Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Az egészséges bababőr

2011. július 05. - AnitUp

Az újszülöttek bőre a legérzékenyebb, nagyon könnyen kipirosodik. Ahogy nő a baba, egyre kevésbé érzékeny a bőre, de a vegyes táplálkozás megkezdésekor egyes ételek fogyasztása után kipirosodhat a popójuk.

A rózsás babapopsi gondos ápolást igényel, hogy mindig jól érezze magát a baba a bőrében. A sírás oka sokszor az a fájdalom, amit a kicsi akkor érez, amikor a bőréhez ér a pelenka. A piros, kiütéses bőr fájdalmas kicsinek, csípi a pisi, de még a víz is.

Külön gondozást igényel az újszülöttek köldökcsonkja, ami szülés után két, három héttel megszárad és magától leválik. Addig vigyázni kell fürdetésnél, lehetőleg ne érje víz, és ne áztassuk el. Fürdés előtt tisztítani kell steril vattával, a gyermekorvos által felírt gyógyszertári alkohollal, fürdés után fertőtlenítő sebhintőporral kell leheletnyit beszórni. Olyan pelenkát vegyünk, amelyet kifejezetten újszülöttek számára készítettek, ezeknél nem olyan magas az első rész, és nem érintkezik a köldökkel.

Fürdetéskor

A napi fürdetés az első, amit az egészséges bababőrért megtehetünk. Már a kórházból való hazatérés másnapjától napi rendszerességgel kell füröszteni a babát. A fürdetés ideje az újszülötteknél még reggel is lehet, a csúszó-mászó apróságokat azonban este érdemes fürdőkádba dugni. 

Fürdetés előtt ápolni kell a baba bőrét, különösen a popsiját. Babaolajos pamut vattával óvatosan töröljük ki a ráncokat és végbélnyílás környékét, mert az ottmaradó krém, hintőpor, széklet maradéka csúnya gyulladást okozhat. Minden műveletre tiszta vattát használjunk, csak egyszer töröljünk vele.

A nemi szerveket a kislányoknál és a kisfiúknál másképp kell tisztogatni. A kislányoknál fontos, hogy ne kerüljön piszok a szeméremrésbe, ezért mindig a végbélnyílás felé tisztogassuk, ne fordítva. A kisfiúkon gondosan ki kell törölgetni a hímvessző és a herezacskó közötti ráncot, és a mögötte lévő hajlatot.

Fürdés után mindig töröljük szárazra a baba bőrét, és jöhet a popsikenőcs, melegben vagy nagyobbaknál a hintőpor.

Pelenkázáskor

Pelenkázáskor is meg kell tisztítani a babák bőrét, hogy ne maradjon rajta széklet vagy vizelet. Először töröljük le a „maradványokat”, majd testmeleg vízbe mártott vattával törölgessük át.

Ma már általában popsitörlő kendőket használnak a kismamák a babájuk tisztába tételénél, de kevesen gondolnak arra, hogy sokszor hidegnek érzik a kicsik a kendőket. Az azonban vitathatatlan, hogy használatukkal minimálisra csökkenthető a bőr kipirosodása. Higiénikus, különösen akkor hasznos, ha nem otthon vagyunk a babával.

Ha már nem olyan törékeny a baba, a legtisztább akkor lesz a babafenék - főleg a nagyon kakis -, ha a csapnál megmossuk testmeleg vízzel. Mindjárt jobban érzik magukat tisztán, és meleg víz is kellemesebb, mint a hideg törlőkendő.

Pelenkázáskor használjunk gyógyszertárban kapható posikenőcsöt. Nem engedi felázni a baba bőrét, és ápolja is azt.

Kiütéses, gyulladt bőr

A pelenkakiütés akkor jelentkezik a kicsi bőrén, ha a széklet és a vizelet folyamatosan nedvesen tartja a bőrt és irritálja azt. A nedvszívó, légáteresztő pelenkák szárazon tartják a baba popóját. Jól szellőzik a textilpelenka is, sok kismama tér vissza e hagyományos megoldáshoz. Ha textilpelenkát használunk, főzőmosással, vasalással kell fertőtleníteni. Ez utóbbitól puhább is lesz a pelus.

Néha a popó levegőztetése is jót tesz, ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a kicsi pocakja be legyen takarva egy textilpelenkával.

A gyulladt bőrt hámosító, gyulladáscsökkentő, nyugtató krémmel kell kezelni. Ilyen krémeket mindig tartsunk otthon, ha lehet kétfélét, arra az esetre, ha az egyik nem segítene. A védőnő, de akár a gyógyszerész is tanácsot tud adni, milyet szerezzünk be.

A pelenka-dermatitis jellemzője a nagy felületű gyulladás, kiütések, hólyagok, kisebesedés hámlás. Ezt a betegséget gombafertőzés okozza, de lehet allergiás eredetű is. Kezelése orvosi ellátást igényel. Ne szégyellje orvoshoz vinni a szülő a babát, ha annak ilyen problémája van, gondoljon arra, mennyire szenved a kicsi a fájdalomtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr313041956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása