Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Lányos apák

2011. március 09. - AnitUp

A férfiak általában fiú gyermeket várnak, különösen az első gyermek érkezésekor. Legtöbbjük azonban ugyanúgy örül a kislány érkezésének is. Az apa és lánya közötti jó kapcsolat már a születés előtt elkezdődik, ha a szülő örömmel várja a kis jövevényt.

Ha az apa kiveszi a részét már a csecsemő gondozásában is: kézbe veszi a babát, eteti, öltözteti, beszél hozzá, jelenlétével megnyugtatja, akkor a gyermek nemétől függetlenül szoros kapcsolat alakul ki köztük. Kezdetben mindegy a kicsi neme, a gondoskodás, törődés, odafigyelés nagyon fontos.

Később ugyanilyen fontos a sok közös játék, az együtt töltött idő. Vannak kifejezetten lányos játékok, amelyeket inkább az anyával szoktak játszani a kislányok, mint például a babázás. De az apuka ilyenkor is érdeklődést mutathat, és akár ő is beszállhat a játékban, hiszen a valóságban ő is gondozza a kicsiket.

Amelyik apának lány testvére volt, főleg, ha az fiatalabb volt nála, többet tud a kislányokban lakozó nőkről, jobban tud azonosulni velük. Nem fog csodálkozni azon, ha három-négyéves kislánya válogat a ruhákban, vagy amikor órákig babusgatja, eteti, ápolja a babáját.

A gyermekkori és kamaszkorban is megmaradó jó apa lánya kapcsolat egy életre megalapozza egy nő önbizalmát. Fontos, hogy az édesapa is kimutassa a szeretetét, és azt, hogy mellette gyermekei biztonságban legyenek.

Vannak apák, akik még felnőtt lányuk mellett is ott állnak, ha szükség van a segítségükre, támogatásukra, anélkül, hogy gyermekük magánéletébe túlzottan beleszólnának.

Az apa legyen szilárd támasz

Hogy milyen legyen a jó lányos apuka, arra könnyű a válasz. Legyen szilárd támasz a gyermeke mögött, mindenben számíthasson rá, még akkor is, ha olyan dolgot tesz, amit nem kellett volna. Legyen ez egy váza eltörése, vagy egy kamaszkor botlás.

A kislányok különösen érzékenyen reagálnak az apa dorgáló szavaira, vagy ha bünteti, összeszidja őket. Nehezebben teszik magukat túl rajta, mintha az anyával történik ugyanez a konfliktus. A kislányoknak ugyanis kezdetben az apa a férfi példaképe.

A nők önbizalmát az apák alapozzák meg

Amelyik családban a gyermekek apa nélkül nőttek fel, vagy az apa ugyan jelen van, de nem törődik a gyerekekkel, ott a kislányoknak lényegesebb kevesebb önbizalmuk van, mint ahol az apától folyamatos megerősítést kapnak, hogy szépek, okosak és jók.

A kislányok önbizalmát az apa tudja a legjobban erősíteni. Ezért nagyon fontos a dicséret, a bók már egészen kicsi korban is.

Amennyire a dicséret növeli az önbizalmat, a sértő megjegyzések annyira le tudják rombolni azt. Már az egészen kicsi lányoknál is vigyáznia kell az apának, ne sértse meg önérzetében, mert ez egész életére hatással lehet.

Megfélemlítés, bántalmazás

A gyermekbántalmazás minden formája elítélendő és büntetendő. Kislányoknál más jellegű személyiségtorzulás okoz, mint a kisfiúknál.

Amelyik kislányt az apa bántalmaz, az felnőtt korában kevés valószínűséggel tudja kivédeni a durva, erőszakos férfiak közeledését, egy rosszul sikerült házasságban sokkal tovább tűr. A bántalmazott kislány felnőtt korára veszít a tartásából, önérzetéből, vagy a férfiakról alakul ki olyan negatív véleménye, ami a későbbi párkapcsolatait megnehezíti.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr812724348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása