Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

A körömrágás

2011. január 17. - AnitUp

A gyerekeknél a körömrágás érzelmi alapon működik, nyugalmi érzést ad nekik. Gyakrabban fordul elő izgága gyerekeknél, akik hajlamosabbak az aggodalmaskodásra, ami egyébként családi vonás is lehet. Akkor kezdi rágni a körmét, ha szorong. Nem feltétlenül súlyos jel, de mindenképp érdemes elgondolkodni a kiváltók okokon.


A körömrágás a belső feszültség jele
Ha a gyerekre rászólnak, vagy megbüntetik, legfeljebb fél percre hagyja abba a körömrágást, mert nem tudatosan csinálja. Sőt, a folyamatos nyaggatás inkább fokozza a feszültséget. A gyerek büntetésként éli meg, ha keserű anyaggal kenik be a körmét, és ez is hozzájárulhat a feszültség fokozásához, amitől hosszabb ideig megmarad a rossz szokása.

A körömrágás megfigyelése
Próbáljuk kideríteni, hogy mi nyomasztja a gyermeket, figyeljék meg,  a körömrágás mikor és hol következik be, és aztán kísérletet tenni az ok kiküszöbölésére.

A következő dolgokra kell figyelni:
Hol van a gyerek amikor elkezdi rágni a körmét? Ki van a gyerek közelében? Esetleges téma, ami közben rágni kezdi a körmét, vagy esetleges momentuma egy napnak. Nem sürgetik-e túlságosan, nem utasítják-e túl gyakran rendre, nem figyelmeztetik, szidják örökké? Nem várunk el tőle túl sokat? Kérdezzük meg pedagógusait, hogy gyermekünk hogyan viselkedik a közösségben, tud-e alkalmazkodni, vannak-e vele problémák. Ha a moziban, tévében látott erőszak túlságosan felizgatja, egyszerűen tiltsuk meg neki az ilyen programok nézését.

Ha egyébként jól beilleszkedik, nem túl nagy probléma a körömrágás. Úgyis abbahagyja, amikor elkezd kínossá válni a társai előtt. De ha ez a rossz szokás csak egy sok nyugtalanító jelenség közül, akkor érdemes kikérni gyermekpszichológus tanácsát, mert nem magát a körömrágást, hanem a mögötte lappangó szorongást kellene felderíteni, kezelni, majd megszüntetni.

Ha a körömrágás izolált jelenség, a gyermekek abba szokták hagyni, amikor úgy érzik, hogy társaik előtt ez nevetségessé teszi őket. Kamaszkorra ez a problémakör amúgy is sokkal hangsúlyosabbá válik. A kortársak helytelenítése nagyon erős késztetés arra nézve, hogy sürgősen megszabaduljanak a szenvedélytől. A rossz szokással való felhagyást esetlen siettetni lehet azzal, ha a kislány manikűr-készletet kap. Beválhat az ajándékozás módszere is: azokon a napokon, amikor nem rágta le a körmét, valami, számára fontos ajándékkal lepjük meg, matricával, például. Általában a gyermekgyötrő eljárások inkább romboló hatásúak. Gondoljunk arra, hogy a körömrágás nem szép szokás, de azért nem dől össze tőle a világ. A legtöbb gyermek a maga jószántából felhagy ezzel a szokásával. Ne foglalkozzunk annyit ezzel, hogy megterhelje a kapcsolatunkat, ne ettől tegyük függővé a szeretetünket. Szigorúan tilos olyanokat mondani, hogy csak akkor szeretlek, ha nem rágod a körmöd, vagy nem is szeretlek, mert megint lerágtad. Az érzelmi zsarolás minden ilyen esete komoly terhet ró a gyerek vállára, és csak még jobban fogja rágni a körmét.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr432589778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása