Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Bukfenc babatorna

2011. január 05. - Hapax legomenon

Játékos mozgásfejlesztő torna 1-3 éves gyerekeknek pedagógus vezetésével.

Érdeklődni itt lehet:

http://gyerektorna.hu

és itt:

info@gyerektorna.hu

A zenés, játékos mozgásfejlesztő tornán már járni tudó babákat várunk, akik megtapasztalhatják a különböző mozgásformákat. A foglalkozásvezető koordinálásával és bátorításával, de kötöttségek nélkül tökéletesíthetik, gyakorolhatják a gyerekek a fejlődési szintjüknek megfelelő, és az érdeklődésüket is felkeltő mozgásformákat. A tornán fontos szerepet kapnak a dalok, mondókák, melyek segítségével még izgalmasabbá és változatosabbá tehetjük az együtt töltött időt. A foglalkozásokon speciális mozgásfejlesztő eszközöket használunk, melyek kiválóan alkalmasak a nagymozgások és az egyensúlyérzék fejlesztésére, elősegítik a kinesztetikus észlelést (saját mozgás érzékelése), a testséma elsajátítását, a szem-kéz és a szem-láb koordinációt. Használatuk során a taktilis (tapintási, érintési)- és térérzékelés is nagymértékben fejlődik.

 

A foglalkozás tárgyi feltételeit itt is mi biztosítjuk, ezért neked csak egy váltócipőt érdemes hozni. 

A mozgásfejlesztő foglalkozás fontosabb részei és hatása a gyermekekre:

 

Testünk megismerése, testrészeink mozgásának irányítása, mozgáskoordináció nagymotoros mozgások fejlesztésével, a társas kapcsolatok kialakítása, szabályokkal való ismerkedés.

Játékos mozgással és színes segédeszközeink segítségével megismerkedünk a formákkal, a színekkel, az irányokkal, továbbá alapvető parancsszavakat tanulunk meg (például: kússz át alatta, bújj át rajta, ugorj rá!)

Erősítjük az izomzatot, fejlesztjük a térben való tájékozódást, és persze mindezzel levezetjük a kicsik felesleges energiáját. A gyerekek kellemesen elfáradva, új ismeretekkel, ismeretségekkel gyarapodva mehetnek haza szüleikkel.

A mozgásos mondókák, dalok ritmikus szavalása közben a mesés tartalmat egyszerű, játékos mozdulatokkal követjük. Az utánzás öröme a kifejezés, eljátszás örömébe megy át.

A speciális mozgásfejlesztő eszközök élvezetes játéklehetőséget és hasznos tapasztalatokat nyújtanak. Az egyensúlyérzet, a testkép kialakulása, a mozgások indításának és megállításának kontrollja fejleszthető segítségükkel.

Tornagyakorlatok elvégzése a
 

  • testtartás javításához,
  • a gerincoszlop, az izmok és az ízületek megerősítésével,
  • az egyensúly-érzékelés fejlesztéséhez és stabilizálásához.

 

A gyermek testi növekedésének időszaka az első éveiben kezdődik. A foglalkozásokon rengeteg olyan ismeretet szerezhet a szülő, amivel fejleszthetik gyermekük erejét, hajlékonyságát és ruganyosságát a gyermekkor meghatározó éveiben. A mozgásfejlesztő torna fejlesztő funkciója mellett kívánom, hogy a legfontosabb célja az örömszerzés legyen. Bízom benne, hogy a szülő és gyermeke együttesen élvezni fogja a közösen töltött idő minden percét.

 

A foglalkozásokon használt eszközökről:
 

Babzsák

 Mivel a kisgyerekek örömmel tornáznak kéziszerekkel, ez az eszköz minden foglalkozásunkon szerepel. A babzsák fogása egyszerű, anyagánál fogva jól alkalmazkodik a tenyérhez, továbbá nem túl nehéz, és mégis van súlya. Különböző testhelyzetekben, illetve más szerekkel kombinálva és végeztethetünk vele gyakorlatokat. Kiváló az egyensúlyérzék fejlesztéséhez.

 

Gördülő deszka

 Ezzel a minden irányba elmozduló eszközzel kiválóan fejleszthető a térpercepció és az egyensúlyérzék. Álló, ülő és fekvő helyzetben is használható.

 

Egyensúlyozó tölcsér

 Az eszköz segítségével a gyermek megtapasztalja a bizonytalan egyensúlyi helyzetet és elsajátítja az ahhoz való alkalmazkodást. Sérült, magatartászavaros gyermekeknél a bölcsőben való ringás élményét idézhetik vissza.

 

Akadálypálya

 Az összetett mozgássor elvégeztetésére adnak lehetőséget. Használatuk során a gyermekek megtapasztalják a különböző testhelyzeteket, térirányokat. Ismeretet szereznek testük és a használt eszközök méretének viszonyáról. Fejlődik egyensúlyozó és állóképességük, szem-kéz és szem-láb koordinációjuk. 

 

Trambulin

 Ugráláskor egyensúlyvesztés lép fel, amit a trambulinra való visszaérkezésnél újra meg kell találni. Fejlődik a gyermek vesztibuláris (egyensúlyi) rendszere és erősödik az izomzat.

 

Libikóka

 Lábuk egymás mellé helyezése, a billenési pont érzékelése koncentrációt és egyensúlyozást, valamint szem-láb koordinációt igényel a gyerekektől. 

 

Bújócskacső

 Az önfeledt bújócskázás során észrevétlenül fejlődik a gyermek mozgáskultúrája és térérzékelése. A gyermek újból és újból át szeretné élni a bebújás-kibújás élményét, mellyel fejleszthetjük testének megismerését.

 

Ejtőernyő

 Az ejtőernyőt leginkább a csoportos játékokhoz tervezték és kiválóan alkalmas a gyerekek mozgáskészségének fejlesztésére. Ezek a játékok fejlesztik a csoportszellemet, a társas kapcsolatokat, izgalmasak és mozgalmasak. A gyermekek pszichomotoros fejlesztéséhez elengedhetetlen kellék. 

 

Egyensúlyozó kötél

 Kiválóan fejleszti a motorikus készségeket. Minél többet gyakorol rajta a gyermek, annál nagyobb biztonságban érzi magát. Ideális a motorikus készségek, az egyensúlyozás és az ugrások fejlesztéséhez.

 

Egyszemélyes billenő rácshinta

 Ez az eszköz segíti a gyerekek egyensúlyérzékének és koordinációs készségének fejlesztését, ugyanakkor remek szórakozást nyújt.

 

Rugós deszka

 Kiváló izomerősítő – fejleszti a törzs, a láb, a kéz izmait. Segíti a helyes testtartás kialakulását, az egyensúly érzékelését.

 

Testhenger (hordó)

 Kitűnő az egyensúlyérzék javításhoz, a térérzékeléshez.

 

Fizio Activity Roll

 Ez a sokoldalúan alkalmazható eszköz kiváló képességfejlesztő, főleg a nagy mozgásigényű gyermekeknek számára. Kitűnően erősíti a hátizmokat, egyéb testrészeiket, továbbá a rollban mozgó, guruló kis labdák felkeltik, és hosszú ideig ébren tartják a gyerekek figyelmét

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr982562332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása