Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Mivel egyen a baba?

2011. január 31. - AnitUp

Óvatosan az evőeszközökkel!

Eleinte nehezen megy az evőeszközök használata kisgyermekeknek, de viszonylag hamar megtanulnak például kiskanállal enni. Ha a megfelelő evőeszközöket kapnak, nem lesznek veszélyben akkor sem, amikor még „ügyetlenebbek.”

Gyermekünk egy- és másfél éves kora között kezd el arra törekedni, hogy önállóan egyen. Eleinte megpróbálja megfogni a kanalat, utánakap etetés közben.

Ezért is fontos, hogy a kezdetektől olyan evőeszközei legyenek, és olyanokkal etessük, amivel nem szúrhatja meg magát, amely nem törik el használat közben, amit ha megrágcsál, nem oldódik belőle mérgező anyag. Legjobb, ha vásárláskor teszteljük ezeket az evőeszközöket: szagoljuk meg, érintsük a bőrünkhöz, húzzuk végig rajtuk körben, mindenütt az ujjunkat, és legfőképpen nézzük meg a hozzá adott minőségi tanúsítványt.

Biztonságos evőeszközök a kicsiknek

A babák és kisgyermekek evőeszköze nem lehet éles, szúrós, törékeny, nehéz, olyan, amivel megütheti magát, vagy amivel sérülést okozhat magának és a környezetében levőknek. Anyaga ne tartalmazzon oldódó vagy párolgó vegyszereket. Legyen puha, vastag nyele a kanálkának, hogy meg tudja fogni, és ne csússzon ki a kezéből.

Míg tanulja az evőeszköz használatot, sokat fog hadonászni vele, gyakran elvéti a mozdulatot, és a pofiját, állát találja el a szája helyett. Így jó, ha olyan darabokat választunk, amelyeket lekerekítettek, nincsen rajtuk szúrós, fémből készült rész, illetve nem törnek el. Vigyázat, sok műanyag eszköz igen törékeny!

Szálkásodhatnak a fából készült eszközök, ezeket azért kell kihúzni a listáról, a lakkozott fa pedig étkezésre alkalmatlan. Ha valakitől ilyesmit kap a baba ajándékba, az bizony csak dísznek vagy játszani jó.

Mivel hadonászás közben leverhetik a tányérkát és a poharat, a kicsik elé ne rakjunk üveg vagy porcelán étkészletet. Arra ráérünk iskolás korban, amikor már képesek teljesen önállóan étkezni, az evőeszközöket rendeltetésszerűen használni, az asztalnál nyugodtabban ülni.

Miből készülhet az evőeszköz?

Megoldás például a szilikonos evőeszköz lehet. Érintésre kellemesek, puhák, rugalmasak. Ezekkel a kisgyermek nem fogja felsérteni az ínyét. Mivel hajlítható darabok, könnyebben tudják őket használni.

Ha műanyagból készülnek, akkor legyenek mentesek PVC-től, ftalától (phatalat) és BPA –tól. A BPA voltaképp a biszfenol A nevű anyag, amely ásványvizes palackokból, cumisüvegekből, műanyag ételhordókból, tányérokból kerülhet élelmiszerbe. Mivel egyértelműen nem cáfolható, hogy veszélyes lehetne az emberi szervezetre, ajánlatosabb minél kevesebb olyan eszközt használni, amely tartalmazhatja a biszfenol A-t.

Saját evőeszköz

A kicsinek legyen saját evőeszköze, amit senki más nem használ. Egészségesebb, ha a felnőttek evőeszközeit nem használja, a közös evőeszköz a korai fogszuvasodás oka lehet.

A szúrós süteményes villa hiába kicsi, nem alkalmas egy kisgyermek etetésére vagy önálló használatára, a család által használt kávés kanállal se etessük a csecsemőket. Legyen saját kiskanala, lehetőleg kettő: a második életévben kisgyermek már önállóan is próbálkozik, amíg mi az egyikkel kanalazzuk az ételt.

A színes és mesefigurával díszített evőeszközök kedvet csinálnak az evéshez. Kaphatók olyan gyermek evőeszközök is, melyeknek nyele ergonómikus formájú, csúszásmentes, és az egész kifőzhető, így fertőtleníteni lehet. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr742627211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása