Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Strand az erkélyen

2011. augusztus 05. - AnitUp

Otthon is felfrissülhetnek a kisgyerekek a nyári melegben, ehhez nem kell strandra, tópartra menni. Az otthoni pancsolás kellő körültekintéssel sokkal biztonságosabb egy pici számára.

Igazi babaparadicsom az erkélyen létrehozott alkalmi strand. Nem kell felszedelőzködni, számba venni, mi maradt otthon; kocsiba ülni, vagy tömegközlekedési eszközön aszalódni, azután a fáradt gyerkőccel hazavánszorogni. A legkisebbeknek éppen olyan jó a babkádban lubickolni, mintha strandra mennénk.

A lakótelepek csöppnyi erkélyei, de még a konyha vagy a kövezett előszoba is alkalmas arra, hogy a nagy melegben hűsítő lubickolást szervezzünk a kicsiknek. Kánikulában a kicsi teste is felmelegszik, ha pedig még pelenkás, izzad a pelusban. Az elegendő folyadékfogyasztás mellett jótékony hatása van a napközben rendezett otthoni fürdésnek is.

Mindent készítsünk elő!

A babastrand kellékeit hiánytalanul készítsük elő, mert a kicsit fürdés, strandolás közben egy pillanatra sem lehet magára hagyni. Könnyen megcsúszhat, ha feláll a kádban vagy megpróbál kimászni. Magára ránthatja a kiskádat vagy lavórt, ha pedig hátracsúszik, elmerülhet a kis feje a vízben.

Otthoni babastrandhoz a követezőkre lesz szükségünk: babakád, csúszásgátló alátét a kádba, nagyméretű frottír törölköző, ami a „strand” alapja, kisebb törölközők, fürdőlepedő, műanyag játékok, például homokozóformák, kis locsolókanna, vízálló gumijátékok.

Ha csak tehetjük, inkább kapcsoljuk ki a telefont, vagy állítsuk néma üzemmódra. Akárki keresne bennünket, egy percre sem hagyhatjuk egyedül gyermekünket a balesetveszély miatt. Minden más ráér majd akkor, ha a pancsolás után az ágyacskájában pihen, vagy alszik.

Mire ügyeljünk?

Ne adjunk ilyenkor sem kisautót, sem apró alkatrészekből álló, sem elektromos, sem szúrós tárgyat a kicsi kezébe. A vízben még kevésbé tud vigyázni magára!

A kádban és a kádon kívül is könnyen meg lehet csúszni a kifröccsenő víztől. Nem csak a kicsi, de a szülők is megcsúszhatnak! Ezért a legjobb, ha apu és anyu is gumipapucsban van a babastrandon.

Fél óra fürdőzés egy alkalommal éppen elég. Ha már hidegnek érezzük a vizet, határozottan vegyük ki a kicsit a vízből, de ígérjük meg neki, hogy máskor is pancsolhat. Figyeljük, nem remeg-e a szája széle, vagy nem lesz-e libabőrös pancsi közben, mert ha igen, akkor már fázik a vízben.

Ha az erélyre süt a nap, legalább 20-30 perccel a strandolás előtt kenjük be alaposan fényvédő tejjel a gyerkőcöt. Déli melegben kerüljük a napot, nem csupán az erős UV sugárzás vagy a napszúrás veszélye miatt, hanem mert az erkélyen a felmelegedett fal miatt még nagyobb a forróság.

Fürdőzős a program után mindig bőséges, ám könnyű étkezés következzen, majd pihenés. Garantált a jó étvágy, gyorsabban megy a délutáni szundi is.

Játék a vízben

Felszabadító, örömteli hancúrozás válhat a pancsolásból. Ha jól érzi magát a vízben gyermekünk, és tudja, hogy ilyenkor is mellette vagyunk, játsszunk vele, könnyebben megszerettetjük vele később a vízi sportokat. Ha nagyobb lesz, és már jöhet velünk strandra, nem fog annyira félni a víztől. (Kevesebb izgalommal jár majd az úszás tanulása, ezért magabiztosabb úszó lesz, így tizenéves korában, a megfelelő társaságban és a megfelelő helyen nagyobb biztonságban lesz víz közelében.)

Hogy mit szeretnek játszani a gyerekek a vízben? Van, amelyikük azt élvezi, ha ő lehet a „kis virág”, és óvatosan, a tenyerünkből locsolgatjuk a hátára, kis karjára a vizet. Játékboltokban kapható apró locsolókanna is segítségünkre lehet, vagy ennek híján egy egyszerű műanyag pohár. A hajóúsztatást is nagyon szeretik a gyerekek, papírhajót is hajtogathatunk előre, vagy a játékok között kereshetünk olyat, amivel „hajózni” lehet.

Más babák „fagylaltot készítenek” homokozóformával. Van, aki nagyokat sikongatva csapkodja maga körül a vizet, esetleg a körülötte lévő képzeletbeli virágoskertet öntözgeti. Mi magunk kezdeményezhetjük ezeket a játékokat, ám aztán hagyjuk nyugodtan kibontakozni a picit. Ha tizedszerre kínál meg meg bennünket a „vízfagyival”, akkor se utasítsuk vissza, ne vegyük el a kedvét, ne törjük le kezdeményezőkészségét.

Pancsolás után alaposan töröljük szárazra gyermekünk bőrét, és kényelmes, könnyű, jól szellőző, természetes anyagból készült ruhát adjunk rá.

Szegedi Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr623127617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása