Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Autóban, gyerekkel, hosszú úton

2011. július 26. - AnitUp

Aki kisgyermekkel vállalkozik egy hosszú autóútra, az tegye a lehető legkényelmesebbé az utazást. Nyáron olyan autóval ne induljunk el, amelyben nincs légkondicionáló berendezés, de ugyanilyen fontos a megfelelő ruházat és a pihenők beiktatása is. 

A hosszú utazások mindig alapos felkészülést igénylenek; vannak rutinos utazók, akik csemetéikkel bármilyen hosszú útnak nekivágnak. Ilyen esetben különösen alaposan fel kell készülnünk, ha kisgyerekekkel utazunk. A mindig javasolt utazós listáról ez alkalommal se feledkezzünk meg! Szedjük össze pontról pontra, mi mindenre lehet szükségünk az autós út során. Gondolatban tervezzük meg az egész utat, az indulástól a végcélig.

A kocsi „testreszabása”

Lehet vitatkozni a légkondicionálók kellemetlen mellékhatásairól, de déli országokba, a nyári hónapokban e nélkül elindulni, főleg kisgyermekkel, felelőtlenség. Hiába indulunk éjszaka, teljesen nem tudjuk kikerülni a nappali autóutakat. A kocsi a parkolókban is felmelegszik, különösen a hátsó üléseknél. Ilyenkor beszállás előtt nyissunk ki minden ajtót, hogy jól átszellőzzön az utastér, és ne sajnáljuk az üzemanyagot arra, hogy beszállás előtt 10 perccel bekapcsoljuk a klímát. Amíg az egyik szülő ezt teszi, a másik szülő árnyékban vagy hűvös helyiségben várhatja a csemetékkel a beszállást.

A hőmérsékletet csak 5-7 fokkal állítsuk alacsonyabbra, mint a kinti hőmérséklet. Ha nem automatikus a klímaberendezés, vihetünk magunkkal szobahőmérőt, és időnként tapogassuk meg belül a kicsi feje fölött a kocsitetőt, nem melegedett-e át túlságosan.

Állítsuk be a gyerekülést (gyereküléseket), gondoljunk a tájolásra is: ha egész úton a kicsi oldaláról fog tűzni a nap, az ülését inkább tegyük át a másik oldalra. Ha ez nem megoldható, üvegre illeszthető napellenzőt szereljünk föl.

Ellenőrizzük, rendesen be van-e állítva a biztonsági öv. Hosszú út esetén, ha a gyerek enni, inni is fog az autóban, az ülést takarjuk le egy nagy fürdőlepedővel, erre helyezzük a gyerekülést. Így megóvjuk a kocsi kárpitját a lecsöppenő üdítőtől és lepotyogó morzsáktól.

Az utastérben (anélkül, hogy az saját vagy a vezető mozgását korlátozná) a legszükségesebb dolgok legyenek könnyen elérhető helyen: innivaló, szendvics vagy rágcsálnivaló, kéztörlő kendő, zsebkendő, iratok, gyógyszerek, kisméretű, egyszerű játékok (például kedvenc plüss állatka, kisautó) a gyereknek.

Ne felejtsük el a klíma tisztítását, illetve a légszűrő cseréjét sem utazás előtt. Itt ugyanis baktériumok telepedhetnek meg.

Ruházat

A kicsi ruházata legyen kényelmes és könnyen „kezelhető”. Akár nomád, akár kulturált körülmények között kell az illemhelyre vinni, ne azzal kelljen bajlódni, hogy négy réteg ruhát vagy egy bonyolultan gombolódó nadrágot lefejtünk a gyerekről, mire a legalsó ruhaneműhöz érünk.

A gyerek ruházata legyen úgy kialakítva, hogy útközben ő maga is könnyen levehesse, ha melege van, vagy fel tudja venni, amikor fázik. A derékrésznél ne legyen szoros, és ne izzadjon bele. Klimatizált autóban ideális a vékony hosszú vászonnadrág rövid ujjú pólóval.

Rakjunk neki is nyakpárnát, kispárnát, éjszakai utazásnál kis plédet. Alváshoz a kedvenc plüss állata sem hiányozhat!

Pihenők

Nagyon sok kisgyermek nem bírja az utazást, rosszul lesz tőle. Indulás előtt az érzékenyebb utasok vegyenek be Daedalont, kisgyerekeknek a kúp formában beadható Daedalonetta ajánlott. Ha óránként megállunk, jobban fogják bírni az utat. Ha éjszakai utazást tervezünk, több órát is átalhatnak, de ilyenkor is tartsunk pihenőket, mert erre nem csak az utasoknak, hanem a vezetőnek is szükségük van.

Még ha nem is éhes, ha nem is kell az illemhelyre mennie, a pihenőknél vegyük ki/szállítsuk ki a kocsiból őket, hogy átmozgathassák végtagjaikat. Az autóban rendelkezésre álló kis mozgástértől egy idő után nyűgösek lehetnek, elzsibbadhat kezük-lábuk (még ha ezt nem is mondják, mert nem tudják megfogalmazni!). A mozgás teljes hiánya egészségtelen is. Ha egy kicsit már nagyobbak a gyerekek, időnként szóljunk nekik, hogy mozgassák át végtagjaikat: körözzenek csuklójukkal, lábfejükkel, feszítsék meg izmaikat, lélegezzenek nagyokat.

Ha tiszta és kulturált illemhelyet találunk, beszéljük rá a csemetéket, hogy használják, akár kell pisilniük, akár nem. Lehet, hogy csak fél óra múlva jeleznék, hogy álljunk meg, de akkor csak piszkos, lepusztult helyet találnánk.

Ha hosszú útra megyünk, ne csak magunkat, hanem a gyereket is készítsük fel lelkiekben a sokáig tartó utazásra. Tudatosítsuk ezt benne anélkül, hogy elijesztenénk az úttól. Kellő felkészüléssel és könnyedséggel kínlódás helyett még a leghosszabb út is kellemes élmény lesz.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr303101346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása