Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Apa gyesen

2011. május 11. - AnitUp

Nem minden család működhet úgy, ahogy azt Európában évszázadokon át megszoktuk. A gazdasági, társadalmi, humánpolitikai változások kicsiben a családokban is lezajlanak. Ma már többféle családmodell működik egymás mellett, és a párok dönthetnek arról, átmenetileg melyik modell szerint szervezik a család életét.

Egyelőre nem tipikus az a családi modell, hogy az apa marad otthon a gyerekkel egy időre, amíg az anya dolgozik. Hazánkban gyakran azok a férfiak mennek gyed-re, vagy gyes-re, akik rosszabbul keresnek, mint párjuk.

Nem is olyan új jelenség a „szerepcsere”

Körülbelül három évtizede jelentek meg a családokban azok az apák, akik vállalták, hogy ők maradnak otthon a kicsivel a szoptatás befejezése vagy a gyermek egy éves kora után. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium adatai szerint 2004-ben 163 ezren voltak gyesen, 84 ezren kaptak gyermekgondozási díjat. A támogatásban részesülők között a férfiak aránya 10 százalék volt, 2007-ben pedig 165 ezer gyesen vagy gyeden lévő személyből körülbelül 10 ezer volt férfi.

Azokban a családokban, ahol az apa is kiveszi a részét az otthoni teendőkből és egy ideig ő van gyes-en vagy gyed-en a gyerekkel, sorra arról számolnak be, hogy milyen nagyszerű élményt jelentett ez a férfinak, hogyan erősödött meg a szülő és a gyermek közötti kapcsolat.

Hogyan kérheti az apa a támogatást?

A támogatást az anyuka és az apuka is igényelheti, de a feltételekben van némi eltérés. Az édesanyák esetében jár a gyed abban az esetben is, ha a munkaviszonya megszűnt, míg ahhoz, hogy az édesapa is igényelhessen gyedet, az kell, hogy a támogatás kérelmezését megelőző két évben legalább 365 napos biztosított legyen, és erről igazolást adjon. Gyed a terhességi gyermekágyi segély (ezt kizárólag az édesanyák kérhetik) lejártát követő naptól a gyermek két éves koráig igényelhető.

Ugyanazok a teendők vonatkoznak az apára is

A gyermekről való gondoskodás során a férfi és nő alapvető feladatai egyáltalán nem különböznek egymástól. Ha az édesanya a szoptatás befejezése után úgy dönt, visszamegy dolgozni, vagy arra kényszerül, hogy folytassa a munkát, a további otthoni feladatokat már a férfi is képes elvégezni.

Ebben az esetben is a legfontosabb, hogy a baba, illetve a kisgyermek kapjon annyit enni, amennyire szüksége van, legyen tiszta, száraz, nyugodt körülmények között, pihenhessen eleget, betegsége alatt gondosan ápolják, odabújhasson a szülőhöz, és az kommunikáljon vele, akár úgy is, hogy énekel neki, mondókákat ismételget. Nagyon fontos a közös játék, és a közös programok is.

Több ok miatt is előnyös lehet egy férfi számára, ha egy időre otthon marad gyermekével. Az egyik az, hogy változik az életszemlélete. Jobban megbecsüli az anyákat, a női munkát. Szorosabban kötődik a családjához, nagyobb kedvvel vállal még egy gyermeket.

Másrészt kimaradhat az egészsége számára később akár végzetessé váló stresszből, vállalati versengésből. Belefoghat új tanulmányokba, egyre szaporodnak ugyanis a távtanulást segítő megoldások, mint amilyen a skype-on folytatott nyelvórák.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr22895262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása