Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Kis korkülönbség

2011. április 29. - AnitUp

Azok a szülők, akik kis korkülönbséggel neveltek gyermekeket, határozottan állítják, hogy ha újra kezdenék, akkor is gyors egymásutánban terveznék csemetéiket. Együtt nőnek fel, szorosabb kapcsolat alakul ki köztük, az első évek nehézségeit hamar elfelejtik a szülők, és élvezik, hogy gyermekeik szinte egyszerre nőnek fel.

Legtöbbször nem tervezett az első gyermek után röviddel a második, esetleg a harmadik és a negyedik. Az anya szervezetét megterhelhetik az újabb terhességek, és ha nincs segítség, hamar kimerül. Éppen ezért, ha korábban jön az újabb baba, a kismama fokozottan vigyázzon egészségére: vegye komolyan a terhes-tanácsadást, táplálkozzon tudatosan, pihenjen, amennyit csak tud, például akkor, amikor a babája úgyis alszik. A házimunka megvárja!

Elsősorban apa az, akinek felelősséget kell vállalnia, és folyamatosan kivenni a részét a gyermekgondozásban, gyermeknevelésben és a házimunkában, hogy ne maradjon magára az édesanya.

A családi összefogás is elengedhetetlen. Már a babavárás idején meg kell szervezni, kire lehet számítani a jövőben. Beszélgetni kell a szülőkkel, testvérekkel, barátokkal, hogy miben tudnának segíteni.

Egy-egy bevásárlást a nagyszülők is elvégezhetnek, a barátnő az esti fürdetésnél segíthet alkalmanként, ha az apa éppen nem ér rá. A látogatók pedig ne vendégségbe menjenek, hanem találkozzanak az anyukával olyankor, amikor éppen levegőzteti a csemetéket. Jól jön a segítség az öltöztetésnél, a babakocsi elővételénél.

Előnyök

- Nagy a valószínűsége annak, hogy erősebb testvérkapcsolat alakul ki a gyermekek között

- A kisebbik könnyebben tanul a nagyobbtól, hiszen elérhetőnek tűnnek számára, amiket a nagyobb már tud.

- A kisebbik szilárd ételre való áttérése után azonos ételeket kaphatnak a gyerekek, a napirendet is könnyebb kialakítani hasonló igényeik miatt.

- Fiatalabbak a szülők, amikor felnőnek a gyerekek, még pályát módosíthatnak, tanulhatnak.

- Az anya folyamatosan marad otthon, nem kell kétszer vagy többször a munkából kiesni.

Nehézségek

- Minél kisebb a gyermek, annál nehezebben osztja meg elsősorban anya, de az apa szeretetét is mással.

- Nehezebben érti meg, hogy egy kisbaba teljes figyelmet kíván, még nem megbízható a nagyobb, félő, hogy megeteti valamivel a kicsit, vagy játékokkal halmozza el a kiságyban.

- Kevesebb idő jut a gyermekek képességeinek kibontakoztatására.

- A párkapcsolat labilissá válhat, mert sokkal kevesebb idő jut a házaspárnak egymásra, nem tudják kibeszélni problémáikat, az intimitás is háttérbe szorulhat időszakonként.

- Anyagilag nehezebb, mert nemcsak egyszerre kell mindent a gyermekeknek vásárolni a ruhától a játékig, de az anya ezekben az években még részmunkaidőt vagy otthon végezhető munkát sem tud vállalni.

- Ha az anya nem kap segítséget a családtól, testileg és lelkileg felőrlődhet a napi feladatokban.

Készítsük fel a nagyobbat!

Nagyon sok múlik azon, hogyan készítjük fel a nagyobb gyermeket vagy gyermekeket a kistestvér érkezésére. Tudatossággal nagyrészt elejét tudjuk venni a féltékenységnek, ami természetes dolog egy olyan korú kisgyermeknél, aki még teljes egészében igényt tart az anyára, a szüleire.

- Beszéljük meg a naggyal, hol lesz a kicsi helye, akkor rendezzük át a gyerekszobát, amikor ő is otthon van. Ilyenkor nem árt segítséget hívni, aki csak az apróság testi épségére ügyel.

- Vegyünk neki is babát, játék babaágyat, babakocsit, hogy gondoskodni tudjon róla, mint a mama a kistesóról. Szülés után nagyon vigyázzunk, nehogy a nagy igyekezetben egyedül fogjon a testvére pelenkázásához vagy etetéséhez.

- Nézegessük meg vele a régi fényképeket, hogy milyen aranyos kisbaba volt-mennyire szeretjük-, és ugyanilyen aranyos lesz majd a testvérkéje is.

- Ha új ruhákat vásárolunk a kisebbnek, vigyük magunkkal a nagyobbat is, és ő is kapjon valamit.

- Simogassa meg óvatosan a mama pocakját és beszéljen a bent lévő babához.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr92865371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása