Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Kiadások óvodakezdéskor

2011. augusztus 28. - AnitUp

A legtöbb gyermek nem alapítványi vagy magánóvodába jár, hanem állami finanszírozású intézménybe. Még az állami, ingyenes óvodai ellátás is pénzbe kerül a szülőnek. Milyen kiadásra számíthatunk, ha óvodába indul a csemeténk?

Az önkormányzati fenntartású óvodákban az óvónők és dadusok lelkiismeretes munkájának köszönhetően a gyermekek nemcsak felügyeletet kapnak, amíg az anya és az apa dolgozik, hanem megszervezik az étkezéseket, foglalkozásokon fejlesztik képességeiket.

Az óvodakezdés így is kiadással jár családnak. A közoktatási intézmények pénzhiánya miatt egyre több olyan dolog megvétele hárul a szülőre, amelyet korábban az intézmény biztosított.

Egy vidéki, nagyvárosi óvodában jártunk, ahol a szülőket arról kérdeztük, mennyibe is kerül az ingyenes óvodai ellátás.

Kiadások óvodakezdéskor

Már indulásnál vécépapírt, papírszalvétát, papírzsebkendőt, folyékony szappant kell vinni, amelyet a csoportban lévő kicsik közösen használnak szükség szerint. Ezeket év közben folyamatosan pótolni szokták.

Az óvodába is kell saját törölköző, fogkefe, fogkrém, pizsama a délutáni alváshoz, egyes óvodákban saját ágyneműhuzat, amit az anyuka visz haza mosni, mert az ovinak nincs rá pénze. Váltócipő is szükséges óvodakezdéskor, így mindjárt két párat érdemes venni, ha kinövi a kicsi, mert az egyik az oviban marad.

Az óvodák még így is szerények a kéréseikkel, pedig komoly pénzhiánnyal küzdenek. Olyan is előfordul, hogy a több éves, fából készült vécéülőkét sem tudják kicseréltetni higiénikusabb műanyagból készültre. A szülők anyagi lehetőségeitől és adakozó kedvétől függ, miben támogatják az óvodát. Van, ahol még fertőtlenítő szert is otthonról kérnek, hogy tisztán lehessen tartani a fürdőszobát.

Havi kiadások

Az ebédpénz havonta fizetendő, amiért az óvodások tízórait, ebédet és délután uzsonnát is kapnak.

Havonta gyűjtik az úgynevezett csoportpénzt, amiből a foglalkozásokhoz szükséges festékeket, kellékeket, ajándékokat, vagy a kisebb kirándulások költségeit fedezik. A nagyobb kirándulások ismét külön összegbe kerülnek. Nagyobb kirándulásnak az számít, ha más településre látogatnak el.

Rendezvényekhez, mint a Télapó-ünnepség, farsang, gyereknap, önkéntes alapon járulhatnak hozzá a szülők üdítővel, tombolatárgyakkal.

A kisebb, de néha a nagyobb javítások előtt is megkérdezik szülői értekezleten, hogy ki tudna segíteni, például kerítés lefestésében, vagy az udvar rendbetételében.

Az olyan rendezvényeken, ahol külső partnert hívnak a gyerekek szórakoztatásra, például ugrálóvárat hozatnak, arcfestést szerveznek, szintén a család állja a költségeket.

Az ingyenesség csak viszonylagos. Havonta többezres tételt jelent a családnak, ha egy vagy két gyermek óvodába jár.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr73185404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása