Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Hét nagyszerű program apával

2011. július 27. - AnitUp

A kicsik az apukájukat és anyukájukat is nagyon szeretik, mindkettőjükre szükségük van. Az alábbi programokat elvált apák is beilleszthetik abba az időbe, amelyet együtt tölthetnek csemetéjükkel. Akkor is használhatók e tanácsok, ha az anyának van szüksége arra, hogy pár órát egyedül tölthessen.

Tanácstalan apukák számára összegyűjtöttük, hogyan tölthetik tartalmasan az időt gyermekeikkel. 

  1. Bevásárlás vagy piacozás apuval. A gyerekek kifejezetten élvezik, ha vásárolni mehetnek a szülőkkel. Külön apás időtöltés lehet egy hét végi vagy délutáni vásárlás, vagy az, ha szombaton reggel elmegy apa és a gyerek a piacra. Gondoskodjunk egy külön kis táskáról vagy kosárkáról, amit a gyerkőc vihet, és amibe ő is pakolhat.

  2. Mese-közösen. Akár esti mese olvasásáról van szó, akár a délutáni szundi előtti mesélésről, a gyerekeknek tetszeni fog, ha apa hangján hallják kedvenc történeteiket. Kreatívabb apukák saját meséket is kitalálhatnak. Nem kell különös képzelőerővel megáldott írónak lennük ehhez, elég egy-egy olyan történet, ami a hétköznapokban játszódik, és olyasmi történik benne, amely a gyerekekkel is előfordulhat. Közösen alakíthatják a mesét, mi történjen a szereplőkkel.

  3. Séta a parkban. Egyre több apát látni egyedül, babakocsit tolva, vagy síró gyermekét gyengéd szavakkal vigasztalva. A séta nem kifejezetten anyás program, nyugodtan vihetik a közeli parkokba a kicsiket a férfiak is. Ilyenkor az apukák figyeljenek oda, mi mindent kell magukkal vinniük, és azokat séta előtt pakolják a táskába.

  4. Reggeli vagy vacsora készítése közösen. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a családdal együtt töltött, nyugodt közös étkezéseknek milyen érzelmi hatásuk van, és milyen nagy szerepük a későbbi táplálkozási zavarok elkerülésében. A közös reggelikre vagy vacsorákra apával együtt lehet készülni: kivenni a tejet a hűtőből, elrendezni a szalvétákat az asztalon, megmosni a zöldségeket, kitenni a vajat és a többi. A gyerekeket érdekli, hogyan készül az étel, például a rántotta, vagy a főtt tojás, apa pedig nagyszerűen el tudja nekik magyarázni.

  5.  Egy kis kertészkedés. Elég, az is, ha csak a lehullott leveleket gereblyézi össze együtt apa és gyermeke. Ha van kertünk, hét végi telkünk, szerezzünk be a legkisebbnek kis lapátot, gereblyét, vödröt, locsolókannát. Ez utóbbi roppant fontos kellék, a picik ugyanis egyszerűen imádnak locsolni, virágot öntözni. Ez is alkalmat teremthet a beszélgetésekre, fűről, fáról, virágról, bogárkákról, csigákról.

  6. Várépítés a homokozóban. Rendszerint a férfiaknak van elegendő türelmük ahhoz, hogy gyermekeik nagy szabású építkezéseihez asszisztáljanak, azokban részt vegyenek. Nem csak a játszótéren vagy a saját kerti homokozóban készülhetnek várak, dombok, piramisok, kupacok, hanem homokos vízparton is.

  7. Labdázás. Lehet foci, egy kis dekázás, vagy az igazán picikkel csupán a labda ide-oda gurítása. Biztos siker a csemetéknél a labdajáték, amelyet igazán az apával szeretnek játszani.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr153104067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása