Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Ételallergia II.- Lisztérzékenység

2011. március 29. - AnitUp

Lisztérzékenység 1.
A coeliakia oka és tünetei

A coeliakia (cöliakia) lisztérzékenység néven került be a köztudatba, de nevezik glutén intoleranciának is. A betegség örökölhető, mivel genetikailag hajlamosító tényező vezet a kialakulásához.

Gyermekkori makacs hasmenés, a súlygyarapodás elmaradása, növekedési zavar, „pókhas” mögött lisztérzékenység állhat. Oka a vékonybél felszívódási zavara, amelyet gabonaszemekben (búza, árpa, zab, rozs) található gabonafehérje, a glutén indít el. Egyedüli gyógyszere az egész életen át tartó szigorú diéta.

A lisztérzékenység nem azonos a gabonaallergiával. (A gabonaallergia bármely szervet érintheti, és az allergizáló anyag kiiktatásával akár meg is szűnnek a tünetek.) Nem jár az Ige szint növekedésével a lisztérzékenység, más a diagnosztikai eljárás is. Míg az allergiát bőrpróbával, vérvétellel diagnosztizálják, addig a coeliakiát a vékonybélből vett nyálkahártya minta tanulmányozásával.

 A lisztérzékenység a vékonybelet érinti, a szervezet több részében okoznak tüneteket, egész életen át tartó betegség, egész életen át tartó szigorú, gluténmentes diétát kíván.

Tünetek gyermekeknél

A csecsemő ideális esetben 6 hónapos koráig anyatejjel táplálkozik. A lisztérzékenység első tünetei a gabona étrendbe kerülésével jelentkeznek. A tünetek kezdetben még lehetnek bizonytalanok, hiszen az egyes ételek bevezetése hat hónapos és egy éves kor között történik. A glutén okozta problémák attól is függnek, milyen ütemben és mekkora adagban kerül az étrendbe glutén tartalmú élelmiszer.

A makacs hasmenés felhívhatja a szülő figyelmét arra, hogy komolyabb kivizsgálásra van szükség. A gyermek széklete ilyenkor emésztetlen, halványszínű; hasa püffedt.

A szigorú gluténmentes diéta betartásának hatására a bélbolyhok regenerálódnak, a tünetek megszűnnek, a gyermekekre általában gyors növekedés jellemző. Amint ismét glutén kerül a táplálékba, akár nyomokban is, a folyamat újra elkezdődik, a kellemetlen tünetek ismét jelentkeznek. A diéta betartásával a lisztérzékeny gyermek és felnőtt teljes életet élhet

A lisztérzékenység autoimmun betegség

Azokat a betegségeket, amelyek során az immunrendszer saját alkotóelemei, legtöbbször fehérjéi ellen fordul, autoimmun betegségeknek nevezzük.

Az autoimmun folyamat általában nem állítható meg, tehát a betegség nem gyógyítható. A lisztérzékeny betegeknél a gabonaszemekben (búza-, árpa-, zab-, rozs-, tönköly-durumliszt) található gabonafehérje, a glutén indítja el a folyamatot.

A lisztérzékeny emberekben e folyamat fő helyszíne a vékonybél. Egészséges szervezetben a vékonybél belső felszínén található bélbolyhok felülete biztosítja a tápanyagok hatékony felszívódását. A glutén intoleranciában szenvedőknél a bélbolyhok mérete csökken, majd teljesen ellaposodik. Ez akár súlyos felszívódási zavarhoz vezethet.

Nem lehet kinőni!

Súlyos tévhit, hogy a lisztérzékenység kinőhető. A gluténmentes étrend melletti tünetmentesség nem a gyógyulás jele, hanem a helyes táplálkozásé. Ha a kis mennyiségű glutén hatására nem jelentkeznek a tünetek, az nem azt jelenti, hogy minden rendben van. Később társult betegségek jelzik, hogy a háttérben a betegség tovább pusztított.

A hosszú ideig fel nem fedezett, vagy nem megfelelően kezelt lisztérzékenység különböző hiányállapotokat okoz, mint az állandó vérszegénység, csontritkulás, gyermekeknél a növekedésben való elmaradás.

Linzerkarikák

30 dkg kukoricaliszt,
2 evőkanál rizsliszt,
15 dkg vaj,
2 egész tojás,
3 + 2 evőkanál kristálycukor,
1 evőkanál tejföl,
néhány evőkanálnyi málna vagy meggylekvár,
a díszítéshez kandírozott gyümölcs.

A kukoricalisztet vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt és gyorsan összegyúrjuk. Nyújtódeszkát rizsliszttel megszórunk, 2-3 milliméter vastag tésztát nyújtunk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle. Amire díszítés kerül, azt megkenjük tojásfehérjével és erre szórjuk a díszítést. A sütőt 5-6 percig előmelegítjük kb. 120 fokon, majd 150 fokon néhány perc alatt megsütjük a linzereket. Nagyon gyorsan elkészül, nem kell túlságosan kiszárítani. A kihűlt karikákat lekvárral összeragasztjuk, süteményestálra helyezve 1 evőkanál darált cukorral megszórjuk.
(A sütemény www.etelallergia.hu receptje alapján készült)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr342781112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása