Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Ínygyulladás a terhesség alatt

2011. április 19. - AnitUp

Megduzzadt, fájdalmas íny, vérzés fogmosáskor, fogfájáshoz hasonló fájdalom – ezekkel a panaszokkal él együtt sok kismama. Habár a terhesség alatt jelentkező ínygyulladás valamilyen mértékben szinte minden állapotos nőnél fennáll, mely hormonális, higiéniai és fogászati okokra vezethető vissza, igazán súlyos panaszt csak mintegy 10-20 százalékuk tapasztal.

Az egészséges íny feszes, rózsaszín, nem vérzékeny. A gyulladt íny éppen az ellenkezője: könnyen vérzik, duzzadt és vörös. Az ínygyulladás alapja a fogak későbbi kilazulásának, elvesztésének, de szerencsére ez babát váró nőknél általában nem következik be.

A terhesség előrehaladtával fokozódnak a panaszok, a nyolcadik hónapban a legkifejezettebbek, majd a szülés után általában spontán gyógyulás következik.

Elsősorban hormonális oka van az ilyenkor jelentkező ínygyulladásnak, mely a szervezet megemelkedett ösztrogén és a progeszteron szintjéntnek köszönhető.

Az egészséges íny érdekében fogyasszon a kismama sok C-vitamin tartalmú ételt, általában legyen vitamindús a táplálkozása. Lehetőleg kerülje a cukorral készült ételeket, amelyek nemcsak az általános egészségének ártanak, de a fogszuvasodás kialakulásáért is felelősek, táptalajt nyújtva a szájban található baktériumoknak, és savassá téve a szájüreget.

Hiányos szájhigiéné

Nem lehet pusztán a hormonokat okolni az ínygyulladás kialakulásáért. A kismamának számolni kell ezzel a lehetséges problémával, és fokozottan ápolni a fogait, szájüregét.

A lepedék kialakulását meg kell előzni gyakori, rendszeres, legalább 3 percig tartó fogmosással. Puha, lekerekített sörtéjű fogkefét használjon a terhes nő, hogy az érzékeny ínyt kímélje. Érdemes megnézni, megtalálható-e a sensitive, vagyis érzékenyeknek szánt jelzés a csomagoláson.

Fogkefét akár kéthetente, havonta lehet cserélni, nem elég háromhavonta. A sörték puhasága és a fogmosási technika is fontos. Betegség után gyógyulva azonnal ki kell dobni a régi fogkefét.

Jó, ha többféle hatóanyagú fogkrémet használ a terhes nő, váltogatva ezeket. Minden esetben beszélje meg fogorvosával, hogy az adott terméket állapotosok használhatják-e.

Az is jó, ha a gyógyszertárban vásárol a kismama fogápoló szereket, ott is útba tudják igazítani arról, milyen készítményeket használhat, és melyeket nem javasolják állapotos nőknek.

Fogászati rendellenességek

A fogkő alatti gyulladás megelőzése érdekében a fogköveket fogorvosi kezelés keretében el kell távolíttatni. Vagy teherbe esés előtt kell ezt megtenni, amikor tudatos tervezés előzi meg a baba fogantatását, vagy a terhesség második harmadában, amikor elektromos berendezések használata már nem tiltott, mint az első harmadban.

A szabályozatlan, egymásra torlódó fogak egyébként is melegágyai a fogínygyulladásnak. Ugyanígy gyulladást okoznak a rossz fogpótlások, koronák is.

Minden kismama menjen el fogászati ellenőrzés a terhesség elején, majd ellenőrzésre háromhavonta, illetve a fogorvos javaslata szerint. Fogorvosával beszélje meg, milyen fogkrémet, szájöblítő szert, esetleg ecsetelőt használjon, ha gyulladt az ínye. Esetenként lézerkezelés is szóba jöhet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr592840094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása