Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Ásványi anyagok az egészséges babáért

2011. február 25. - AnitUp

terhesseg-vitaminok-folsav-asvanyi-anyagok.jpg

Már a babatervezés idején tudatában kell lenni annak, melyek azok a létfontosságú anyagok, amelyekre szüksége van a kismamának egyrészt a fejlődési rendellenességek megelőzése, a kisbaba egészséges fejődése miatt, másrészt saját egészsége megőrzése érdekében.

A vitaminok mellett fontos egészségmegőrző szerepük van az ásványi anyagoknak is, melyeket vagy a táplálékok útján, vagy készítményekkel juttathatunk a szervezetbe.

A terhesség alatt ez a szükséglet megnövekedik. A kalcium, magnézium, vas és folsav bevitele fontos a várandósság idején.

A kismama ne kezdje el orvosi konzultáció nélkül, saját felelősségére szedni ezeket, mert esetleg többet árthatnak, mint használnak. A multivitamin készítmények vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, melyek túladagolása veszélyekkel is járhat. 

A másik véglet, ha kellő ismeretek hiányában a kismama elutasítja az orvos által javasolt készítményeket, melyek a megnövekedett ásványi anyag szükségletet fedeznék. Éppen ezért jó tudni, melyik anyag miért szükséges a baba és a mama számára, és már a teherbe esés előtt érdemes kialakítani a kiegyensúlyozott étrendet.

Kalcium

Már a várandósság előtt is elegendő kalcium jusson a szervezetbe, terhesség idején pedig dupla mennyiségre van szükség. A baba csontozatának, izomzatának kifejlődéséhez, a megfelelő szívműködéshez kalcium szükséges.

A kismamáknál megelőzhető a kalciumpótlással a koraszülés, a terhesség alatti magas vérnyomás és az ödéma kialakulása.

A tejtermékek elsődleges kalciumforrásnak tekinthetők. Különösen a sajtok, főleg a kemény sajtok kalcium tartalma magas, legkevesebb a túróban van. Laktózérzékenyeknek kalciumpótlásra van szüksége terhesség alatt.

Az olajos magvak közül a mák, tökmag, mogyoró, dió tartalmazza nagy mennyiségben; zöldségfélék közül a szárazbab, sárgaborsó, káposzta, hagyma, petrezselyem. Időnként fogyasszunk szezámmaggal készült ételeket is.

Magnézium

Hiánya koraszülést, vetélést okozhat, és a gyakran előforduló izomgörcs, fáradékonyság hátterében is a magnéziumhiány állhat.

Zöldségekben, olajos magvakban, a citrusfélékben, csipkebogyóban, gabonafélék héjában, tejtermékekben, halban található.

Pótlása orvosi javaslatra történik, mert figyelembe kell venni a szervezetben a kalcium-magnézium arányt. Szintén orvos állapítja meg a napi adagját annak függvényében, hogy fennáll-e fenyegető vetélés.

Vas

Terhesség alatt jelentősen megemelkedik a szervezet vas szükséglete, ezért már a tervezésnél érdemes egy vérvétellel utánajárni, nem alacsony-e a leendő kismama vasszintje.

A vas felszívódásához C-vitamin szükséges, ezért nem elég csak elegendő húst, olajos magvakat, apró magvas gyümölcsöket, mákot fogyasztani, emellett C-vitamin tartalmú ételek is kerüljenek az étrendbe.

A vashiány nyomán kialakult vérszegénység koraszülést okozhat. Vérszegénységre gyanakodhatunk, ha hullik a hajunk, szapora a pulzusunk, csökken az ellenálló képességünk. Ezeket a tüneteket csak az orvos tudja kiértékelni, és a vizsgálatok eredménye után eldönteni, hogy valóban vérszegénység okozza-e őket.

Folsav

A folsav a vízoldékony vitaminok, a B-vitaminok) közé tartozik. Emiatt a szervezetünk miért nem képes nagy mennyiségben sokáig elraktározni, így naponta meghatározott mennyiségű bevitelre van szükség. miért fontos? Részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében és nagyon fontos a várandósság alatt a magzat megfelelő fejlődéséhez.

Hogy mikor elég csak a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, és mikor van szükség az ásványi anyagok pótlására, azt minden esetben az orvos dönti el. Érdemes dietetikussal is konzultálni és egyéni étrendet összeállítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr402690497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása