Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Pelenkadilemma

2011. június 01. - AnitUp

Napjainkban annyi pelenkaféle kapható, hogy csak győzze kapkodni a fejét az a kismama, aki bemegy egy drogériába, bababoltba, vagy akár egy kisebb üzletbe, hogy pelenkát vásároljon megszületendő gyermekének. Ráadásul a barátnők, rokonok és ismerősök is bőségesen ellátják tanáccsal, és mindegyik a neki bevált típusra esküszik.

Van, aki az eldobható pelenkát pártolja, van, aki a mosható textilpelenkára esküszik. Babavárás idején érdemes alaposan utánajárni, melyiknek mi az előnye és a hátránya. 

Jól teszi a leendő anyuka, ha saját maga tájékozódik, milyen pelenkákat lehet kapni, ezeknek milyen a minősége, ára. Mennyire lesz kényelmes a kicsinek, puhasága megfelelő-e, mennyire könnyű a babára ráadni.

Az interneten elég sok információt össze lehet gyűjteni előre, de nem árt az üzletekben személyesen is tájékozódni: milyen márkákat lehet kapni a hozzánk közeli üzletekben, melyik típus kapható folyamatosan.

Mielőtt a kismama tapasztalatok nélkül állást foglalna az eldobható és a mosható textilpelenka mellett vagy ellen, próbálja ki „élesben”, vagyis vásároljon mindkettőből, mire a baba megérkezik. Textilpelenkára amúgy is szükség lesz: a pici feje alá tehetjük, fürdetésnél azzal törölgethetjük, itathatjuk le róla a vizet, orvosnál, tanácsadáson a mérlegre vagy a vizsgáló asztalra is saját pelust teszünk, etetéskor is jó szolgálatot tesz.

Eldobható pelenkák

Ma a legtöbb kismama ezt használja. Higiénikus, mert tartalmával együtt eldobható, könnyű feladni a kicsire, nem ázik a baba bőre a pisiben, bárhol tisztába lehet tenni a kicsit nagyobb előkészület nélkül. Nincs átnedvesedés, ami veszélyes, hiszen az átázott pelenkától a baba dereka, háta lehűl.

Eldobható pelenkából csak jó minőségűt szabad vásárolni, ami légáteresztő, puha tapintású, tépőzáras, hogy könnyű legyen levenni. Jelenleg a legnépszerűbb a Pampers és a Libero, nem véletlenül. Méretezésük, anyaguk, légáteresztő képességük jó, kényelmesek a babáknak. 

A különféle márkák abban megegyeznek, hogy nagyjából azonos méreteket gyártanak, mégpedig a baba súlya alapján. Vásárlás előtt először a mérettáblázatot kell alaposan áttanulmányozni.

Speciális igények szerint is készülnek eldobható pelenkák. Ilyen az újszülöttek számára készült pelus, ami nem irritálja a köldököt, vagy a babaúszáshoz használható úszópelenka. Ez utóbbi egy nadrágpelenka, ami nem engedi, hogy a vízbe jusson a kaki, de nincs benne olyan mag, ami a nedvességtől megduzzadna. 

Mosható textilpelenkák, pelenkanadrágok

A mosható textilpelenka előnye, hogy olcsóbb és a környezetet kímélőbb megoldás.

Aki ezt a megoldást választja, annak fokozottan vigyáznia kell, hogy a baba bőre ne pirosodjon ki, vagy ne alakuljon ki pelenka dermatitis. Éppen ezért ügyelnie kell a gyakori pelenkacserére, és arra is, hogy a baba ágya, ruhája soha ne legyen nedves.

A mai textilpelenkák valójában egy külső, nedvességzáró nadrágból, és egy belső, textilpelenkából állnak. Ez utóbbi mosható. A mosható pelenkákat főzőmosással kell fertőtleníteni.

A hagyományos textilpelenkába is tenni kell egy eldobható pelenkabetétet, és arról is gondoskodni kell, hogy a nedvesség ne jusson ki a pelusból.

Aki környezetvédelmi megfontolásból vagy a kedvezőbb ára miatt a mosható pelenkát választja, még körültekintőbben kell választania. Azok a pelenkanadrágok, amelyek anyaga nedvesen kidörzsölheti az érzékeny bababőrt (mint például a frottír), vagy amelyek nem bírják a főzőmosást, és így nem fertőtleníthetők, nem alkalmasak a babák pelenkázására.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr572949808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása