Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Életen át tartó diéta - Lisztérzékenység 2.

2011. március 30. - AnitUp

Amikor kiderül, hogy a kicsi lisztérzékeny, sokszor tanácstalan a szülő. Hogyan fogja megoldani ezentúl a gyermek étkezését? Kitől kaphat segítséget?

Legtöbbször már a szakorvosok, a gyermek háziorvos, védőnő is ellátja az anyát az alapvető instrukciókkal, de a hétköznapok új és új megoldandó feladat elé állítják a szülőket. Érdemes minden szakirodalmat elolvasni, amit a betegek és hozzátartozóik számára állítottak össze. Hasznos összefoglalót találhatunk különböző, a témával foglalkozó weboldalakon is.

A lisztérzékenység gyógyszere a szigorú gluténmentes étrend. A táplálék még nyomokban sem tartalmazhat glutént. A lisztérzékeny gyermekek étkezésénél nem csak az otthoni étrendre kell ügyelni, de arra is, hogy máshol mit eszik vagy ehet.

A tiltott alapanyagokról soha ne feledkezzünk meg. Ezek a búzaliszt, búzadara, árpa, rozs és a belőlük, velük készült ételek, kész termékek. A durumbúza is gluténtartalmú! Az áruházak, üzletek polcain található gluténmentes felirat még nem garancia. Mindig olvassuk végig a terméken található összetevőket. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól megkaphatjuk a gluténmentes termékek listáját. (www.taplalekallergia.hu).

Keresni kell olyan kapcsolatokat, ahol ezekről a gondokról és megoldásukról beszélgetni lehet. Ilyen többek között Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (www.lisztérzékeny.hu). Itt aktív tapasztalatcsere folyik, tanácsokat kaphatunk lisztérzékenyektől és lisztérzékeny gyermekeket nevelő anyukáktól. Kérdezzük meg azt is tapasztaltabb szülőtársainktól, esetleg egyes „mentesnek” mondott termékek nem szennyezettek-e gluténnal.

Nem igaz, hogy „egy kevés nem árthat”!

Fontos már az elején tisztázni a kicsivel is a betegség lényegét. Kapjon életkorának megfelelő választ arra, miért nem ehet meg bármit, amit kínálnak neki. Ne alakítsunk ki a gyermekben betegségtudatot, kezeljük természetesen, hogy ő másképp táplálkozik mint testvérei, vagy társai az óvodában.

Rokonoknak, ismerősöket mondjuk el, hogy a lisztérzékenységgel nem lehet játszani. Inkább minden alkalommal kérdezzék meg a szülőket, hogy az adott ételt megeheti-e a kicsi. Semmiképpen ne kínálgassák a tiltott anyagokból készült ételekkel, azzal, hogy „egy kevés nem árthat”. De árt! Legjobb, ha otthon előre megsütjük a vendégségben fogyasztandó nyalánkságokat.

Az elkészített étel még nyomokban sem tartalmazhat glutént. A főzéshez-sütéshez használjunk külön edényt, amit külön tárolunk a többitől. Gondoljunk olyan apróságnak tűnő, de fontos részletre is, hogy az a nyújtódeszka vagy sütőforma sem alkalmas gluténmentes sütemény készítésére, amelyen búzalisztből állítottunk össze süteményt.

Diéta az óvodában

Nézzünk utána, a településünkön megoldott-e a lisztérzékeny gyermekek közösségi étkeztetése. Ha igen, a gyerkőcnek külön főznek, szigorúan gluténmentes környezetben, és az ebédet kiszállítják. A tízórairól és az uzsonnáról általában a szülőnek kell gondoskodni. Az óvoda minden dolgozóját fel kell világosítani a diétáról.

Az óvodai névnapok, születésnapok, karácsony, nagy próbatétel elé állítják a kicsit, ha még nem vált rutinná, hogy nem eheti, csak azt, amit a szülei megengednek. Ilyenkor is érdemes otthonról csomagolni, sőt, készítsünk egy nagy adag gluténmentes süteményt, amellyel a mi gyermekünk meg tudja kínálni a többieket. Büszke lesz rá, ha ízleni fog a többieknek!

Fehérje, ásványi anyag pótlás

A gluténmentes diéta összeállítása nem csak a tiltott dolgok kihagyásából áll, hanem a hiányzó tápanyagok pótlásából is áll. Dietetikus segítségével hamar bele lehet tanulni, hogy mit mivel helyettesítsünk, hogy a kicsinek ne alakuljon ki hiánybetegsége.

Pótolni kell az értékes fehérjét, de az ásványi anyagokat is, amelyek a gluténtartalmú lisztekben és termékekben megvannak. Kezdetben a péksütemények arányát érdemes csökkenteni a főzelékek, húsok javára. Mindenképpen legyen „tartalmas” minden étkezés. A főzelékhez legyen hús a feltét, a rakott ételekbe pedig sok értékes táplálékot lehet becsempészni. A zöldségfélék, gyümölcsök ezen felül elegendő rostot is tartalmaznak.

Gluténmentes zsömle
100 g Femini II: kenyérliszt
200 g Schar Mix B
1 cs. gluténmentes szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
340 ml langyos tej
2 evőkanál étolaj
kevés só
rizsliszt a formázáshoz
A hozzávalókat robotgéppel összegyúrjuk. Az edény falától nem fog elválni, ragacsos lesz a tészta. Ezért a deszkát vastagon meg kell szórni rizsliszttel, arra borítsuk ki a tésztát. Ügyesen meghempergetjük a rizslisztben, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Ezután kisebb darabokra vágjuk, és megfelelő formára alakítjuk. Nyolc nagy, 12 közepes vagy 16 kis zsömlét lehet belőle készíteni.
(Forrás: www.etelallergia.hu)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr862784595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása