Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Várandós nő veszélyes munkakörben

2011. augusztus 03. - AnitUp

A terhesség alatt ki-ki addig dolgozik, amíg ereje, egészségi állapota engedi. Bár folytatható a korábbi tevékenység a kismamák számára, nem mindegy, hol és hogyan dolgoznak. Egyes munkakörök a mamára és a babára is veszélyt jelenthetnek. 

A folyamatos álló vagy ülő munka az egyik, amely nem tesz jót sem a várandós nőnek, sem a magzatnak. Ez a típusú munka a vérkeringést rontja, visszérbetegségek kialakulásához vagy súlyosbodásához vezethet. Jellemzően álló a gépek, futószalagok mellett végzett munka. Tartósan ülő lehet az irodai, ügyfélszolgálati tevékenység, illetve bizonyos futószalagos feladatok.

A leendő édesanyát olyan munkakörbe kell helyezni, ahol nem szükséges a teljes munkaidőt végigállni vagy végigülni. Az ilyen tevékenységet meg lehet szakítani egy kis mozgással, pár perc tornával, sétával. Fontos, hogy szükség esetén testhelyzetet lehessen váltani.

Ugyancsak nem ajánlott a kismamáknak a fizikai munka. Ebben az esetben is joga van egy nőnek ahhoz, hogy más munkakörbe helyezzék. Nagy súlyokat, nehéz tárgyakat nem emelhet egy nő. Kemény fizikai megterheléssel jár, vagy azzal járhat például a takarítás, az árurakodás, a felszolgálás, a testnevelő tanári vagy edzői tevékenység, a mezőgazdasági munkák, még a kertészkedés is.

Kockázatos a vegyi anyagokkal való kapcsolat is. Aki gyógyszerekkel, vegyszerekkel dolgozik, az nem végezheti tovább munkáját. Az egyik megoldás itt is az állapotos nő egészségi állapotának megfelelő munkakörbe helyezés, vagy az eredeti munkakör megtartása mellett a feltételek módosítása.

Fertőzésveszélynek azok a nők vannak kitéve, akik kórházak fertőző osztályain dolgoznak, esetleg iskolában, óvodában, bölcsődében.

Árthat a várandós nőknek az extrém hideg (például a hűtőházakban), a nagy meleg (mint ami a melegházakban vagy nyári szabadtéri munkánál tapasztalható), a nagy zaj, az egész testet vagy a test egyes részeit érintő rezgés.

Kapcsolódó jogszabályok:

85. § (1)A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi véleménybemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.

(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenesen áthelyezett, illetőleg áthelyezés nélkül módosított munkafeltételek mellett foglalkoztatott nő munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél. Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr513122686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása