Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

A tudatos családtervezés

2011. április 05. - AnitUp

Minden nő egészséges kisbabát szeretne, és ő is egészséges szeretne lenni a kilenc hónap alatt. A tudatos családtervezés része, hogy a leendő kismama nőgyógyászati és belgyógyászati kivizsgáláson, szűréseken vegyen rész. Így csökkenthető babát és a mamát érő károsodások kockázata.

Babavárás előtti vizsgálatok: 1. rész

Ha elhatározta a pár, hogy előbb utóbb utódot szeretne, a leendő anyának legelőször az életmódját kell átgondolnia: van-e káros szenvedélye, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás vagy netán a kábítószer használata, még ha alkalmanként is. Mindhárom károsan befolyásolja a magzat fejődését, éppen az első 12 hétben, amikor a szervfejlődés folyamata zajlik.

Ezekről a dolgokról már a tervezés pillanatában le kell mondani, lehetőleg egy évvel a tervezett fogantatás előtt. Ez az idő arra is elegendő, hogy a leendő szülők helytelen táplálkozási szokásaikon, vagy stresszes életmódjukon változtassanak. Ne higgyük, hogy kizárólag az édesanya fizikai és lelki állapota befolyásolja a leendő gyermek egészségét.

A partner urológia vizsgálata is tanácsos, ezzel lehet ugyanis kiszűrni a prosztata betegségeket, amelyek nehezíthetik a fogamzást.

Nőgyógyászati vizsgálatok, szűrések

Az első nőgyógyászati vizsgálaton kikérdezi az orvos a leendő kismamát az eddig alkalmazott fogamzásgátló módszerekről, korábbi terhességekről, abortuszról, krónikus betegségeiről, a családban előforduló örökletes betegségekről, és arról, milyen fertőző gyermekbetegségeken esett át.

A nőgyógyászati - hüvelyi tapintásos vizsgálat -, a méh, petevezeték, petefészek állapotára ad választ. Ezt egészíti ki a mell vizsgálata, és szükség esetén ultrahang vizsgálat.

Rákszűrést a méhnyakcsatornából vett minta segítségével végeznek. A szexuális úton terjedő betegségek szűrése is így történik, mint a
Gonorrhoea, amely hüvelyi szülés közben fertőzi meg a babát,
Chlamydia, amely petevezeték elzáródást okozhat,
HPV, human papilloma vírus, amely a méhnyakrák kialakulásáért felelős,
HSV, a Herpes simplex virus, mellyel, ha az újszülött szülés során fertőződik az anyától, maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhet.

Néhány betegség szűrése vérvizsgálattal történik. Ilyen a szifilisz: különösen veszélyes a fejlődő magzatra, mert ha megfertőződik, annak elhalásához vezethet; valamint a hepatitis B, fertőző májgyulladás kiszűrése.

Szintén vérvétellel állapítják meg, hogy a leendő anyuka átesett-e egy a magzatra veszélyes gyermekbetegségen. Ez a rubeola, más néven rózsahimlő, amely a terhesség korai szakaszában fejlődési rendellenességet okoz. Hazánkban 1989 óta oltanak rubeola ellen, ezt is tartalmazza az MMR oltás.

(Folytatjuk: 2. rész - Belgyógyászati és genetikai vizsgálatok)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr202801943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása