Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Az influenzáról

2011. január 10. - Hapax legomenon

Az immunológiával foglalkozó szakemberek szerint egy bizonyos fokú átoltottság esetén elkerülhető a járvány kirobbanása.

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy felvegyük-e a védőoltást, mérlegeljük azt, hogy mivel vállalunk nagyobb kockázatot. Mekkora eséllyel lehetnek szövődményei az oltóanyagnak és az influenzás megbetegedésnek, illetve az esetlegesen kialakuló szövődmények mennyire súlyosak lehetnek egyik vagy másik esetben.

Vannak olyanok, akik nem olthatók (pl. a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők vagy az oltóanyaggal szemben érzékenyek), akik úgy kerülhetik el nagyobb eséllyel a fertőzést, ha az ő környezetükben lévők megkapták a védőoltást, és nem adják át nekik a betegséget.

Oltóanyagok

Az idei szezonban háromféle oltóanyag áll térítésmentesen az oltási célcsoportok rendelkezésére. A háromkomponensű szezonális influenza elleni Fluval AB, a szintén háromkomponensű Vaxigrip junior a gyermekeknek, és a 2009-es egykomponensű Fluval P pandémiás (H1N1) oltóanyag.

Az influenza elleni védőoltás nem tartozik a kötelezően beadandó védőoltások közé, vagyis fizetnünk kell mind a szérumért, mind pedig a beadatásáért. Vannak azonban kockázati csoportba tartozó személyek, akik ingyenesen juthatnak hozzá a védőoltáshoz.

Térítésmentes Fluval B

A térítésmentes háromkomponensű szezonális influenza elleni Fluval AB oltóanyaggal védőoltásban részesítendők a következők:
Három évesnél idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett:
-krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
-szív-, érrendszeri betegségben szenvedők,
-veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők, -krónikus máj- és vesebetegek;
-anyagcsere-betegségben szenvedők,
-neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek.
Térítésmentes a következők számára:
-a várandós nők,
-azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezon időszakára tervezik,
-ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek,
-tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők
-65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

-az egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, az intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek,
-továbbá a várandós nők, újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),
-szociális intézmények dolgozói.

Térítésmentes Vaxigrip Junior

A rizikócsoportba tartozó hat hónaposnál idősebb és három évesnél fiatalabb csecsemők és kisgyermekek oltásához 5000 adag térítésmentes Vaxigrip Junior oltóanyag áll rendelkezésre.

Ingyenes oltásra jogosultak:
-krónikus szív-, légzőszervi betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonális dysplasiát, cysticus fibrosist és asthma bronchiale-t), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel,
-veleszületett vagy másodlagos immunhiányban szenvedő gyermekek,
-vesebeteg gyermekek,
-anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedő gyermekek,
-hosszantartó acetilszalicilsav-terápiában részesülő gyermekek,
-egyéb krónikus betegségben (pl. diabéteszben, anyagcsere-betegségben) szenvedők,
-egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

Az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre itt talál választ.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr82575420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása