Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Beteg gyerek diétája

2011. február 24. - AnitUp

A téli hónapokban gyakoriak a meghűléses betegségek, amelyek köhögéssel, lázzal, náthával járnak, de előfordulnak vírusfertőzés okozta lázzal, hasmenéssel járó megbetegedések is.

Bármelyiktől is szenved a kisgyermek, ilyenkor otthon kell tartani, nem mehet közösségbe: bölcsődébe, óvodába. A szakszerű ápolás nem csak az orvos által írt gyógyszerek beadásból, a lázcsillapításból áll, hiszen a meghűléses és gyomor-bélrendszeri megbetegedésben szenvedő kisgyermeknek diétára is van szüksége. Elsősorban a megfelelő folyadékpótlásról kell gondoskodni.

Sok folyadék

A beteg gyerek számára a legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék. Hányással, hasmenéssel folyadékot veszít, a láz kiszáradáshoz vezethet.

A lehűtött forralt víz vagy babavíz is lehet a folyadék, de még jobb, ha csipetnyi sót és kevés cukrot is teszünk az innivalóba. Erre a legalkalmasabbak a gyenge gyógyteák. Gyermeknek úgy készítünk teát, hogy éppen csak egy pillanatra mártjuk bele a vízbe a filtert. A gyógynövényeknek is izgató hatásuk lehet, ha a tea túl erős. Csipkebogyó, kamilla, hársfatea ilyenkor a legalkalmasabb.

A kamilla gyulladáscsökkentő hatású, de vízhajtó hatása is van, és az is előfordul, hogy allergizál. Csak olyan teát adjunk a betegnek, amilyet már máskor is ivott.

A gyerekek nemigen szeretik a friss citromból készült limonádét, de azért lehet próbálkozni vele, hogy a vizet pár csepp citrommal és kevés cukorral ízesítsük.

Azt kapjon inni a beteg gyermek, amit szeret! A lényeg, hogy gyakran igyon. A készen vásárolt szénsavmentes üdítők, szörpök, gyümölcslevek is megfelelők. Ez utóbbiaknak tápértéke is van, ami nem elhanyagolható szempont.

Légúti betegségek diétája

A légúti betegségek, úgymint torok-, mandula-, arcüreggyulladás, de akár a nátha esetén a meleg italok, a meleg levesek, a pépes ételek esnek jól a kis betegnek.

A csirkéből készült sós húslevesnek torokfertőtlenítő hatása van.

Légúti betegségek idején nem javasolt tejet adni a kicsinek. A tej ilyenkor kiváló táptalaj a baktériumoknak, az antibiotikum szedése ellenére lassítja a gyógyulást. Mivel a kalciumbevitelről gondoskodni kell, ilyenkor kapjon a beteg sajtot, túrót, mert tejtermékeket lehet fogyasztani.

Szigorú diéta

Ha a betegség hasmenéssel, hányással jár, a diéta szigorú. Legfontosabb a folyadékpótlás, mert a hányásnak, hasmenésnek kiszáradás lehet a következménye.

A diéta legyen zsírszegény: nem szabad csokoládét, zsiradékban elkészített húsokat, rántással készült főzelékeket, vajjal, margarinnak készült süteményeket, kekszeket fogyasztani. Tilos a tej és minden tejtermék.

A gyümölcsök közül az alma és a banán fogyasztható. Az almát lereszelve kapja a kicsi, akár háztartási kekszet is darálhatunk bele. Kompótnak főzve zsírmentesen párolt csirkebús és sós vízben főtt összetört burgonya mellé adható.

A banán védi a gyomor nyálkahártyáját, gyulladáscsökkentő hatású, villával összetörve, pépesen pedig kíméli a gyomrot és a beleket.

A zöldségfélék közül a répa és a burgonya a diéta alapja, párolva-főve, pépesítve adjuk a gyerekeknek. Koplaltatni nem szabad a kicsit, de egyszerre ne lakjon be nagyon, inkább többször egyen naponta keveset.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr272686981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása