Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nyári édesség: fagyi

2011. június 13. - AnitUp

Magyarországon egyre több cukrászat és cég készít diabetikus, illetve laktózmentes vagy tejmentes fagylaltokat. A fagylalt kedvelt nyári édességünk, de a benne található cukrot, laktózt vagy tejszármazékokat nem minden gyermek és kismama fogyaszthatja.

Sokan érintettek a terhességi diabéteszben és sajnos egyre több kisgyermekrõl derül ki, hogy a cukorbeteg. Mások szervezete a laktózzal nem tud megbirkózni, a laktáz enzim hiányában. Vannak, akik a tejfehérjére allergiásak, így semmilyen tejszármazék vagy tejtermék nem szerepelhet az étrendjükben.

Jó hír azonban diabéteszes vagy táplálékérzékeny fagyiimádóknak, hogy többféle trükkel is ki lehet kerülni a problémát okozó cukrot vagy tejet.

Édesítõszer, reform cukor

Hagyományos cukrozás helyett többféle édesítésre alkalmas élelmiszer vagy élelmiszeripari adalékanyag áll rendelkezésünkre: a sztívia, a nyírfacukor, az aszpartam, a fruktóz, a szorbit és a többi.

Ezek közül az aszpartam és a ciklamát egészen jól használható édességek készítésére, azonban egészségre káros hatása miatt nem ajánlott sem a kismamáknak, sem a kicsiknek. A fórumokon, kommentekben a sztíviára sokan panaszkodnak jellegzetes utóíze miatt, és van, aki csak a nyers fogyasztásra ajánlja, sütéshez és fõzéshez nem.

A fruktóz, vagyis gyümölcscukor bevált, jól használható alapanyag, diétás szaküzletekben és internetes rendeléssel is hozzájuthatunk. A fruktóz lassabban növeli a vércukor szintet, mint például a szõlõcukor. Napi 30 grammnál többet nem ajánlott belõle fogyasztani. Jó édesítõszer, kevesebb kell belõle, mint a hagyományos répacukorból.

A nyírfacukor nevû terméket természetes anyagból (növényekbõl, elsõsorban kukoricacsutkából) nyerik. A nyírfacukor jóval lassabban növeli a vércukor szintet, mint a répacukor. Ugyanúgy használható például fagylaltfélék készítésére, mint az eddig ismert cukorpótlók, Magyarországon eddig Horváth Ferenc cukrászmester készített belõle fagylaltot az országos fagylaltversenyre. Egy kevés tejszínnel, egy kávéskanál nyírfacukorral és 25 dkg fagyasztott gyümölccsel házilag is elõállíthatjuk ezt a jeges édességet.

Sajnos a diabetikus édesítõk drágábbak, így a felhasználásukkal készült termékek ára is magasabb. Fagylaltot kevesen készítenek, de a diabetikus édességekrõl a Diabétesz Online-on és a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének honlapján találhatunk információkat.

Laktózmentes, tejmentes fagyik

A laktózmentességet el lehet érni egyrész olyan termékek használatával, amelyek nem tartalmaznak laktózt, másrészt a laktóztartalmú élelmiszerek, alapanyagok teljes elhagyásával. A csökkentett laktóztartalmú tej, tejszín, joghurt jöhet szóba a fagylaltok készítéshez.

Tejmentes diéta esetén azoknak, akik a tejfehérjére érzékenyek, semmilyen tejtermék vagy tejszármazék felhasználásával készült fagylalt nem adható. A parfék alapja a tejszín, így ezek a termékek nem illeszthetõk a tejmentes diétába, így a kész parfék sem fogyaszthatók. Házilag viszont kizárólag növényi alapú, vagy szójatejszín felhasználásával finom parfé készíthetõ.

Ahhoz, hogy laktózmentes és tejmentes is legyen egy termék, a legegyszerûbb elhagyni a tejet, mint alapanyagot. Élvezetes gyümölcsfagylaltok készítéséhez például nincs szükség tejtermékekre. A vizes alapú fagylaltokat, akár cukrászdában, akár üzletekben vásároljuk, mind a laktózérzékenyek, mind a tejallergiások ehetik.

Már szójaalapú fagylaltokat is lehet kapni, ezeket, akárcsak a diabetikus vagy gluténmentes termékeket, külön pultban árusítják. Szójafagyit nagyobb üzletláncoknál, illetve vegán vagy vegetáriánus üzletekben is kereshetünk.

Házilag egy kis fagyasztott gyümölcs, laktózmentes tej vagy rizstej és cukor turmixolásával állíthatunk elõ a legegyszerûbben és a leggyorsabban fagylaltot a gyerekeknek. Az otthon készült fagyikat ne tároljuk, és ne fagyasszuk le ismételten. Annyit készítsünk belõlük, amennyit egy alkalommal megeszik a család.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr782981138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása