Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Iskolába indulunk

2011. augusztus 17. - AnitUp

 

Az első osztályos kisgyermeket fel kell készíteni az iskolára. Nem elég a tanszereket megvásárolni, szituációs játékokkal tanítsuk meg arra is, hogyan szóljon a tanító néninek, ha valami problémája van.

Sokkal nagyobb a változás, ha csemeténk óvodából iskolába megy, mint annak idején a bölcsiből az oviba lépés jelentett. Vége a véget nem érő játéknak, szabadidőnek. Az iskolából hiányozni sem lehet olyan könnyen, mint az oviból, ha a szülő pár nap szabadságot vett ki, és a kicsi is otthon maradt.

Amikor első osztályba indul a gyerek, nagyobb kiadásra lehet számítani a családnak. 20 ezer forinttól 100 ezerig is rúghat az az összeg, amit ilyenkor ki kell adni, attól függően, hogy milyen drága felszerelést vásárol a szülő, és milyen iskolába fog járni a csemete.

Vannak olyan munkahelyek, amelyek beiskolázási hozzájárulást adnak a szülőnek tanévkezdéskor. Érdemes utánanézni, hogy a munkahelyen van-e ilyen. Általában tanszer és ruhavásárlásra lehet költeni, és számlával kell igazolni a vásárlásokat.

Tanszerek, táska

Nagyobb összegnek számít a tankönyvcsomag, ami az iskola választásától függ. Az egyéb tanszerek listáját is a leendő tanító néni adja meg. Amikor a tanszereket: füzeteket, ceruzákat, füzetborítót, könyvborítót, és a többi felszerelést megvesszük, érdemes utánanézni, hol mennyiért lehet ugyanazt kapni. Füzet például 79 forintért is lehet vásárolni, de ha a borítón lévő design-t akarjuk megfizetni, akkor a többszörösébe is kerülhet. Ceruzából is érdemes az olcsóbbat választani, mert a drágábbnak is ugyanolyan hamar kitörik a hegye.

A legnagyobb odafigyelést és utánajárást az iskolatáska kiválasztása igényli. Az áruk 8 és 30 ezer forint között van. Első ránézésre úgy tűnik, nagy a táskaválaszték, de valójában alig kapható az apró elsősöknek való, könnyű, sokrekeszes, párnázott vállpánttal rendelkező táska vagy hátizsák. A gyártók legtöbbször a mesefigurákra helyezik a hangsúlyt, nem pedig a kicsi egészségére, kényelmére. Hatalmas táskákat árulnak a legkisebbeknek is. A minden szempontból megfelelő iskolatáska ára viszont egy többgyerekes család számára megfizethetetlen.

Tízórai, innivaló

A bevásárláson túl egyéb gondjai is vannak a szülőnek: fel kell készíteni a gyermekét az iskolakezdésre, meg kell szervezni a napi iskolába indulást.

Reggeli és csomagolt tízórai nélkül soha ne indítsuk el az iskolást. Az éhezés a vércukor hirtelen leesését eredményezi, nem tud figyelni, rosszul is lehet. Akkor is csomagoljunk neki valamennyi tízórait, ha az iskolában kap. Mindig legyen nála ennivaló és innivaló. Az iskolai büfébe legtöbbször elsősök nem is vásárolhatnak, és valószínűleg a nagyoktól nem is kerülnének sorra.

Innivaló is legyen nála, ezúttal az sem baj, ha cukros, csak energiadús folyadék legyen. Igaz, van az iskolában vízcsap is, ahol inni lehet, de egy elsős sokszor félszeg, esetleg nem mer a csaphoz menni, ha nagyobbak vannak ott.

Öltöztetés, pisilés

Ilyenkor kell átnézni, hogy a nyáron mit nőtt ki a lurkó, illetve azok a ruhák, amelyekben az óvodába járt, megfelelőek lesznek-e az iskolában is. Ott ugyanis már nincs annyi idő és lehetőség az átöltözésre, mint az óvodában. Már reggel érdemes rétegesen öltöztetni, hogy napközben legyen mit levenni vagy felvenni. ősszel a reggeli és esti órák hűvösek, délben pedig szinte nyári meleg van. Ha melege van, vagy fázik a kisiskolás, az még az iskolai teljesítményét is befolyásolja.

Ugyanilyen fontos dolog a vécére menés, amiről azt gondolnánk, hogy már nem probléma. Először is ne legyen rajta nehezen kigombolható ruhadarab, mert az iskolában nincs dadus, aki segít. Az első alkalommal megmutatják a kicsiknek, hol van a vécé, de nem biztos, hogy meg is jegyzik, hiszen az óvodánál sokkal nagyobb épületben nehezebb a tájékozódás. Ilyenkor ne féljen újból megkérdezni.

Tanévkezdés előtt szituációs játékkal taníthatjuk meg a kicsit, mit tegyen, ha vécére kell neki menni, akár órán is. Bátran jelentkezzen és szóljon. A játékban mi legyünk a tanító néni, és ő pedig tudja elmondani, mi a problémája, hiszen akár rosszul is érezheti magát.

Ha gondosan felkészítjük a kicsit az iskolára, magabiztosabb lesz, és mi nyugodtabban várjuk haza az első napok élményeivel. 

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr433160577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása