Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nyári oviszünet apuval

2011. július 11. - AnitUp

Ha megkezdődik a nyári oviszünet, a család minden tagja sorra kerül, hogy otthon legyen a kicsivel. A legtöbb családban a szülők felváltva vesznek ki szabadságot, hogy áthidalják ezeket a napokat, így gyakran az apa is otthon tölt egy-egy hetet a gyerekekkel.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek nagyon jól érzik magukat az „apás” napokon, és az apa is meg tud oldani minden olyan feladatot, ami a gyerekek körül előadódik.

Ilyenkor érdemes nagyon egyszerűen elkészíthető ételeket készíteni. Bár a férfiak jó szakácsok, ezen a héten nem kell csillogtatni a szakácsművészetüket, csak az a fontos, hogy minden délben meleg, tápláló étel kerüljön az asztalra. Sok családban ilyenkor ebédet rendelnek, vagy előre elkészítenek és lefagyasztanak ételeket, hogy minél több szabadidejük maradjon a csemetére.

Lazább napirend

Lehet ez a hét lazább, mint a többi. Már az is sokat jelent – a szülőnek is –, hogy nem kell korán kelni. Ha nincs előre eltervezett program aznapra, lehet lustálkodós napokat beiktatni: a késői kelés után szertartásos közös reggeli, közben meg lehet beszélni, milyen játékok legyenek aznap. 

A délelőtti közös játék, séta után mindenki pihenhet délután. Ha a kicsi nem álmos, csöndes játékkal egyedül is el tudja magát foglalni, amíg az apa olvasgat. A gyerekeket arra is meg kell tanítani, hogy a játék nem mindig jelent hangoskodást, zörgést és csapkodást. A mesekönyv olvasgatása, építőkockák kirakása, de akár egy mesefilm nézése is lehet csöndes délutáni elfoglaltság.

Nehezebb a helyzet, ha két vagy három kicsi van együtt. Ilyenkor jobb, ha legkisebbek valóban alszanak egyet, míg a nagyobb csendben játszik, ha nem álmos.

Ha lazább is a napirend, arra ügyeljünk, hogy este a gyerek időben kerüljön ágyba oviszünet idején is. Az esti TV műsort nem óvodás korúaknak szánták. Nagyon sok viselkedési probléma mögött kialvatlanság, feldolgozatlan élmények állhatnak, amiket például az esti film miatt élnek át.

Ha a gyerek nyűgös, hisztis, hangos, izgága, gondolkozzunk el azon, hogy vajon kellően kipihente-e magát. A pihenésre, regenerálódásra gyereknek és szülőnek jó alkalom az oviszünet.

Programok

Nagy élmény az apával együtt menni fagyizni, kerékpározni, új játszóteret keresni. Még a főzés is élmény lehet, amikor együtt beszélik meg, milyen étel készüljön, és a kicsi is besegít a maga módján.

A napi levegőztetés nagyon fontos, főleg, ha nem kertes házban élnek. Akár délelőtt és délután is lehet sétálni, játszótérre menni, ismerősöket látogatni, de semmiképpen ne legyen túl zsúfolt a program.

Arra is ügyeljenek a gyerekkel otthon maradó szülők, hogy ne essenek a másik végletbe. Az egymást követő eseményekkel teli pörgős napok helyett ne csak az otthoni semmittevés kerüljön bele a hét programjába.

Az anyukák nézzék el a párjuknak és a gyerkőcöknek, ha ezen a héten nincs rend a lakásban, a lényeg, hogy jól érezzék magukat.

Tippek és játékok

-Rajzolás, festés

Egy csomag zsírkréta, vízfesték, rajzlap hosszú ideig le tudja kötni a gyerekek figyelmét. Imádnak alkotni, a színekkel kísérletezni. Ne hagyjuk őket egyedül, még a rajzeszközök is veszélyessé válhatnak.

-Egyszerű társasjátékok

A játékszabályok betartására, esetleg a veszteség elviselésére tanít. Nem kell mindig úgy alakítani, hogy a kicsik nyerjenek.

-Szerepjátékok

Általában a kétszereplős játékokat szeretik, különösen a doktor nénis, boltos játékokat. Ez utóbbival számolni is tanulnak.

-Labdajátékok

Nem lakásba való játék, kivéve, ha a szőnyegen gurítják egymásnak. Ez viszont csak az egészen apróknak érdekes.

-Meseolvasás

Minden óvodás szereti, csak olyan mesét kell találni, ami érdekli. Inkább legyen rövid, és ha megunta, ne erőltessük, hogy nincs még vége.

-Mesefilm nézés

A rajzfim mindig bejön. Arra ügyeljünk, ne ez legyen az egész napi program, hogy a szülő szabadabb legyen!

-Séta, fák virágok állatok megfigyelése

Erre hétköznap a napi rohanás mellett nincs idő. Most rácsodálkozhat a kicsi útközben mindenre, kérdezhet, válaszokat kaphat arra, hogy mi micsoda.

-Állatkert

Ahol a közelben állatkert van, a nyár ennek a látogatásnak az ideje. Érdemes egy kicsit utazni is emiatt. 

-Strandolás

Ez csak a gyereknek élmény, a szülő teljesen kimerül abban, hogy egy másodpercre sem lankad a figyelme. A baj hamar megtörténik! Csak akkor induljon a strandra egyedül gyerekkel a szülő - legyen ez anyuka vagy apuka -, ha teljes figyelmüket a kicsire tudják fordítani. Egyedül nem lesz könnyű.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr173058111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása