Távoli városban vállalt, utazással, szállítással járó foglalkozás: mind olyan munkakörök, amelyek betöltéséhez az apának egész héten távol kell lennie. Ritkán van együtt a család, akkor is csak a hétvégéken.

Az ilyen családokban az anyára hárul hét közben minden feladat: gyermeknevelés, bevásárlás, háztartás, ráadásul a saját munkája, ha ő is dolgozik. A felmerülő problémákat egyedül kell megoldani, sokszor a család egész életére is kihagyó döntéseket meghozni. A gyermeknevelés a magára maradó anyának duplán nehéz, mert nem kap megerősítést, ha gondok vannak a gyerekkel.

A távol dolgozó apukák helyzete kissé hasonló a „vasárnapi” apukákéhoz, akik csak hétvégén találkoznak a gyermekükkel. Ilyenkor igyekeznek bepótolni, amire hét közben nem volt módjuk. Jó esetben a hét közben felmerült nevelés problémákat nem akarják letudni egy nap alatt, hanem a gyermekükkel való kapcsolatukat próbálják erősíteni. A „vasárnapi szigor” nem célravezető.

Ügyes szervezéssel, némi lazasággal nem megy a családi élet rovására a távolban végzett munka. Álljon itt néhány tipp, hogyan tudják gördülékennyé tenni a hétköznapokat a szülők, és igazi élménnyé a hétvégéket.

Tanácsok az anyának

-Hét közben folyamatosan számoljon be társának az otthon történt dolgokról, ne akkor zúdítson az apára mindent, amikor hazaérkezik. A legtöbben rendelkeznek mobiltelefonnal, internet eléréssel, vagyis a feladat nem megoldhatatlan. Így az apát is folyamatosan be lehet vonni a családi eseményekbe.

-A tennivalók között szelektáljon: a legfontosabb, hogy a csemeték legyenek tiszták, jóllakottak, és mindig rajtuk legyen a felnőttek szeme. A háztartás ráér! Nem baj, ha nincs patikarend!

-A segítség mindig jól jön. A nagyszülőket, a testvért, a barátnőt is be lehet vonni. Ha egy-egy délutánt átvállalnak, és az anya egy kis szabadidőhöz jut, a gyerkőcök nélkül sok mindent el tud intézni.

-Ha esetleg feszült, ideges, mert úgy érzi, minden rászakad, ne a gyereken vezesse le. Ő nem tehet semmiről. Már a legkisebbek is fogékonyak az anya hangulatára, de még nem értik, mi a baj. Nem kell, hogy fölöslegesen szorongjanak.

-Ne terhelje a gyereket a felnőtt problémákkal, ha a párjával nem tud megbeszélni valamit. Mindig van egy barátnő, rokon, munkatárs, szomszéd, akivel beszélgetni lehet.

Tanácsok az apának

-Nem csak az apa fáradt, hanem az anya is. Ezt vegye figyelembe! Az anyának is jól fog esni, ha biztosít számára egy kis szabadidőt. Főleg, ha nem ül le a TV elé, míg a gyerek szomorúan elkullog, mert nem játszik vele.

-Kölcsönösen hallgassák meg egymást, és ami a legfontosabb, a gyerekeknek is legyen lehetőségük az apjuknak elmondani, mi történt velük a héten. Ha néhányszor nem hallgatják meg őket, magukba zárkóznak, és serdülő korukra harapófogóval sem lehet belőlük kihúzni, mi foglalkoztatja őket.

-A tennivalók között ő is válogasson. A kifejezetten férfimunkákra koncentráljon, amit az anya egyedül nem tud elvégezni.

-Biztosan jól esik a haverokkal egy kis sörözés, de csak a családi program után, és nem helyette. A gyerekek nehezebben viselik, ha az otthon lévő apának van külön programja, mint a távolban töltött hetet. A párjáról nem is beszélve!

-Álljon a sarkára, ha túl sok látogató jelentkezik be arra a hétvégére, amit végre együtt tölthet a család. Udvariasan meg lehet mondani, ha nem alkalmas a vendégeskedés.

Közös családi programok

Hét végére nem szabad összegyűjteni a problémákat, kivéve, ha nagyon komoly dologról van szó. A hétvége szóljon az együttlétről, a közös időtöltésről. Az sem baj, ha az egész család együtt megy bevásárolni.

A közös program nem jelent drága vagy fárasztó időtöltést, lehet az séta, kerti munka, meseolvasás, rajzolás, társasjáték, házimunka. A pici még nem tud segíteni, de ha a szülőkkel van, érzi azt, hogy egymáshoz tartoznak. Egy-egy játék elpakolásával ő is része lehet a közös munkának.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr932631793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása