Így válasszunk nyárra cipőt a gyerekeknek!

2012.06.05. 21:21 - AnitUp

A hűvösebb napok ellenére nem lehet halogatni a szandálok és nyári cipők vásárlását. Nem csak a legkisebbeknek szánt cipők kiválasztása fontos, hanem a gyermek egészséges lába, gerince érdekében az óvodás, kisiskolás gyermek lábbelijét is gondosan kell kiválasztani egészen a serdülő korig.

A gyermekszandálok külön kategóriát képviselnek a gyermekcipők cipők között. A jó szandál megfelelően szellőzik, lehetőleg természetes anyagokból készül. A magasított kéreg pedig a láb bedőlését, ezáltal a lúdtalp kialakulását akadályozza meg.  Nyáron is szükséges  a nyitott szandál mellé, egy zárt, nem téli, könnyű cipő a hűvösebb napokra.

Mindig a gyermekkel együtt vásároljunk 

A megfelelő méret kiválasztása a nyitott nyári cipőknél sokkal könnyebb, mint a zártaknál. Ha a kicsi lábára adjuk, ne lógjon le a lábujja róla, de ne is vásároljunk nagyobbat, mint amekkora kell, mert futáskor, de akár járáskor is megbotlik, elesik.

Ideális, ha néhány milliméterrel hosszabb a cipő, mint a gyermek talpa. Mindig állítsuk fel a gyermeket cipőpróbánál, mert ilyenkor nehezedik a súly a talpra, és minimum 3-4 milliméterrel előrébb kerül a láb.

Még szandált sem érdemes a gyermek nélkül vásárolni, mert ha körbe is rajzoltuk a talpát, és erre rászámoltunk 5-6 millimétert, a lábfej magasságát és szélességét nem tudjuk. Ez utóbb két tényezőtől függ, mennyire kényelmes illetve megfelelő a kicsinek a lábbeli.

A nyári zárt lábbeli készüljön jól szellőző anyagból. Hosszabb sétához, kirándulásra valóban ez alkalmas. A bőrrel és textillel kombinált nyári zárt cipők jól szellőznek, és kellően tartják a kisgyermek lábát.

Szandálok a legkisebbeknek

A Siesta cipőket gyártók a háromcsatos szandált javasolják, mert ez akár a keskeny akár a tömzsi lábfejű gyermek lábát is biztonságosan tartja.

A Siesta cipők harántemelővel készülnek, aminek használatával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A gyártó a lúdtalp kialakulása ellen javasolja, egyes szakértők szerint pedig a harántemelő nem készteti munkára a talp izmait, így nem segíti a harántboltozat kialakulását.

Ha láthatóan kényelmesebb ez a típus a kicsinek, biztonságosabban mozog benne, mint a betét nélkülivel, nyugodtan megvehetjük. Ha emellett sokat van a gyerkőc mezítláb, játékos lábtornát illesztünk a napirendjébe, sokat tehetünk a lúdtalp kialakulása ellen.

Ezek a szandálok hosszított kéreggel, csúszásmentes, hajlékony talppal készülnek, ami ma már elengedhetetlen egy gyermekcipőnél. És ami a legfontosabb, bőrből, természetes alapanyagból készültek.

Milyet ne vegyünk?

A papucs felnőtteknek és nagyobb gyermekeknek szánt viselet. Hat éves korig egyáltalán nem javasolt, azután is inkább csak otthon. A legkisebbek lábára otthon is adjunk szandált.

A papucsok nem tartják a gyermek lábát, hamar kilépnek belőlük, eleshetnek, megsérülhetnek. A szintetikus anyagból készült papucsok pedig egyáltalán nem alkalmasak hosszas viseletre, egyedül vízparton, strandon indokolt a viselésük.

A másik véglet, ha a legnagyobb nyári forróságban is zárt, legtöbbször sportcipőben vannak a gyermekek. Ha az még szintetikus anyagból is készült, akkor nemcsak kellemetlen, hanem a bőrgomba kialakulásnak is megteremtettük a feltételeket.

Nehéz, merev talpú lábbelit nyárra se vásároljunk. Ebben kész büntetés a játék, a futkározás, de még a járás is. Az ellenkező véglet sem jó, ha a cipő olyan laza, hogy inkább a gyerek lába tartja a cipőt, és nem a cipő az ő lábát. Ezekben a cipőkben egész nap csak arra ügyel, hogy megfelelően tudjon kapaszkodni a lábujjai.

Nézzen-e tévét a kicsi?

2012.06.04. 08:40 - AnitUp

A tv a mindennapjaink részévé vált, az internet mellett a legfontosabb információs forrásunk. Sok családban folyamatosan be van kapcsolva egy készülék, amikor otthon van a család. Sem beszélgetés, sem étkezés közben nem kapcsolják ki. A kisgyermek számára azonban nem jó ez az állandó „háttérzaj”, az információk folyamatos áramlása. A másik véglet a tv nélküli élet, aminek vitathatatlanul megvannak az előnyei, de erősen kétséges, hogy ebben az információkra épülő világban nélkülözhető-e teljesen a televízió, mint információs forrás és szocializációs tényező.

Sokan és sok helyen leírták már, milyen káros hatásai lehetnek annak, ha sokat tévézik egy kisgyerek, és ha válogatás nélkül nézhet meg bármit. Mint mindenben, a tv nézésben is legjobb az arany középút. Meg kell várni, amíg a kicsi életkora alkalmassá teszi őt erre, csak gyerekeknek szóló műsorokat nézzen, válogassunk ebben is minőség és időtartam szerint.

Káros hatások

Fizikai és szellemi passzivitás

A tévézés nem pótolja a gyerekek hatalmas mozgásigényét. Készen kapja a tartalmat, nem alakíthat rajta kedve szerint, érzelmi és fizikai passzivitáshoz vezet, ha túlzásba viszik. Szélsőséges esetben ez azt jelenti, hogy nem lesz gyermekünk kezdeményező, kevésbé vagy egyáltalán nem mutat érzelmeket, érdektelenné válik, a mozgásszegény életmód miatt gyengébb lesz a fizikuma, és hajlamosabb lesz a betegségekre, illetve az elhízásra.

Nem pótolja a személyes élményt

A film, a különböző műsorok nem pótolják az igazi meseélményt, azt, amikor a valamelyik szülő, nagyszülő, a nagynéni vagy a nagybácsi lefekvés előtt mesét olvas neki, és a gyereke maga elé képzeli a szereplőket.

Testi és lelki ártalmak

Nyugtalanná, labilis idegállapotúvá teszi a kisgyermeket a sok tévézés, főleg azok a műsorok, amelyekben erőszakos vagy szexuális töltetű jeleneteket látnak, vagy amelyet nem értenek.

Csupán 9-10 éves kortól válik el egymástól a fikció és a valóság, addig a kettő a kicsik tudatában szinte egy. A látott történeteket a gyerekek valóságosként értelmezik.

Néhány jó tanács

-Kizárólag egy bizonyos életkor felett nézhessenek tévét – a legjobb az lenne, ha 4-5 éves koráig nem nézné a kicsi, addig játszana, mondókákat, énekeket tanulna a felnőttekkel.

-Csak meghatározott, általunk szűrt műsorokat engedjünk nézni. Fontos, hogy a szülők és nagyszülők legyenek egységesek ebben.

-Mindig legyen velük egy felnőtt, vagy nagyobb testvér, akivel meg tudják közben beszélni a látottakat.

-A gyerekszobában ne legyen készülék, különösen olyan helyen ne, ahol aludni szokott.

-A tévézés ideje legyen korlátozott. Rövid mesék, műsorok nézését kövesse a szabadban töltött séta vagy játék.

-Mindig beszéljük meg pár szóval a látottakat a kicsivel.

-A példamutatás a legjobb nevelés. Ha a gyermek azt látja, hogy mi is igényesen válogatunk a néznivalókban, nem vagyunk rabjai a készüléknek, ezt a példát követik.

Ne feledjük el, hogy bár a televíziózás hasznos információkhoz juttat, kellemes kikapcsolódás, nem pótolja közös sétákat, kirándulásokat, főzőcskézéseket, a mesélést, a játékot.

A játék öröme

2012.05.27. 16:31 - AnitUp

Az óvodásoknak, de még a kisiskolásoknak is óriási szükségük van a felnőtt szemmel "semmiről nem szóló", spontán, önálló játékra. Olyan órákra, amikor ő maga dönti el, mivel szeretne foglalkozni, amikor ebben a foglalatosságban partnerei vagyunk, a fantáziájára bízzuk magunkat. Ha "haszontalanul" töltjük együtt ezt az időt, együtt csináljuk a "semmit", hát annál jobb.

Egyre kevesebb gyereknek adatik meg a klasszikus gyerekkor. Amikor órákat tölthet az udvarban egy-egy fűszálat, az azon mászó bogarakat figyelve, fára mászva vagy focizva a szomszéd gyerekekkel, bújócskázva, fogócskázva, bunkert építve, és így tovább.

Ha alkalmat adunk nekik, a legtöbb óvodás és kisiskolás fantasztikus játékokat tud kitalálni saját maga és társai szórakoztatására. Ehhez azonban az is szükséges, hogy kezdettől "tanítsuk" és hagyjuk is őket játszani. Hogy megmutassuk nekik, hogyan állíthatják a körülöttük lévő tárgyakat - akár egy botot, egy gombot, egy papírgurigát is - fantáziájuk szolgálatába.

Szülőként nem feladatunk, hogy minden percüket beosszuk, "tartalommal" töltsük meg. Az már igen, hogy megtanítsuk őket, hogy ne rémüljenek meg a szabad percektől, hanem a számukra legmegfelelőbb tevékenységgel tudják megtölteni azt. Hogy felnőttként se akarjanak minden pillanatban "valamit" csinálni, miközben az örömre való alapvető képességüket már régen nem tudják aktivizálni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy szabadjára kellene engednünk óvodásainkat, úgyis elfoglalják magukat, vagy hogy kimondottan káros lenne, ha valaki már 4-5 évesen zenélni, netán idegen nyelven tanul. Csak annyit, hogy akármilyen napirendünk van is, alapvető értékeknek, amilyen a játék a gyerekeinkkel, akkor is bele kell férnie a napi rutinba, ha ezért valami másról esetleg le kell mondanunk.

Mert a szülők csak dolgoznak és dolgoznak, egyre kevesebb idő marad egymásra, a meghitt családi pillanatokra, az összebújós beszélgetésekre; arra, hogy megismerjék gyerekeiket, valódi vágyaikat és képességeiket, amelyeket sem a szomszéd választásai, sem reklámok, sem túlzott elvárások nem befolyásolnak.

A szülők maguk között is egyre kevesebbet beszélgetnek, sok családban nincs minta a gyerekek előtt, ami alapján elsajátíthatnák (többek között) a társas érintkezés szabályait. Ők maguk talán megfogalmazni sem tudják, mi "nem jó" otthon, de érzik, valaminek máshogyan kellene történnie. És a szakemberek szerint egyre több az agresszív, a depressziós, az elmagányosodott, perspektíva nélküli tizenéves.

A jelenség természetesen nem csak minket érint, az összes fejlett országban megfigyelhető. Írhatnánk mindezt a fogyasztói társadalom számlájára, hiszen a szülőkre óriási nyomás nehezül ebben az örök versenyben - de a végeredményen, gyerekeink  mindennapjain nem változtat a bűnbak-keresés, -találás.

Tudomásul kell vennünk, hogy "ilyen világban élünk". De ha már tudatában vagyunk, tehetünk is ellene, amikor csak alkalom adódik. És adódik, ha törekszünk rá. 

Nem baj ha balkezes a kicsi

2012.05.25. 09:54 - AnitUp

Címkék: gyereknevelés balkezes átszoktatás

A balkezesség egyáltalán nem jelenti azt, hogy valami baj lenne a gyermekünkkel, sőt, sok vizsgálat szól arról, hogy a balkezesek gyakran kreatívabbak, mint a jobbkezesek.

 

Mit jelent a balkezesség?

A kicsi inkább a bal kezét használja, abba fogja az evőeszközöket, azzal integet. A bal kezével ügyesebben bánik, azzal kezd rajzolni, azzal tanul meg írni is. Sokan próbálták már megfejteni, miért válnak balkezessé bizonyos emberek, erről megoszlanak a vélemények. Genetikai okai is lehetnek, van, aki úgy tartja, hogy az anyaméhben történik valami a magzattal, például az édesanya szervezetében lezajló hormonális hatás éri. Mások úgy vélik, lelki okok miatt alakul ki.

 

Mit csináljunk, ha balkezes a gyerekünk?

Szinte semmilyen teendőnk nincsen. A legjobb, ha egyáltalán nem téma a balkezessége, sem otthon, sem mások jelenlétében. Ne szóljunk rá, hogy a bal kezét használja, ne nevessük ki, ne viccelődjünk rajta, mert ez rosszul esik a gyerekünknek! Ne mondjuk neki azt, hogy tanulja meg magától egy eszköz használatát, mert mi abban nem tudunk segíteni. Legyünk vele türelmesek. Ha pedig valaki rászólna, hogy miért nem a "szép" kezét használja, mondjuk azt, hogy mindkét keze szép, és azt használja, amelyiket akarja.

 

Át lehet szoktatni a kicsit a jobb kéz használatára? Nem szabad, egyenesen tilos!

Súlyos traumát okozhat, ha nem hagyjuk a gyermekünket a bal kezével „dolgozni”: olvasási zavarok, beszédzavarok (például dadogás), írási zavarok alakulhatnak ki, ügyetlenebb felnőtté válik. Már harminc-negyven évvel ezelőtt is túlhaladott, maradi dolognak számított, ha nem engedték meg egy gyereknek, hogy a bal kezét használja.

 

Jelenthet-e hátrányt az iskolában a balkezesség?

Gyakorlott, tapasztalt, intelligens pedagógusok egybehangzó véleménye az, hogy nem. Ha csak lehet, nem hívják fel külön a figyelmet arra, hogy egy tanulójuk balkezes. Ezek a tanítók tisztában vannak azzal, hogy a balkezes gyerekek a mozdulatsorokat, például a ceruza használatát „lefordítják” maguknak, és nem tanulnak meg nehezebben olvasni vagy írni, mint jobbkezes társaik. Az írás és olvasás magyar nyelven úgyis balról jobbra fog haladni. Van olyan tanítónéni, aki – ha az a kicsik igénylik- bal kézzel is felírják a táblára a betűket, számokat. Egyetlen hátrányt említenek azok a balkezesek, akik már felnőttek: sokuknak, ha egész nap tollat használnak, tintás lesz a bal tenyerük éle.

 

Külön balkezes eszközöket kell vásárolnunk a gyerekeknek?

Nem kell minden egyes eszközt balkezesre cserélni, mivel azok a gyerekek, akiknek kevesebb lehetőségük van arra, hogy balkezes tárgyakat használjanak, sok művelethez megtanulják a jobbkezes használatot, így ügyesebbé válnak. Ollóból például érdemes balkezest vásárolni, mivel a jobbkezes példányok használata kényelmetlen. Az asztali számítógéphez vagy a notebookhoz be lehet szerezni balkezes egeret és klaviatúrát, ha a gyermekünknek nehezére esik a jobbkezes eszközzel bánni. Léteznek külön hegyezők, jegyzetfüzetek, lefűzhető füzetlapok, ollók, tollak, mérőszalagok balkezeseknek.

 

Felnőttként nehezebb dolga lesz?

A legtöbb eszköz, berendezés, irodagép kezelőfelülete jobbkézre lett tervezve, ám ezek használatát nem nehéz elsajátítani. Autót vezetni ugyanolyan könnyen (vagy nehezen) tanulnak a balkezesek, sőt, a sebességváltásban jobbak lehetnek, mivel közben az ügyesebbik bal kezükben fogják a kormányt.

 

Megtanulhat hangszeren játszani a balkezes gyermek?

 

Készítenek balkezes gitárokat, zongorát, egyéb hangszereket. A legtöbb dobfelszerelést  viszont úgy állítják össze, hogy az a jobbkezeseknek kényelmes. A fúvós hangszerek egy része pedig kétkezes ügyességet igényel.

Pontosan mi történik velünk a terhesség első hónapjában?

2012.05.18. 11:18 - AnitUp

A terhességet az utolsó menstruáció első napjától számolják. Mindenképpen érdemes megjegyezni, mert ezt az adatot kérdezi majd legelőször a nőgyógyász és a védőnő. 280 nap vagy 40 hét a terheség átlagos ideje, így könnyen kiszámolhatjuk, körülbelül mikor érkezik meg a kisbabánk.

Az első hónap legfontosabb történése természetesen a fogamzás, amikor a petesejt egyesül a hímivarsejttel. A harmadik hét végén-negyedik héten a méh elkezd megnagyobbodni, a petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ez gyenge vérzéssel is járhat. Testünkön még nem látszik változás, de odabent már megindul a baba fejlődése: kialakul a gerincvelő és az agy.

A érfalhoz tapadó részből alakul ki a méhlepény, külső burkolatából lesz a köldökzsinór, a szikhólyag, az amnion és a chorion (a méhen belüli védőburkok). A blasztocita (a folyadékkal teli labda) belső részéből fejlődik ki a baba: a belső rész legbelső rétegből a máj, a hasnyálmirigy, a hólyag, a pajzsmirigy, a gyomor-bél-rendszer nyálkahártyája, a középső részből pedig az izmok, a csontok, a porcok, a véredények, a vesék, míg a külső rétegből az agy, az idegrendszer, a haj és a bőr.

A legtöbb várandós az első elmaradt vérzéssel egyidőben tapasztalja magán a terhesség egyéb tüneteit is: érzékenyebb a mellünk, fáradékonnyá válhatunk, megkezdődhet a reggeli rosszullétek időszaka, megváltozik a hormonháztartásunk, a vérnyomásunk, a légzésünk és az anyagcserénk.

Rendszerint az első kimaradt vérzéssel egyidőben jelennek meg a terhesség leggyakoribb panaszai: a reggeli rosszullét, a szagokra való érzékenység, a fémes íz érzete a szájban, émelygés, szédülés, ájulás. A mellek feszülését, a vérnyomás és a légzés megváltozását is tapasztalhatja az állapotos nő; sokan panaszkodnak a fáradtságra az első hónapoktól kezdve.

A terhességi panaszok között szerepel még a megváltozott anyagcsere, ennek következményevel: székrekedés, aranyér, gyomorégés, szél és a puffadás, légszomj, rossz álmok, illetve álmatlanság.

Az első három hónapban csak nagyon indokolt esetben engedhető meg bármilyen gyógyszer szedése. A készítményt kizárólag orvos írhatja fel! Saját szakállunkra nem szabad gyógyszereket szednünk, mert bizonyos anyagok árthatnak a babának.

Gondoljuk végig a család egészségügyi hátterét, az orvosi vizsgálaton, illetve a védőnőnél felmerülnek ezek a kérdések, nem árt tisztában lenni ezekkel. Az örökölhető betegségeket -amilyen például a vérzékenység vagy bizonyos allergiára való hajlam - a terheskönyvbe is bevezetik.

A első kimaradt menstruációt követően keressük fel a nőgyógyászt, aki megállapítja a terhességet. Megtörténik az első ultrahangos vizsgálat, és megkapjuk a beutalókat a kötelező vizsgálatokra ( ekg, vér- és vizeletvizsgálat, védőnői látogatás). Nem árt, ha kiválasztjuk a kórházat és orvost, ahol és akivel szülni akarunk majd, és már az első terhesgondozásra oda megyünk. De a terhesség bármely szakaszában változtathatunk, amennyiben nem érezzük magunkat biztonságban az addigi választott orvosunkkal.

Még biztosan beleférünk az eddigi ruháinkba, esetleg a túlságosan szűk ruhadarabok lehetnek kicsit kényelmetlenek, de készüljünk fel, hogy hamarosan szükségünk lesz nagyobbakra, kényelmesebbekre is.

Készüljünk fel arra, hogy megnő a mellünk, kiszélesedik a csípőnk, és megnő vagy kiszélesedik a lábunk, érzékenyebb lesz a bőrünk, megnőnek az anyajegyeink.

Mit tegyünk az első hónaptól?

Aki dohányzott, azonnal hagyja abba. Kerüljük a dohányfüstös helyeket és az alkoholfogyasztást. Sajnos le kell mondanunk a fekete teáról és a koffein tartalmú kávéról is. Lehetőleg disukréten fűszerezett, könnyű fogásokkal táplálkozzunk, és ne most kjezdjünk el kipróbálni olyan alapanyagokat vagy élelmiszereket, amelyeket eddig még nem ettünk. Ügyeljünk arra, hogy naponta többször, változatosan étkezzünk. A reggeli rosszullétek próbára teszik gyomrunkat, ám bizonyos ételek – mint például az őszibarack és a belőle készült kompót – megnyugtathatják a gyomrot. A túlságosan megerőltető sportot is kerüljük, a rendszeres mozgás -például a gyakori séta, a könnyű torna - azonban kifejezetten jó a kismamáknak.
 

A felfázásról

2012.05.17. 22:08 - AnitUp

Kifejezetten hűvös van, ilyenkor gyakoribbá válnak a meghűléses, felfázásos panaszok.

Hidegben a vérerek összehúzódnak, a keringés lelassul, a szervezet nem tudja sikeresen felvenni a küzdelmet a baktériumok támadásával szemben. A felfázás valójában a húgyúti fertőzések hétköznapi neve, legtöbbször húgyhólyag-gyulladás áll a háttérben. Bakteriális eredetű betegség, okozója legtöbbször az E.coli baktérium, ezért antibiotikumos kezelést igényel.

Kialakulásához a nők anatómiai tulajdonságai is kedveznek: a nőknek rövidebb a húgyvezetékük, mint a férfiaknak, így kisebb utat kell megtennie a kórokozónak. Ráadásul a hüvely közelsége is fertőzésveszélyt jelent. A vizeletelfolyás akadálya (vesekő, daganat) is okozhat hólyaghurutot.

Ha a következő tüneteket észleljük, haladéktalanul forduljunk orvoshoz:

Gyakori pisilés, ami csípő érzéssel, fájdalommal jár, alhasi, kismedencei fájdalom. avaros vagy véres vizelet, hidegrázás, esetenként magas láz

A diagnózishoz vizeletvizsgálat szükséges, akár már vihetünk is magunkkal mintát, amikor orvoshoz megyünk. Úgynevezett középsugarú vizeletre van szükség, ami azt jelenti, hogy szappanos lemosás után a vizelet első részét ki kell pisilni, csak utána lehet mintát venni.

A hólyaghurut kezelése

Célzott antibiotikumos kezeléssel történik. Alternatív gyógymódok, mint például gyógyteák (cickafark, borsmenta, zöldtea, medveszőlő) vagy a tőzegáfonyás kezelés gyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, de nem pótolják az antibiotikumos kezelést. A fájdalmat ilyenkor enyhíti a meleg, de várandós kismamáknak tilos meleg vagy forró fürdőt venni, mert az vetélést okozhat.

Megfelelő higiénia

A betegség nagyrészt megelőzhető kellő körültekintéssel; különösen a kismamáknak kell ügyelniük, mert terhesség alatt a kezeletlen húgyúti gyulladás vetélést, koraszülést okozhat. A legfontosabb a higiéniai szabályok betartása. WC használata után nem csak kezet kell mosni, de a lehetőségek szerint folyó vízzel meg is kell mosakodni. Ha nem otthon vagyunk, legyen nálunk intim törlőkendő. Vigyázzunk, hogy a törlés mindig a végbélnyílás felé történjen, és ne fordítva.

Ha olyan helyen kell a mosdóba mennünk, ahol sokan megfordulnak, ne sajnáljuk az időt bizonyos „szertartásokra”. A kezünket a kilincs megfogás után is töröljük át fertőtlenítő kendővel, addig ne nyúljunk a törlőkendőhöz, saját WC papírhoz. Kifelé jövet ismét kézmosás, törlés. A fehérneműnk ne érjen semmihez sem, és azt már mondani sem kell, hogy ne üljünk idegen helyen a WC-re.

Sok folyadék, meleg fehérnemű, száraz cipő

Igyunk sokat! A megfelelő mennyiségű folyadékra amúgy is szüksége van a szervezetnek és a bőrnek, ráadásul átmossa a húgyutakat, és nincs idejük a baktériumoknak megtelepedni. Éppen ezért, ha kell, mindig menjünk pisilni, mert a pangó vizelet a baktériumok tanyája lehet.

Ősztől tavaszig felejtsük el az apró bugyikat, tangákat, inkább szerezzünk be jónéhány meleg, pamut fehérneműt. Ne legyen műszálas, hiszen ez anyag is kedvező feltételeket biztosít a baktériumok megtelepedésének. Ne hordjunk átázott cipőt, strandon cseréljük szárazra a vizes fürdőruhát. Kerüljük a hideg kövön való ácsorgást mezítláb. Öltözködjünk rétegesen, az időjárásnak megfelelően.

Tőzegáfonya

Napjainkban méltán népszerűek a tőzegáfonya-készítmények, mint a húgyúti fertőzések természetes gyógyítói. Ebből a magas C-vitamin tartalmú apró piros bogyójú termésből lekvárt, szörpöt is készítenek, de gyógyászati célokra kapszula formájában is kapható.

A tőzegáfonya kiváló antibakteriális hatású, gátolja a baktériumok megtelepedést és szaporodását a húgyutakban és a hólyagban. A belőle készült gyógyhatású termékek azonban csak megelőző és kiegészítő kezelésként jöhetnek szóba hólyaghurut esetén. Az antibiotikumos kezelést nem pótolja! A tőzegáfonya-készítményeket terhes és szoptató anyák is fogyaszthatják.

Öt tavaszi zöldség a gyermekek étrendjében

2012.05.16. 21:49 - AnitUp

A gyermekek fejlődéshez, növekedéshez elengedhetetlenül szükségesek a zöldségfélékben található tápanyagok; a rostok pedig az egészséges emésztést segítik elő. Öt remek tavaszi zöldséget mutatunk be, amelyekből finom ételeket készíthetünk a kicsiknek.

Magyar terméket vásároljunk import vagy primőr zöldségfélék helyett, akkor, amikor az már szabadföldön is megterem nálunk. Legjobb a saját termesztésű zöldségféle lenne, de csak kevés családnak adatik meg, hogy abból főzhessen. Ezért, ha csak tehetjük, biopiacról vagy ellenőrzött forrásból vásároljunk. Mielőtt felhasználjuk a zöldségeket, alaposan mossuk meg őket folyó vízzel. Ne áztassuk, mert úgy a vízben oldódó vitaminokból veszítenek.

Zöldborsó:

zoldborso_babazo.jpg

 

Gazdag káliumban és növényi rostokban. A legtöbbször főzelékként, levesbetétként találkozunk a zöldborsóval. Párolt, vízben főtt zöldborsóból pürét is passzírozzunk, krémlevesnek vagy bébiételnek. Önmagában kicsit sűrű, tapadós, ezért sárgarépával, burgonyával, vagy az életkornak megfelelő más zöldségfélével együtt készítsük el.

Tipp:

Amikor már húst is ehet a baba, az átpasszírozott püréhez keverjük a botmixerrel vagy turmixszal pépesített párolt csirkemellet. Ne sózzuk, ne fűszerezzük, sem a húst, sem a zöldborsót, pároláskor sem! A zöldborsó önmagában sűrít, további sűrítés nem kell.

Brokkoli:

A karfiol rokona, ám kevésbé puffasztó. B1, B2, B3 tartalmáról ismert, de folsavban és béta-karotinban is gazdag zöldségféle. A 6., 7. hónaptól vezethetjük be az étrendbe. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, és párolva húsok mellé kiváló köret.

Tipp:

Egy kisebb brokkoli rózsát alaposan megmosunk és feldarabolunk. Egy kis szem megtisztított, megmosott és darabokra vágott burgonyával feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor megpuhult, az egészet még melegen villával összetörjük. Nem kel sózni, vagy, ha igen, csak egy csipetnyi sót tegyünk bele. Párolt húsból készült húspürével együtt adhatjuk a kicsinek.

Karalábé:

Egy éves kortól óvatosan el lehet kezdeni a karalábé bevezetését. A legtöbb gyerek önmagában nem szereti a karalábét, érdemes egy kevés burgonyával vagy más, számára már fogyasztható zöldséggel keverni, hogy úgy szokja meg az ízét.

Tipp:

Egy kevés (5 dkg) csirkemellet pároljunk meg vízzel, sózás és fűszerzés nélkül. Pároljuk meg egy karalábé negyedét, vízzel, zsiradék, fűszer és só nélkül. Cukrot se tegyünk hozzá! Amikor megfőtt a karalábé és a husi, botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítsük.

Sárgarépa:

6-7 hónapos kortól fogyaszthatnak a babák sárgarépát. Ha nem ízlik a picinek, ne erőltessük. Próbáljuk meg olyan gyümölccsel együtt adni neki, amelyet már ismer és szeret, és ha úgy sem fogadja el, akkor várjunk a sárgarépa bevezetésével.

Tipp:

Egy kisebb szabadföldön termett bébirépát alaposan megtisztítunk, lekaparjuk a külső rétegét, megmossuk, és feldaraboljuk. Kevéske vízzel fedő alatt megpároljuk. Egy kiskanál bébitápszerrel besűrítjük, felforraljuk és villával összetörjük.

Spenót (paraj):

Hetente csak egyszer ajánlatos spenótot főzni a kicsiknek, mivel oxálsavat tartalmaznak a levelek. 8-9 hónapos kortól vezethető be a szilárd táplálékok közé.

Tipp:

10-15 parajlevelet megmosunk, lecsöpögtetünk és egészen apró darabokra vágunk. Kevés vízzel, csipetnyi sóval feltesszük főni. Egy fél szelet vizes zsömle belsejét is belefőzzük, nagyon finom lesz együtt, és táplálóbb. Amikor megfőtt, egy kiskanál bébi tápszerrel besűrítjük, botmixerrel pépesítjük, majd felforraljuk. Csak csecsemőknek kell mixelni, nagyobb gyerekeknek nem.

Itt a tavasz: irány a játszótér!

2012.05.11. 12:39 - AnitUp

Címkék: napfény játszótér homokozó levegőzés

Itt a tavasz, végre ki lehet menni a szabadba. A játszótéri program nem csak a friss levegő és a napfény miatt hasznos, de fontos helyszín azoknak a kicsiknek, akik nem járnak bölcsődébe. Nagy élmény a kisgyermeknek, némi kikapcsolódás a szülőnek. 

Játszótér mellett elmenni kisgyermekkel, mindig "kockázatos". Legyen nálunk akárhány bevásárlószatyor, a melegben feleslegessé váló ruhadarabok, a gyerekek már messziről felfedezik útközben a játszóteret, és rendületlenül elindulnak felé, mi pedig igyekszünk tartani az iramot.

Ahogy a hőmérséklet emelkedik, hosszabbodnak a napok, egyre több időt tölthetünk csemeténkkel a szabadban. Legjobb, ha két-háromnaponta eleve beiktatunk egy kis játszótéri programot, amire számíthat a kicsi. Tavasszal a játszótéren együtt figyelhetjük, ahogy kizöldül a természet, előbújnak a rovarok. Itt ismerkedhetnek a közösséggel a gyerekek, és megtanulhatják, hogyan kell alkalmazkodni másokhoz, és milyen jó együtt játszani a többi gyerekkel.

Rendszeresen menjünk ki a levegőre

Legjobb, ha két-háromnaponta eleve beiktatunk egy kis játszótéri programot, amire számíthat a kicsi. Mehetünk délelőtt, tízórai és ebéd között, vagy a délutáni alvás után. Érdemes alaposan felkészülni ezekre az alkalmakra. Először is olyan öltözékre lesz szükség, amiben csemeténk szabadon csúszhat-mászhat. Mivel tavasszal változékony az időjárás, nem árt esőkabátot vinni, vagy eleve vízhatlan dzsekit, és olyan cipőt adni a kicsire, amely nem ázik át könnyen.

Rakjunk a táskába bőven kéztörlőt, zsebkendőt, gyermek számára is használható kézfertőtlenítőt. Legyen nálunk feltétlenül innivaló, uzsonna vagy egy kis harapnivaló, némi váltóruha, ha valami baleset éri azt, amiben elindultunk. A legfontosabbak azonban a játékok: a lapát, a vödör, a homokozó forma, esetleg labda, bicikli.

Együtt készülődünk

Jó, ha a kisgyermek maga pakolja be ezeket a játékokat, így hozzászokhat egy kis önállósághoz, bár valószínűleg sokkal többre mondja majd azt, hogy kell neki, mint amennyivel játszani is tud.

Érdemes kitapasztalnunk, melyik az a játszótér, amelyik minden szempontból megfelel: tiszta, nem oda viszik le a környékbeli kutya- és macskatulajdonosok egészségügyi sétára az állataikat, körül van kerítve, van árnyékos és napsütötte rész egyaránt, le lehet ülni padokra, zömében a csemeténkkel nagyjából azonos korú gyermekekkel járnak oda a szüleik. Ha megszokott helyre megyünk, egy idő után a kicsi már messziről figyeli, ki van ott az ismerős gyerekek közül.

Igazi társasági esemény játszótérre menni

Nagyon fontosak ezek az alkalmak az otthon lévő kisgyermek számára, aki szinte az egész napot az édesanyjával tölti. Amelyikük nem jár bölcsődébe, itt találkozhat idegen gyerekekkel. Kialakulhatnak barátságok, megtanulnak együtt játszani. Ezek az alkalmak arra is jók, hogy gyermekünk megtanulja, kölcsön is lehet adni a játékokat.

Hasonló korú anyukákkal találkozhatunk mi is, és kicserélhetjük tapasztalatainkat a gyermekneveléssel kapcsolatban. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy közben mindig figyeljük gyermekünket. A baj pillanatok alatt megtörténhet, elég csak egy percre önfeledten belefeledkezni egy beszélgetésbe, gyermekünk kiballaghat ezalatt a játszótérről, mert számára valami érdekeset vélt felfedezni.

Folyamatosan legyünk kéznél, maradjunk közel kicsihez, hogy mindig számíthasson a segítségünkre. Leülhetünk a homokozó szélére, még hálás is lesz érte, és valószínűleg mi is kapunk a féltett játékok közül. A játszótéri program ne legyen túl hosszú, hiszen még haza is kell érni egy fáradt kisgyerekkel. És ne feledjük, hogy a kicsiknek a legfontosabb, hogy együtt legyünk velük.

Új modell kisgyermekes szülők foglalkoztatásához

2011.11.30. 22:41 - AnitUp

Címkék: budapest munka esély munkakeresés kisgyermekes

azonosítószám: TÁMOP-2.4.3-A-09/2-2009-0003 „Család velem, karrier előttem”


 

 

Hazánkban egyedülálló, sikeres projektet zár 2011. november 30-án a Budapest Esély Nonprofit Kft. A „Család velem, karrier előttem” TÁMOP-2.4.3-A-09/2-2009-0003 program innovatív foglalkoztatási modellje bebizonyította, hogy a hagyományostól eltérő alkalmazási formákkal a kisgyermekes vagy többgyermekes szülők is elhelyezkedhetnek. Az atipikus foglalkoztatás a munkáltató és a munkavállaló versenyképességét is növeli.

 

A Budapest Esély és konzorciumi partnereinek modellje hatékony mintát adhat a munkaadóknak arra, hogyan lehet összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, hogyan lehet részmunkaidőben és osztott munkakörben foglalkoztatni munkavállalókat, illetve hogyan lehet sikeres munkavállalóvá tenni inaktív, a munkaerőpiacon hátránnyal induló munkakeresőket.

 

Jelenleg a kisgyermekes nők esélyei a legrosszabbak a munkakeresők között. A három év alatti gyermeket nevelő nőknek csak 11%-a dolgozik, egy gyerek vállalása több mint 38%-kal rontja a munkavállalási esélyeket. Három szervezet fogott össze azért, hogy innovatív, a munkáltatói gyakorlatban sikeresen alkalmazható modellen keresztül helyezzen vissza édesanyákat és édesapákat a munkaerőpiacra. A főpályázó Budapest Esély Nonprofit Kft., a projektben létrehozott családi napközit üzemeltető Eutrend Kft. és a munkaerő kölcsönző E-Help Consulting Kft. közösen valósította meg a programot.

 

A projektben részt vevő 60 inaktív kisgyermekes szülőt egyénre szabott munkatanácsadással és külön a számukra összeállított „Család és munkavállalás” tréninggel készítették fel az elhelyezkedésre. 40 jelölt OKJ-s szakmai bizonyítványt szerzett (15 fő élelmiszer- és vegyi áru eladó, 15 fő bér- és tb ügyi szakelőadó, 10 fő családi napközi üzemeltető.) A gyermekek elhelyezéséről a családi napközi gondoskodott, ahol a szakirányú képzést végző jelöltek gyakorlatot szerezhettek, majd a többi résztvevő gyermekének felügyeletében segédkeztek.

 

A felkészítési és képzési szakasz után14 fő 6 havi támogatott foglalkoztatását vállalta a Budapest Esély és két konzorciumi partnere, úgynevezett innovatív atipikus formában. Az élelmiszer eladói szakképesítést szerzett résztvevőket például munkaerő kölcsönzéssel közvetítették ki TESCO áruházakhoz. Hogy a projekthez felépített modell mennyire működőképes, az bizonyította, hogy a programban kitűzött 25%-os helyett 78%-os foglalkoztatottsági és tovább-foglalkoztatottsági arányt ért el a főpályázó konzorciumi partnereivel.

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Főpályázó: Budapest Esély Nonprofit Kft.

Partnerek: Eutrend Kft., E-Help Consulting Kft.

 

 

 

 

 

 

A csecsemő fejlődése 7-10. hónapig

2011.11.08. 14:00 - AnitUp

Címkék: csecsemő mozgásfejlődés gyermeknevelés fejlődése

Eltelt hat hónap, a baba egyre ügyesebb, már képes hasáról a hátára fordulni, testét minden irányba ki tudja csavarni. Amikor teheti édesanyja arcát vizsgálja kis kezével, annak minden területét feltérképezi, így ellenőrzi, hogy édesanyja egy másik ember. Érzelmeit a hirtelen hangulatváltozások jellemzik, egyik pillanatban hangosan kacag, majd hirtelen szívet szaggatóan sír.

Az elkövetkező hónapok is izgalmasnak ígérkeznek: gyors növekedés, hirtelen  nagy változások jellemzik  ebben az időszakban babákat.

Hetedik hónap

A 7 hónapos baba hason fekve fél kézzel is meg tudja tartani magát, kúszni-mászni próbál. A hason fekvésből is felülhet, támasztással ültethető. Felváltva hajtja be a térdét, "táncol", váltogatja lábait. Esetleg képes felállni úgy, hogy valamiben megkapaszkodik (bútor, járóka stb.).

Mindkét kezével fog. Használni kezdi ujjait, ki tudja egyenesíteni. Megragadja a tárgyakat, nehezen ereszti el, másikért nyúl. Keresheti az eldugott, letakart játékokat. Túl sok játékot egyszerre ne adjunk neki. Két játék is elég a figyelem lekötéséhez. Madzagos játékot véletlenül húz meg, csodaként éli meg a mozgást, keresi, mi történt. Magyarázzuk el, mutassuk meg, mit csinált. Elkezdi a játékokat kidobálni.

Bizonyos hangokat visszamondogat, elismétel. Kifejezi az akaratát, nemcsak sír, mozgásával is ellenáll, ha valami nem tetszik neki. Állandó figyelmet igényel. Már van humorérzéke, felfigyel a szokatlan dolgokra. "Énfogalmát" segítsük kialakítani.Kibújhat az első foga, általában az egyik alsó metsző.

Nyolcadik hónap

A 8. hónapban a baba már nem akar hason feküdni. Pár percig megül, de ha megmozdítja a fejét vagy utána nyúl valaminek, eldől. Oda-vissza gurul, kúszni kezd, négykézláb állva előre-hátra hintázik (kutyázik). Körbe forog, szemével követi a mozgó tárgyakat, örömét hangadással fejezi ki. A bútorokba kapaszkodva feláll, de leülni még nem tud.

Az egyik kedvenc játszóhelye a konyha, adjon lehetőséget a babának a pakolásra, bújkálásra, de a veszélyes tárgyakat zárja el, helyezzen biztonsági zárakat a többi fiókra, szekrényajtóra.

A látása tovább javul, a közeli és távolabbi személyeket, tárgyakat is észreveszi, felismeri. Kicsi tárgyakra is ügyesen fókuszál. A képernyőt is látja, a mozgás lekötheti, de nagyon egészségtelen a tévénézés (későbbi korban is!), ezért úgy kell elhelyezni a kiságyát, hogy este se zavarja a nyugalmát a képernyő.

Legyen minél többet a munkavégzés helyén, és mindig mindenről tájékoztassuk. Nagyon szereti a színes kendővel a "kukucskázást", a "hol a baba, hol az anya, hol a játék" keresgélést, és hangosan kacag, ha sikeres benne. Nagyon élvezi, ha magasból leejtheti a tárgyakat. Kialakul a csipeszfogás: hüvelykujj és mutatóujj közé csippentve emeli fel a kiszemelt játékot. Az ujjával mutatja a tárgyakat, embereket, egyre jobban ki tudja fejezni, hogy mit szeretne. Hangját egyre nagyobb hangerőn próbálgatja. Azt is tudja, hogy mit jelent a "nem", és rázza a fejét. Két szótagú hangsorokat formálhat, de ezek még nem igazi szavak. Egyre óvatosabb az idegenekkel, nagyon ragaszkodik az anyjához, közeli családtagokhoz.  

Kilencedik hónap

A 9. hónapban a baba már 1-2 percig egyedül is megül, kapaszkodva ülőhelyzetbe húzza magát. Oldalra és előre tud hajolni, anélkül, hogy felborulna. Vannak, akik kúsznak, vannak, akik négykézláb csúszkálnak a térdükön, egyesek kizárólag hátrafelé vagy oldalra haladnak. Olyan baba is akad, aki a fenekén ülve a lábával hajtja magát előre. Ül és mászik, párhuzamos a fejlődés. Álló helyzetből tovább próbálkozik a leüléssel, de most még többnyire csak elengedi, amibe addig kapaszkodott, és a fenekére huppan. Közben hátradőlhet, leesve a fejét is beütheti, de ez többnyire nem komoly baleset. Ha lábai leérnek a földre, egy-két lépést is megtehet. Félhet a magasságtól, mert tudatosul benne a függőleges tér.

Úgy tűnhet, hogy ebben a hónapban szinte semi újat nem tanul a baba, de a valóságban az eddigi tudását mélyíti el, gyakorolja, tökéletesíti.

A játékokkal egyedül játszik, a tárgyakat dobozba vagy vödörbe ki- és bepakolja, tornyot még nem épít, de mindig ledönti, a fiókokat kipakolja, a tárgyakat eldobálja. A szobában már nem lehet egyedül hagyni, az asztalterítőt már lehúzhatja (a tányérral, üvegpohárral, késsel együtt). Az étellel is nagy élvezettel játszik, szétkeni, beleturkál, ledobja. Mutatóujjal rábök arra, amit szeretne megkapni. Az "elengedés" fogalmát érti és szívesen gyakorolja. A "kérem"-re reagál.

Emékezete egyre fejlettebb, nevére már figyel, esetleg ismételgeti is. Ismételget hangokat, utánozza a beszédet, anélkül, hogy konkrétan értené. Felhívja a figyelmet, pl. kiabál, dalol. Elkezdi utánozni a szülei viselkedését. 

Forrás: informed.hu

Halottak napja

2011.10.31. 13:52 - AnitUp

Címkék: napja halottak elmúlás mindenszentek

A halottak napja keresztény országokban elterjedt ünnep. November 2-án, mindenszentek napja után tartják. A családok sorra járják szeretteik sírját, ahol gyertyát gyújtanak. Halottak napján nem közvetlenül a gyászt éljük meg, hanem megnyugvással emlékezünk azokra, akik már nincsenek köztünk. A kisgyermek is részt vehet a megemlékezésben, a gyertyagyújtás megható szokásában. 

A kisgyermek számára a halál gondolata nehezen feldolgozható. Tudja, hogy voltak családtagok, akikről már csak múlt időben beszélnek, a felnőttek, kijárnak a temetőbe, halottak napja előtt virágokat, koszorúkat, gyertyákat vesznek.

Az élet velejárója a halál, ezt sem eltitkolni sem hazugságokkal elkendőzni nem lehet a kisgyermekek előtt. A halottak napi megemlékezések alkalmával alkalom nyílik erről beszélgetni gyermekünkkel, a közvetlen gyász, lelki trauma megélése nélkül.

Készüljünk együtt arra, hogy a család közösen ellátogat halottak napján szerettei sírjához. Beszélgessünk arról, kik azok, akik már nincsenek közöttünk, nézegethetünk régi fényképeket, mesélhetünk róluk történeteket, milyen emberek voltak. Mindezt csak a gyermek szintjéhez, életkorához alkalmazkodva. Arra is ügyeljünk, ne kapjon a készülődés kizárólagos hangsúlyt ezekben a napokban.

Mutassuk meg, milyen gyertyát, virágot vettünk, vagy vásároljunk együtt. Ha sok helyre látogat el ilyenkor a család, a kisgyermeket csak egy alkalommal vigyük magunkkal, mégpedig egy olyan halottunk sírjához, akit ismert, vagy akiről a legtöbbet hallott.

A kicsi kérdezni fog halottak napja előtt is, és a temetőben is. Válaszoljunk őszintén, egyszerűen a kérdéseire, mégpedig azonnal. Ne mondjuk azt, hogy majd később megbeszéljük.

Mindenki hite és meggyőződése szerint beszéljen a halálról. Ha valaki vallásos szellemben él és úgy is neveli gyermekét, a vallás segítséget nyújt ehhez. Ilyenkor szóba kerül a túlvilág, a mennyország is. Soha ne találjunk ki olyan meséket a gyermeknek, ami félelemmel tölti el, vagy amivel később szembesül, hogy nem igaz.

Amikor a temetőbe látogatunk, magyarázzuk el, ezen a helyen nem illik hangoskodni, szaladgálni. ő is tegyen egy szál virágot a sírra. Álljunk meg egy percig csöndben a gyertyák fényénél szeretteink sírja előtt.

Szegedi Éva

A rajzolás öröme

2011.10.26. 21:47 - AnitUp

Címkék: művészet festés festék méhviasz méregmentes razolás

Az egy éves kisgyermekkel már megismertethetjük a rajzolás örömét. Ha zsírkrétát kap, olyat, amelyet könnyen meg tud markolni, és egy kellően nagy papírt, lelkesen kezd firkálni. A figyelmét még nem köti le ez a tevékenység, csak nagyon rövid ideig, de szemmel láthatóan élvezi.

Másfél éves kor körül a céltalan firkálást lassan felváltja az az időszak, amikor a kicsi tudatosan húzgálja a vonalakat, bár a végeredmény a felnőtt számára még alig megkülönböztethető a korábbiaktól. 

Két éves kor körül már kivehetők az egyenesek és hajlított vonalak. Két és három éves kor között a vonalak lassan alakzatokká válnak.

Az óvodás korú gyermek firkálóból lassan tudatos rajzolóvá válik. Próbál emberi arcot, egész emberi alakot rajzolni. A fej még feltűnően nagy, hiszen a kicsik számára az arc fontos. Az óvodai foglalkozáson készült rajzokon a szülő nyomon követheti gyermeke fejlődését, és az otthoni rajzoláshoz is ötleteket kaphat.

A rajzolás tudományának fejlődési fokai nem egyformák. Fölösleges aggodalmaskodni, hogy az ugyanolyan idős csoporttárs már milyen szép ábrákat készít, a mi gyermekünk pedig még szinte csak firkál. Egyszer csak behozza a lemaradást, és mire iskolába kerül aprólékos rajzaival és szép füzetével elkápráztathatja a szüleit

Asztal, szék, ülőke

Rajzolni, festeni csak kényelmes helyzetben lehet. Erre a célra egy olcsó, műanyag, a legkisebbek méreteihez igazított kerti asztal és kisszék is megfelel. Az otthoni foglalkozás után le lehet mosni, nem kell kapaszkodniuk egy nagy asztalnál, és kényelmesen tudnak ülni a megfelelő széken, ahol a lábuk is leér.

Kezüknek, karjuknak, könyöküknek elegendő hely van, könnyen mennek a nagy, karból vagy könyökből kiinduló mozdulatok. A kisgyermek legelőször ugyanis nem csuklóból rajzol, vagy fest. Mozdulatai szélesek, nagy ívűek. Ehhez méretezzük a papírt is, hogy a lendületes vonalak, firkák elférjenek rajta.

Zsírkréta, festék, színes ceruza 

Kezdetben rövid, vastag zsírkrétát vásároljuk a rajzolással próbálkozó kisgyermeknek, amelyet ekkor még marokra fognak. Óvodás korban fokozatosan alakul ki az egyre vékonyabb, és hosszabb ceruza használata.

Először elég csak néhány színt elé tenni, kezdetben kettő-három is megfelel. Rajzolgatás közben a színek nevét is gyakorolni lehet. A rajzeszköz legyen puha, ehhez legalkalmasabbak kréták. A kihegyezett ceruza nemcsak megnehezíti a rajzolást, de balesetveszélyes is. 

Óvodákban is szívesen használják a gyerekek az ujjfestéket. A kicsi közvetlenül megtapasztalja, hogyan születnek az ábrák a szó szoros értelmében a keze alatt. Amikor áttérünk az ecsetre, az legyen széles, hogy könnyen tudjon összefüggő színes foltokat festeni, azt szeretik a gyerekek.

Az átlagosnál vastagabb és nagyméretű papír nem csúszik le az asztalról „munka közben”, és a nagyívű vonalak is elférnek rajta.

Ne javítsunk bele

Könnyű nekünk olyan emberi figurát rajzolni, amelynek minden testrésze megvan és még arányos is! A kicsik rajzaiban sok esetben elmarad ez-az, néha tudatosan. Van, amelyik kisgyermek nem szeret orrot rajzolni, és elrontottnak érzi a munkáját, ha a szülő nagy igyekezetében pótolja a hiányzó testrészt.

Ne kritizáljuk a rajzát, és főleg ne rajzoljunk bele „Látod, így kell!” kezdetű mondattal. Lassan-lassan ő is rájön, hogyan kell rajzolni, másrészt hagyjuk meg, hogy érvényesüljenek elképzelései az alkotást illetően. A dicséret mindig jól esik nekik, és növeli önbizalmukat. 

Otthoni kiállítás, ajándékkészítés

Az elkészült alkotásokat állítsuk ki a lakás különböző részein. Jó ötlet az is, ha a hűtőszekrényre tesszük mágnessel, de más bútordarabon is helyet kaphat, lehetőleg olyan magasságban, ahol a gyermek is jól látja. A falra is tehetünk kartonpapírt vagy csomagoló papírt, ahova feltehetjük az elkészült rajzokat, festményeket.

A kicsik nagyon szeretnek ajándékozni, és erre a legalkalmasabb, ha alkalomra, vagy akár alkalom nélkül személyre szabva készítenek rajzot: „Ezt most anyának/apának rajzolom!” Mindig figyeljünk arra, hova tesszük az így kapott ajándékokat, mert számon tartják, hogy megvan-e még, és megbecsültük-e!

Veszélyek

Soha ne hagyjuk magára a kisgyermeket rajzolás, festés közben azzal, hogy jól elvan. Számos baleset történhet, amíg mi máshol vagyunk. Belekóstolhatnak a zsírkrétába, festékbe, vagy csak egyszerűen a szájukba veszik az ujjukat.

Megszúrhatják magukat a még oly ártalmatlannak tűnő tompa végű ceruzával is, vagy bármely testnyílásukba dughatják. Ha a széken billegnek, könnyen felborulhatnak, és megsérthetik magukat.

Üljünk le tehát melléjük, és figyeljük érdeklődéssel, hogy mi születik meg a rajzlapon. Nagyon hálásak lesznek az érdeklődésért és az elismerésért.

Méregmentes rajzeszközök

Némi utánajárással olyan rajzeszközöket is beszerezhetünk, amelyek nem tartalmaznak ártalmas anyagokat.

ÖKO, méregmentes zsírkréta, ujjfesték, aszfaltkréta, színes ceruza, filctoll is kapható. Ezek a termékek természetes anyagokból készülnek, nem mérgezők, élelmiszerfestéket tartalmaznak. A méregmentes kréták, festékek, ceruzák vízzel lemoshatók és textilből kimoshatók. Az ÖKO filcek szintén eltávolíthatók vízzel, és nem tartalmaznak formaldehidet.

Néhány közülük méhviaszt tartalmaz. Az ÖKO rajzeszközök használata közben is figyeljünk, nem fordul-e elő alkalmazásuk közben vagy azt követően allergiás reakció. Alapos szappanos kézmosás ezek használata után is kötelező.

Szegedi Éva

Szülők-párkapcsolat

2011.10.21. 13:09 - AnitUp

Címkék: család szülő párkapcsolat gyermeknevelés

A baba születése után nem egyszerű feladat a kicsi fizikai, érzelmi igényeinek kielégítése, így természetes, hogy az újdonsült szülők figyelmét ezek a teendők kötik le, és az első időkben minden energiájukat ez emészti fel. Mindketten elfáradnak, a az otthon lévő anya, ki egy teljesen új élethelyzetben találja magát, és fáradt az apa is, aki “egyedüli családfenntartóként” egész nap távol a családjától dolgozik.

Ebben az időszakban az is nagy öröm a pár számára, ha egy-egy vacsorához együtt tudnak leülni, de valószínűleg itt is baba körüli teendőkről, eseményekről esik szó. Pedig a kapcsolatokat ápolni kell -ezt jól tudjuk-, ha azt akarjuk, hogy működjenek. Így van ez a párkapcsolatban is, hiszen, ha belesüppedünk a “szürke hétköznapokba” és nincsenek közösen megélt élmények, azt  nem csak a partnerkapcsolat, de a család is megsínyli.

A nap végére, amikor  a gyerekek ágyba kerülnek, a szülők sokszor olyan fáradtak, hogy sem kedvük, sem energiájuk nincs  a másikkal foglalkozni. És így telhetnek el a hetek, hónapok, sokszor az évek is. Egy idő után az együttélés egymás mellett éléssé változik, nincs idő, lehetőség beszélgetni, egyik fél sem tudja, hogy a másik mit gondol, mi gyötri, mi okoz örömet- hacsak nem a gyerekről van szó.  

Pedig a gyereknek arra is szüksége van, hogy a szülőket párként –is- lássa, ez a későbbi életére, a párkapcsolataira, személyiségének fejlődésére hatással van.

Tudatosan kell úgy alakítanunk, hogy a rohanós mindennapokból  kiszakítva egy-egy estét, hétvégét kettesben tudjunk tölteni társunkkal. Hiszen nagyon fontos, hogy a szülők tudjanak egymásra férfiként-nőként is tekinteni, ne csak az apát, anyát lássák már a másikban. Ehhez pedig időnkét szüksége van a párnak a gyermektől külön -kettesben töltött-, közös élményekkel teli időre.

Mindez nem jelenti a szülők önzőségét, ezért, ha van lehetőség nagyszülőkre, testvérre, megbízható barátra vagy bébiszittere bízni időnként a gyerekeket éljenek vele.

Az a lényeg, hogy  a szülők szánjanak egymásra időt, amikor szépen felöltözve elmennek “randizni”, sétálni, beszélgetni, moziba, színházba, hangvesenyre, vacsorázni; bárhova, amit mindketten szeretnének. Ha csak otthon akarnak maradni ketteseben, bekuckózva tévézni, tegyék azt.

Érdemes figyelni arra, hogy nem minden esetben kikapcsolódás az aktív, mindenféle programmal telezsúfolt este,  sok esetben a csendes, kötetlen beszélgetés többet ér.

Mert azok a szülők hatékonyabbak, hitelesebbek a gyermeknevelésben is, akik között valódi kommunikáció működik, nem csak a mindennapi teendőkre vonatkozó mondatok ismétlődnek.

Hiszen a szülők közötti kölcsönös elfogadás, szeretet az alapja a családot összetartó csapatmunkának, amelyet a beszélgetésekkel, közös élményekkel fejleszthetünk. Ha ez a csatorna valamiért sérül –a családi munkamegosztásban egyik fél túlterhelt - az hamarosan érzékelhető a családban is.  Mindenképpen érdemes lehetőséget teremteni, időt szánni a kapcsolat ápolására, hogy a szülők elégedett párkapcsoltban élhessenek, és kiegensúlyozott, magabiztos, jó kötődési biztonsággal rendelkező gyermekük és boldog családi életük lehessen.

 

Terhesség – második hónap

2011.10.17. 16:21 - AnitUp

Címkék: terhesség nőgyógyász embrió terhességi fejlődése panaszok

Átlagos esetben ebben az időszakban már érzékelhetőek a terhesség mindenki által ismert jelei: elmarad a havi vérzés, a mellek feszülnek, megnőnek, megkezdődnek a reggeli rosszullétek, hányinger és hányás jelentkezhet; ólmos fáradtság, gyakori vizelési inger, és a klasszikus hangulatingadozás.

A második hónap az ötödik és nyolcadik hét közötti időszak. Ilyenkor érdemes recept nélkül kapható terhességi tesztet beszerezni, mert már kimutatják a terhességet. 

Rendkívüli ólmos fáradtság törhet ránk, szinte bárhol képesek vagyunk elaludni, ha békén hagynak két percet.

Sokan már a megtermékenyülés utáni napokban szenvednek a hányinger, szédülés, reggeli rosszullétek jelentkezésétől, míg mások nem tapasztalják csak a későbbi terhességben. Azonban a legtöbb kismama a második hónaptól kezdve szenved a terhesség nem éppen legkellemesebb tüneteitől. Az eddig szívesen fogyasztott ételek hirtelen  undort keltenek, amire eddig rá se bírt nézni, azt most elemi erővel kívánja a legváratlanabb pillantokban, akár éjjel is.

Egyre érzékenyebben reagálnak a szagokra, sokan a megszokott tusfürdő, sampon illatát sem képesek ilyenkor elviselni. Megjelenik a fémes íz érzése a szájban, fokozódhat a nyáltermelődés ebben az időszakban, illetve az orr váladékozása sem ritka. A megváltozott emésztés okozhat kellemetlenségeket; a hüvelyi váladék mennyiségének megnövekedése is gyakori probléma.

Egy másik változás, amit érzékelhető a kismamáknál, körülbelül a hatodik hét tájékán: a tejtermelést serkentő hormonok működésének hatására, a mellek megduzzadnak, feszessé és érzékennyé válnak. A mellbimbó jobban kiemelkedhet, körülötte a barnás rész, az areola sötétebbé válik, és a mell fokozódó vérellátása következtében közvetlenül a bőr alatt kék ereket is észlelhetünk.

Lassan célszerű megejteni az első látogatást a terhesgondozáson, ahol felmérik  a kismama általános egészségi állapotát, lelkiállapotát (ha van rá mód, olyan orvost érdemes keresni, aki erre is odafigyel). Nyomon követik a gyermek egészségét, megpróbálják kiszűrni a komplikációkat, kezelik a fellépő, kellemetlen, de a gyermekre nem veszélyes panaszokat (pl. visszér, aranyér, gyomorégés).

A terhesgondozáson kikérdezik a saját és a partner kórtörténetéről – célszerű erre otthon már felkészülni, és több generációra visszamenőleg feltérképezni. Az orvos megviszgálja a kismamát, a méh helyzetéből és méretéből pontosabb információt kap a terhesség koráról. Kenetmintát vesz, ami az esetleges fertőzések, illetve a daganatos betegségek szűrése miatt lényeges. Megtörténik az első testsúly- és vérnyomás-ellenőrzés, valamint elvégzik a mellrák-szűrés is.

A nőgyógyász beutalót ad további fizikális vizsgálatokra: vérvétel, vizeletvizsgálat, vércsoport és rh-faktor-vizsgálat (ha Rh-negatív, akkor a partnerünket is ellenőrzik).

A terhesgondozáson találkozunk választott orvosunkkal, az ultrahangos orvossal, szülésznõvel, de Magyarországon kötelezõ elmenni a háziorvoshoz, EKG-ra, fogorvoshoz.

A gyermek ebben az időszakban kb. 1,25 – 20 mm között van. A gömbölyű sejtlabda elkezd megnyúlni, már megkülönböztethető a fej és a farok, megindul a központi idegrendszer kialakulása, az agy és a gerincvelő. A fej két oldalán kivehetőek a szemek és a fülek nyomai, fejlődésnek indulnak a szív falai.

A gyermek nagyon gyorsan növekszik, a hatodik héten a szíve már magától ver, valamint megkezdődik fejének formálódása. Hatodik hetesen a gyermeknek már saját keringési rendszere van, fejlődésnek indul az emésztőrendszer, a hasüreg, a mellkas és a hátgerinc, valamint tovább fejlődik a vese, máj, bezárul az agyat és a gerincvelőt alkotó velőcső.

A hetedik héten már van kezdetleges keze és lába, kialakul a szív jobb és bal kamrája, és percenként 150-et ver. A máj, vese, belek és belsõ nemi szervek fejlődése szinte teljesen befejeződött.

A nyolcadik héten már van nyelve és orrlyukai, ekkor alakul ki a szem és a belső fül, ami az egyensúly szempontjából fontos. Most indul be a csontosodás folyamata, ami felváltja a porcokat. Elkezd mozgolódni, de ezt a kismama számára még nem érzékelhető.

 

Toxémia

2011.10.11. 21:36 - AnitUp

Címkék: cukorbetegség magas vérnyomás ikerterhesség toxémia fehérjevizelés

A toxémia jellegzetes tünetekkel járó betegség, amely a terhesség második felében alakul ki. Ez a betegség csak az emberi fajra jellemző, oka még nem ismert.

Megkülönböztetnek elsődleges terhességi toxémiát, melynek immunológiai oka van: második férjtől nem alakul ki a betegség, vagy ugyanannak a nőnek nem minden terhességében alakul ki.

A másodlagos úgynevezett "rárakódásos” toxémia, amikor már a terhességet megelőzően is fennállt a vesebetgség, magas vérnyomás és/vagy cukorbetegség. Ebben az esetben a toxemia már a várandósság korai szakaszában jelentkezik, és az anya alapbetegségét is súlyosbítja. 

Tünetei: a terhességben előforduló magas vérnyomás, melyhez fehérjevizelés, testszerte megjelenő vizenyő (ödéma) és egyéb elváltozások kapcsolódhatnak, szélsőséges esetekben magzati és anyai életveszélyes állapottal is járhat. A szülés után az anyai tünetek jellemzően megszűnnek. 

Komplikációi: Koraszülés, magzati sorvadás, idő előtti lepényleválás, eklampszia (anya epilepsziaszerű görcse), HELLP-szindróma, amely a baba és az anya életét is veszélyezteti. 

Azok a nők, akik már a várandósságot megelőzően is szenvedtek magas vérnyomásos betegségben számíthatnak a terhesség alatt a toxemia megjelenésére.

Tervezett terhesség esetén tanácsos még a fogamzás előtt áttérni olyan vérnyomáscsökkentő szedésére, amely nem károsítja a korai magzati fejlődést. Javasolt a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés.

Nagyobb a toxemia előfordulási esélye a vesebetgsében szenvedők, a túlsúlyos, cukorbetegségbe szevedő nők esetében, illetve a húgyúti fertőzések esetén is.

Ha az előző terhesség alatt és/vagy a családban már előfordult a probléma fokozott kockázatúnak számít a várandós. Sok esetben az első terhesség alatt, ikerterhesség esetén, a nagyon fiatal vagy az idősebb kismamáknál jelentkezik a betegség.

Amennyiben a terhesség 20 hete után jelentkezik a magas vérnyomás, ezt késői toxémiának is nevezik, ilyenkor jellemző tünet a fehérjevizelés. Ebben az esetben az ödéma nem mindig jelentkezik, de olykor hirtelen kialakul, és gyorsan terjed  a vizenyő. Súlyosabb esetben idegrendszeri zavarokat okozhat. 

Azoknál a nőknél, akik már a babavárás előtt is szenvedtek magas vérnyomáos betegségben, úgynevezett rárakódásos hypertonia alakulhat ki, amely terhességi toxémiába súlyosbodhat.

A veszélyeztetett várandósok esetében a védőnő, a szülészorvosi aszisztens, vagy a szülésznő -a terhesség korai idejétől fogva-, a találkozások alkalmával vérnyomást, testsúlyt mér és vizeletvizsgálatot végez. Időnként  kiegészítő laborvizsgálatot is végeznek.

 

Amennyiben a várandós nő az előző terhességében toxémiás volt vagy a kismamánál a  betegség tüneti jelentkeznek, a szakemberek fokozottan figyelnek a laboreredményekre: májfunkciós, vesefunkciós vérképvizsgálatokat végeznek. Toxémia esetén a szemészeti, neurológiai, EKG és ultrahangos vizsgálatok szükségessége is felmerül.

 

A betegség jelentkezhet enyhe formában –a szülészorvos megítélése  szerint–, ilyenkor a toxémia kezelése az ágynyugalom és a szoros megfigyelés. Amennyiben azonban a tünetek erősödnek, azonnali kórházi kezelés igényel, ami ágynyugalom, vérnyomáscsökkentők használatát és a kismama és magzatának szoros megfigyelését jelenti, valamint nagyon fontos a stresszmentes környezet megteremtése. Ha azonban a toxémia súlyosbodik és magzati veszély, és/vagy az anyai állapot úgy kívánja  a terhesség befejezését az orvos kezdeményezheti. 

A toxémia orvosi kezelését érdemes kiegészíteni só- és fűszerszegény diétával, fehérjében és vitaminokban gazdag étrenddel. A folyadékbevitel korlátozása általában nem javasolt, ettől az ödéma nem ürül ki.

 

 

Forrás: Nováky Rita szülésznő - Országos Bábaszövetség

 

 

 

Őszi betegség: felfázás

2011.10.10. 10:01 - AnitUp

Címkék: baktérium antibiotikum tőzegáfonya felfázás hólyaghurut e.coli húgyhólyag gyulladás

 

Itt az ősz, a hűvös idő, ezzel a nők kellemetlen betegsége, a felfázás is egyre gyakoribb.

 

A betegség kialakulásához a megfázásnak, áthűlésnek valóban köze van. Hidegben a vérerek összehúzódnak, a keringés lelassul, a szervezet nem tudja sikeresen felvenni a küzdelmet a baktériumok támadásával szemben. 

A felfázás valójában a húgyúti fertőzések hétköznapi neve, legtöbbször húgyhólyag-gyulladás áll a háttérben. A húgyhólyag-gyulladás vagy hólyaghurut bakteriális eredetű, okozója legtöbbször az E.coli baktérium. Ezért a betegség antibiotikumos kezelést igényel.

Kialakulásának a nők anatómiai tulajdonságai is kedveznek: a nőknek rövidebb a húgyvezetéke, mint a férfiaknak, így kisebb utat kell megtennie a kórokozónak. Ráadásul a hüvely közelsége is fertőzésveszélyt jelent. A legyengült szervezet, vagy a vizeletelfolyás akadálya - mint a vesekő, daganat - is oka lehet a hólyaghurut kialakulásnak.

Tünetei, vizsgálat, kezelése

Ha a következő tüneteket észleljük, haladéktalanul forduljunk orvoshoz:

- Gyakori pisilés, ami csípő érzéssel, fájdalommal jár.

- Alhasi, kismedencei fájdalom.

- Zavaros, véres vizelet.

- Láz, ami nagyon magas is lehet, hidegrázás. 

A diagnózishoz vizeletvizsgálat szükséges, akár már vihetünk is magunkkal mintát, amikor orvoshoz megyünk. Úgynevezett középsugarú vizeletre van szükség, ami azt jelenti, hogy szappanos lemosás után a vizelet első részét ki kell pisilni, csak utána lehet mintát venni.

A hólyaghurut kezelése célzott antibiotikumos kezeléssel történik. Alternatív gyógymódok, mint például gyógyteák (cickafark, borsmenta, zöldtea, medveszőlő) vagy a tőzegáfonyás kezelés gyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, de nem pótolják az antibiotikumos kezelést.

A fájdalmat ilyenkor enyhíti a meleg, de a terhes anyáknak tilos meleg vagy forró fürdőt venni, mert az vetélést okozhat.

Megfelelő higiénia

Jó, ha tudjuk, hogy ez a betegség nagyrészt megelőzhető kellő körültekintéssel. Különösen a kismamáknak kell ügyelni, mert terhesség alatt a kezeletlen húgyúti gyulladás vetélést, koraszülést okozhat.

A legfontosabb a higiéniai szabályok betartása. WC után nem csak kezet kell mosni, de a lehetőségek szerint folyó vízzel meg is kell mosakodni. Ha nem otthon vagyunk, legyen nálunk intim törlőkendő. Vigyázzunk, hogy a törlés mindig a végbélnyílás felé történjen, és ne fordítva.

Ha olyan helyen kell a mosdóba mennünk, ahol sokan megfordulnak, ne sajnáljuk az időt bizonyos „szertartásokra”. A kezünket a kilincs megfogás után is töröljük át fertőtlenítő kendővel, addig ne nyúljunk a törlőkendőhöz, saját WC papírhoz. Kifelé jövet ismét kézmosás, törlés. A fehérneműnk ne érjen semmihez sem, és azt már mondani sem kell, hogy ne üljünk idegen helyen a WC-re.

Sok folyadék, meleg fehérnemű

Igyunk sokat! A megfelelő mennyiségű folyadékra amúgy is szüksége van a szervezetnek és a bőrnek, ráadásul átmossa a húgyutakat, és nincs idejük a baktériumoknak megtelepedni.

Éppen ezért, ha kell, mindig menjünk pisilni, nem szabad tartogatni, mert a pangó vizelet a baktériumok tanyája lehet.

ősztől tavaszig felejtsük el az apró bugyikat, szerezzünk be jónéhány meleg, pamut fehérneműt. A gyártók gondoltak a női egészségre, egészen csinos darabokat lehet kapni az idén. Ne legyen műszálas, hiszen ez anyag is kedvező feltételeket biztosít a baktériumok megtelepedésének.

Kerüljük az átázott lábbelit, a vizes fürdőruhát, a hideg kövön való ácsorgást mezítláb. Öltözködjünk rétegese, az időjárásnak megfelelően.

Tőzegáfonya

Napjainkban méltán népszerűek a tőzegáfonya-készítmények, mint a húgyúti fertőzések természetes gyógyítói. Ebből a magas C-vitamin tartalmú apró piros bogyójú termésből lekvárt, szörpöt is készítenek, de gyógyászati célokra kapszula formájában is kapható.

A tőzegáfonyának kiváló antibakteriális hatása van, gátolja a baktériumok megtelepedést és szaporodását a húgyutakban és a hólyagban. A belőle készült gyógyhatású termékek csak, mint megelőző és kiegészítő kezelés jöhetnek szóban hólyaghurut esetén. Az antibiotikumos kezelést nem pótolja!

A tőzegáfonya-készítményeket terhes és szoptató anyák is fogyaszthatják.

Szegedi Éva

Hangulatingadozás babavárás idején

2011.10.03. 15:16 - AnitUp

Címkék: terhesség babavárás hormonváltozás hnagulatingaozás

A terhesség bekövetkeztéről bizonyos tünetek, jelek árulkodnak. A mellek feszülésről, émelygésről mindenki tud, de kevésbé ismert, hogy a legkorábbi tünetek közé tartozik a hangulatingadozás is.

A hangulatingadozás nem más, mint a rosszkedv és a jókedv gyors váltakozása, amit sírás vagy nevetés kísérhet. Sok kismama olyan türelmetlenséget is észlel magán, ami korábban nem volt rá jellemző. Mindezt elsősorban a szervezetben lejátszódó hormonális változások idézik elő.

A hormonok hatása mellett az is labilissá teheti a kismamát, hogy egy új élethelyzettel kell megbirkóznia, különösen, ha első gyermekét várja. A terhességgel összefüggő orvosi vizsgálatok, a kellemetlen tünetek, az elhízástól, a szüléstől való félelem is megviseli a terhes nőt.

Életével ezentúl már nem rendelkezik szabadon, felelősséggel tartozik születendő, majd a megszületett gyermekéért. Mindez sokszor megterhelő a kismamának, és gyakorivá válhatnak a hangulatingadozások.

Kikapcsolódás minden nap

A terhes anya, ilyenkor elsősorban a babával és önmagával törődjön. Szervezzen párjával közös programokat: sétát, közös vásárlást, barátokkal való találkozást, amennyiben igényli a társaságot.

A munkahelyi kötelességeken túl csak annyi munkát vállaljon magára otthon, amennyit feltétlenül szükséges. Ezt természetesen csak az első gyermeknél lehet megtenni, ha már egy másik apróságot is el kell látnia, nehezebben megy a lazaság. Éppen ezért vonja be a családtagokat is teendők elvégzésbe, és ne most akarjon mindenáron mintaháziasszony lenni.

Minden nap szakítson magára időt, legalább egy órát, amikor egyedül lehet, amikor pihenhet, olvasgathat, vagy amit a hobbijának szentelhet. Pihentesse a testét és a lelkét egyaránt. Gondoljon kellemes dolgokra, örüljön mindennek, aminek csak lehet.

Segítség a környezettől

A családtagoknak leginkább arra kell vigyázniuk, hogy a rossz hangulatú kismamával ne vesszenek össze. Legyenek elnézőbbek, türelmesebbek, megértőbbek, mint máskor lennének.

Ha a kismama úgy érzi, beszélnie kell valakivel hangulatingadozásáról, először egy barátnővel, családtaggal is megoszthatja problémáit. Sok esetben már attól is jobb kedve lesz, hogy valakinek valakivel megoszthatta gondját.

Ha a hangulatingadozás súlyosabb, nevető és síró periódusok váltakoznak, alvászavarral, szorongással, levertséggel is küzd a leendő anyuka, érdemes szakemberhez, pszichológushoz fordulnia.

Gyógyszert, gyógyhatású készítményt, gyógyteát csak orvosi javaslatra fogyaszthat a kismama. Barátnőknek jól bevált tablettákat nem szabad kipróbálni, ezzel esősorban a baba, de a saját egészségét is veszélyezteti.

Szegedi Éva

· 2 trackback

Szájpenész

2011.09.27. 15:17 - AnitUp

Címkék: fertőzés homeopátia szájpenész borax borviz

A szájpenész, a bõr és a nyálkahártya gombás fertõzése csecsemõkben és felnõttekben egyaránt elõfordulhat. Bár nem súlyos betegség, aggasztó lehet az érzékenység, vagy fájdalom miatt.

A szájpenész sárga vagy fehér lepedékkel fedi be a szájüreg belsejét, a nyelvet, illetve a garatot is érintheti. Ellentétben a  szájban maradt tejlerakódással, ami könnyen letörölhető, a szájpenészt egyáltalán nem, vagy csak alig lehet letörölni.

A babák védelmi rendszere még nem fejlett annyira, ezért a szájpenész kezelése néha hoszzú ideig eltarthat.

A csecsemők általában nem veszik észre a szájpenész-fertőzést, esetleg étvágytalanségot, kisebb nyűgösséget okozhat náluk, de hosszan fennálló fertőzés esetén pelenkakiütés is keletkezhet a szájüregből leváló gombatelepek gyomorba jutása miatt.  

A babáknál a szájpenész kezelésére a Borax-glycerines ecsetelő használata ajánlott a következőképpen: tekerjünk az ujjunkra steril gézlapot, majd mártsuk bele az ecsetelőbe, és erőteljes mozdulatokkal töröljük át a csecsemő szájüregét. A finom mozdulatok ebben az esetben hatástalanok lesznek, mert a fertőzés -ha egyszer megtelepszik- nagyon makacs.

Ha a babának szájpenésze van, a mellbimbót is kezelni kell, mert felsebesedett állapotban könnyen behatolhatnak a kórokozók, és csúnya mellgyulladást vagy elhúzódó sebgyulladást, gombás fertõzést okoznak. Ebben az esetben indokolt lehet a borvizes lemosás.

Amíg a sebek begyógyulnak, szoptass alkalmanként viszonylag rövidebb ideig, például csak tíz-tíz percig mindkét mellbõl. Csak a komfortszopást korlátozd egy ideig, ha muszáj. 

Ne adjunk a babáknak ilyen esetben savas italokat, gyümölcsleveket, mert ezek kellemetlen csípős érzést okozhatnak, a hűs italok ellenben enyhíthetik a fájdalmat.

Érdemes ilyenkor a cumikat, a szájába vehetõ játékokat is alaposan fertõtleníteni és áttörölgetni az oldattal, hogy elkerüld a felül- és visszafertõzést.

Az alábbi gyógynövények is alkalmazhatóak a szájüreg gyógyítására:

Zsályalevél: antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatással rendelkeznek;
Kamillavirág: gyulladáscsökkentõ, elõsegíti a sebek gyógyulását, antibakteriális hatással rendelkezik;
Körömvirág: gyulladás gátló, a sebgyógyulást serkenti; mirha: elõsegíti a sebgyógyulást.
 

Homeoptáiás készítmények közül:

Borax: Abban az esetben használjuk ezt a szert, ha a baba szájában fehér pontokat, foltokat látunk. Az anyuka forrónak érzi a szoptatás alatt a kisgyermek száját. A babának erős fájdalmai vannak, még a szopizást is abbahagyja miatta.

Hydrastis: Amennyiben a kisgyermek nyelvén sárga lepedék található, illetve a köpet is sárga színű.

Mercurius: A szájpenész-fertőzés fokoztott nyáltermelést eredményez, lepedékes nyelv, mely nedvesnek tűnik. A fekélyek megjelenhetnek a nyelven is.

Alkalmazzuk a szert 30-as potenciálban naponta 3x2 golyócskát a nyelv alá helyezni, hogy a nyálkahártyán keresztül felszívódhasson, vagy kevés vízben feloldva kortyonkét adagolva a babának.  

Forrás: egeszsegkalauz.hu

 

 

Szülésre készülve

2011.09.26. 14:51 - AnitUp

Címkék: tanfolyam szülés védőnő dúla szülésznő felkészítő

Több szerepe is van a szülésre felkészítő programnak egy pár életében. A leendő szülők sok, a magzat helyzetével, a vajúdással, a gyermekággyal, az újszülött fogadásával kapcsolatos információt kaphatnak. 

A tanfolyamokat vezető szakemberek eloszlathatják kételyeiket, aggályaikat, válaszolnak kérdéseikre. Rendszerint előre elkészített tematika szerint haladnak a foglalkozások, de ez nem jelenti azt, hogy a kismamák és kispapák ne kérhetnék, hogy egy-egy számukra lényeges témával foglalkozzanak.

Egy szülésre felkészítő tanfolyam gyakorlati hasznán túl megnyugtathatja a kismamát, így nem lesz túl sok váratlan élmény, esemény, amikor eljön a baba érkezésének ideje. 

Ha felkészültek, nyugodtabban, higgadtabban várhatják a szülést. A tanfolyamokon pedig más kismamákkal, kispapákkal ismerkedhetnek, akár új barátokat találhatnak. Mindenesetre lesznek olyanok a tréningen, akikkel tapasztalataikat kicserélhetik, akikkel együtt készülhetnek a nagy napra.

Bár tanfolyamonként és résztvevőként változhat a felkészítés tematikája, rendszerint a következő területekkel foglalkoznak:

-terhesség alatti higiénia, mentálhigiénia

-vajúdást segítő technikák

-szülési testhelyzetek, szülési módok

-szülési fájdlomcsillapítás

-hüvelyi szülés és császármetszés

-intimtorna, kismedencei izomzat erősítése

-légzéstechnika

-a gyermekágy szerepe

-szoptatás

-babakelengye és felkészülés a baba érkezésére

-szülést segítő társ

-családjogi, társadalombiztositási törvények és rendeletek

-konzultációs lehetőség, vetítés

Ha a pár, vagy a leendő édesanya szeretné ezeket az információkat archiválni, akkor szüléssel, vajúdással foglalkozó könyvekkel, CD-vel, online tanfolyamok letöltésével is kiegészíthetik a tréningeket.
Néhány az online tanfolyamok közül:
http://www.szulesfelkeszitotanfolyam.hu
http://onlineakademia.hu/course.php?id=12

Könyvek:
Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
Farkas Éva: A születés újjászületése
Armstrong, Penny és Feldmann, Sheryl: A születés művészete

A szülésre felkészítő tanfolyamokat attól függően tartják, hogy a jelentkezők mikor érnek rá. Így Budapesten választhatunk például esti, munkaidő után tartott, vagy hétvégi tréningek közül. Más hazai városokban is igyekeznek a jelentkezők igényeihez igazodni a programot.

Gyakran védőnők vagy bábák szervezik a foglalkozásokat, de egyre több dúla segítségét kérhetjük a szülés előtt, a szülés közben és utána is.

Szegedi Éva

Járművek

2011.09.22. 14:41 - AnitUp

Címkék: bicikli jármű műanyag bukósisak kismotor kisautó

Ebben a kora őszi nyárban, amíg még nem köszöntenek be az esős napok, használjuk ki a lehetőségeket, és legyünk minél többet a szabadban.Vegyük elő a kis műanyag járműveket: a kisautót, kismotort, mindenféle keréken guruló csodajárgányt, a friss levegőn jó az intenzív mozgás kisgyermeknek, anyukának. 

Motorok, kisautók

Amikor már biztonsággal jár a kisgyermek vehetünk neki műanyag motort, kisautót. A kisautóknál az ülés felhajtható, így van lehetőség a “kincseket” belepakolni. Érdemes a járgány vásárlásakor ellenőrzni, hogy a baba lába leér-e, mivel az ülőfelület nagyon széles. A műanyag kismotorok többféle méretben kaphatók, így minden korosztályban megtalalájuk améretben megfelelőt. Minden gyerek imádja ezeket a műanyag motorokat,  a szülők pedig szívdobogva figyelik, hogy az előbb még kúszó-mászó kisbabájuk ma már iszonyatos gyorsasággal  hajta a kismotort. A kicsik meg élvezik a szabadságot, a sebességet, amit a kismotor ad nekik.

A műanyag járműveken való közlekedés nagy vesztese persze a baba cipője, ami áldozatul esik -a lábbal hajtás és fékezés következtében-  a járda aszfaltjának.

Érdemes beszerezni olyan lábbeliket, amelyek orrát vastag gumival látták el, illetve már lehet kapni baba- vagy játékboltokban erre a célra kifejlesztett cipőre csatolható “védőkupakot”.

Ez a kis szerkezet a cipő orrára húzható, és a bokánál tépőzárral rögzíthető, ami így megvédi a gyerkőc lápujjait, illetve a cipő orrát is.

Sokak szerint a későbbiekben gondot okozhat a kismotorról más, pedállal hajtható járművekre való áttérés, mert a gyermek nehezen tanulja meg a pedáltekerést. Előbb-utóbb azért elsajátítják a biciklizés művészetét is.

Bicikli

A biciklizés egy nagyon bonyolult és összetett mozgás, ahol kormányozni, tekerni, nyomni a pedálokat és egyensúlyozni is kell egyszerre.

Vannak akik a  háromkerekű  biciklivel kezdik, legtöbben azonban a kétkerekű  bicajt választják a két kis pótkerékkel.

Amint ráállt a lábuk a pedál használatára, már nagy magabiztonsággal száguldanak. Arra mindenképpen tanítsuk meg a gyerkekek, hogy miként kell kanyarodni, fékezni, megállni.

A biztonságos biciklizéshez hozzátartozik az alapvető KRESZ ismeretek, ilyenkor azokat az alapvető közlekedési szabályokat  “tanulják” meg a gyerekeket, amelyekre szükségük lesz az utcán való közlekedéskor.

Ezek között szereplnek azok az elemi szabályok, mint például: mindig meg kell nézni, hogy jön-e autó, másik biciklis, gyalogos. Figyeljünk a velünk együtt közlekedőkre, Ne felejtsünk el jelezni irányváltoztatáskor (ehhez szükséges megtanulni egy kézzel is biztonságosan tartani a kormányt)!

Ezután lassan megismerkedhetnek a jelzőtáblákkal is, erre remek lehetőség a tömegközlekedési eszközökön utazás, vagy egy kellemes közös séta, illetve ha autóban ülünk éppen, a piros lámpánál.

Biztonságosan

Bármelyik közlekedési eszközt használja éppen a kisgyermek, soha ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésről.

Nagy valószínűséggel az első időszakban  nehézkes lesz rávenni a gyerkekek, hogy használják a bukósisakot, de a későbbiekben már ő szól ránk, ha mi nem vennénk magunkra biciklizéskor a fejvédőnket.

Talán akkor van legkönyebb dolgunk, ha már az elején következetesen minden alkalommal használjuk  a védőfelszereléseket, már akkor is, amikor a mi biciklinken utazik a babaülésben.

Érdemes körülnézni a sportboltokban, mert széles szín- és méretválasztékból tudjuk kiválasztani a gyermeknek tetsző és a mi péztárcánknak is megfelelő bukósissakot.


Könyvajánló

2011.09.20. 18:46 - AnitUp

Címkék: könyvajánló jenő ranschburg gyermeknevelés gyermekgondozás gyermeklélektan

Tökéletes szülők, tökéletes gyermekek, tökéletes családok nem léteznek. Olyan családok viszont igen, ahol mindkét szülő igyekszik megtanulni a szülővé válást, a gondoskodást, az alkalmazkodást a gyermek életkori sajátosságaihoz, megteremteni azt az elfogadó, óvó, ugyanakkor szükség esetén fegyelmező, jóra intő közeget, amelyben kibontakozhat a gyermek személyisége, ugyanakkor megtanulja a társas együttélés alapvető szabályait, a másik ember tiszteletét. 

Minden leendő és gyakorló szülőnek szüksége lehet tanácsokra, útmutatásra a gyermekvállaláshoz és gyermekneveléshez. Ranschburg Jenő éppen ezért írta a Szülők könyvét.

Problémák mindenhol előfordulnak. Van, amelyik családban a baba éjszaka képtelen elaludni, máshol a szobatisztasággal lehet gond. Előfordul, hogy megváltozik a bölcsődés vagy óvodás korú gyermek addigi viselkedése, vagy a kicsi éppen hisztis korszakát kezdi élni.

Ilyenkor a szülők tanácstalannak érzik magukat, úgy gondolhatják, egyedül állnak gondjaikkal, vagy éppen azt nem értik, mi lehet ennek vagy annak a viselkedésnek az oka. Pedig sok kérdésükre már született válasz, hiszen léteznek tipikus gyermeknevelési problémák a kicsik minden egyes életszakaszában.

A Szülők könyvében, illetve annak szerkesztett változatában, a Szülők kis könyvében megtalálhatók azok a legfontosabb információk, amelyekkel tisztában kell lenniük a családtervezés előtt állóknak és a már gyermekes pároknak, vagy akár a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek. 

A szerző így ír könyvéről: „E könyvvel segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy a sok, szeretettel és reménységgel várt újszülöttből-mely feltűnt a családban-, egészséges, becsületes és harmonikus ember váljék.”

A mai magyar gyermeklélektan megkerülhetetlen alakja volt, a közelmúltban elhunyt Ranschburg Jenő. Televíziós szerepléseket vállalt, weboldalakon működött közre szakértőként, aggodalmas olvasók leveleire válaszolt. 

A fogamzástól az iskolakezdésig terjedő időt öleli át a Szülők könyve. A szerző igyekszik kifejezetten gyakorlati tanácsokkal ellátni az édesanyákat és édesapákat. A magzat és környezete kapcsolatától a mozgáson és beszéden át a szobatisztaságig számos téma kerül szóba, érhetően, a szülőket megnyugtatva.

A nagysikerű könyv második, bővített kiadását, új fejezettel egészült ki, így került bele az ikrekről, a félénk gyerekekről, a nagyszülők szerepéről, a tündérmesékről és még sok másról szóló fejezet, amely ezt a könyvet még teljesebbé teszi.

Egyáltalán nem szégyen a polcról levenni, vagy egy webáruházból megrendelni a kötetet, inkább annak a jele, hogy a szülőnek valóban fontos a gyermeke, és szeretné a legjobb tudása szerint felnevelni, azt adva meg neki, amire valóban szüksége van.

Szegedi Éva

Negyvenen túli kismamák

2011.09.16. 13:27 - AnitUp

Címkék: kismama kromoszóma vizsgálat gyermekvállalás genetikai rendellenesség down szindróma családtervezés

Nincs akadálya annak, hogy negyvenen túli nők is gyermeket vállaljanak, ha a szülők mindketten egészségesek, nem szenvednek krónikus betegségben, és elég erőt éreznek magukban arra, hogy felneveljék gyermeküket.

A negyvenes években is lehet egészséges kisbabát szülni. Nem ritka, hogy ebben az életkorban lévő nők vállalják, hogy világra hozzák második, harmadig, de akár első gyermeküket is. Az idősebb korban fogant gyermekeknél valóban valamivel magasabb bizonyos születési rendellenességek előfordulása, de ezt számos egyéb tényező is befolyásolja, például a szülők életmódja, környezeti ártalmak, általános egészségi és fizikai állapot. Ilyenkor a terhesség alatti ultrahangos vizsgálatok mellett genetikai vizsgálat is javasolt. 

Felkészülés a fogantatásra

A babatervezés első lépése egy alapos belgyógyászati és nőgyógyászati vizsgálat. Jó, ha ezután a pár felkeres egy orvos-genetikust, és kikéri a véleményét is. Itt a családban előforduló örökletes betegségekről, rendellenességekről, a szülők esetleges krónikus betegségeiről is tudni kell a vizsgálatot vezető orvosnak.

Tudatos, egészséges életmódra kell átállni a leendő kismamának, ebben az életmódban már a teherbeesést megelőzően sincs helye sem a nikotinnak, sem az alkoholnak. A táplálkozás legyen változatos, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A testmozgás, a napi friss levegő pedig szintén elengedhetetlen.

A negyvenes éveikben járó nők már nem a karrierépítéssel vannak elfoglalva, így lehetőleg olyan munkát végezzenek a terhesség előtt és alatt, ami stressz-mentes. A szülés utáni időkre gondolva, ha van rá lehetőség, keressenek olyan munkát, amelyet később esetleg otthonról vagy részmunkaidőben is végezhetnek.

Vizsgálatok

A terhesgondozásban részt vett kismamák egészségi állapotát az orvos és a védőnő végig kíséri a terhesség alatt. Minél idősebb a kismama, annál fokozottabb ez az odafigyelés, mert a terhességet kísérő rendellések, mint a terhességi cukorbaj vagy magas vérnyomás betegség nagyobb százalékban fordulnak elő ebben a korban, és szülés után is megmaradhatnak.

A negyven fölött terhességeknél gyakoribban a vetélések, koraszülések és a fejlődési rendellenességek. Az ultrahangos vizsgálatok, melyekre többször is sor kerül a terhesség során, kiszűrik a látható rendellenességeket.

Az AFP vizsgálatot az anyai vérből vett mintán végzik el, amelynek segítségével rendellenesség gyanújára következtethetnek.

Minden 35 év feletti nőnek felajánlják a magzatvízből végzett genetikai vizsgálatot, amellyel a kromoszóma rendellenességeket szűrik ki. Ez a vizsgálat nagy biztonsággal szűri ki a nagy rendellenességeket, például a Down-szindrómát. A negyvenen túli kismama, ha az orvos és a védőnő nem küldi genetikai vizsgálatra, kérje ennek elvégzését.

Szülés után

Előnyei is vannak a késői gyermekvállalásnak. Mire ezt a kort elérik a szülők, nagyobb életbölcsességgel, türelemmel rendelkeznek, anyagilag stabilabb a család. Ha a nagyobb gyermekek kirepülnek, még marad egy kicsi mellettük, akiről jól esik gondoskodni.

A negyvenes nőknek szinte ugyanazokat a kérdéseket érdemes végiggondolniuk, mint a fiatalabbaknak: akivel a gyermeket tervezik, arra számíthatnak-e, ki segíthet a gyermek körüli teendőkben, mi lesz, ha nem tudnak újra elhelyezkedni gyes vagy gyed után.

Szegedi Éva

"Nem vagy az apukám"

2011.09.14. 16:30 - AnitUp

Címkék: szülők gyermeknevelés édesapa élettárs nevelőapa

Nem egy nő vagy férfi nyilatkozik úgy, hogy gyermekkorában nevelőapja volt, de annyira jó viszonyban voltak, hogy ma is igazi apjaként tekint rá. Sok energiát és időt igényel ugyan a feladat, hogy szeretetteljes kapcsolat alakuljon ki a nő új élettársa vagy férje és a korábbi kapcsolatából származó gyermeke vagy gyermekei között, de megéri. Az összetartó család erős háttér minden benne élőnek.

Jó kapcsolatot alakíthat ki az édesanya új partnere a gyermekkel, ha figyelembe veszi a kicsi életkorát, nem akar mindenáron a vér szerinti apa helyébe lépni, és kellő türelemmel, humorral kezeli a problémás helyzeteket. 

Az új partnernek mindenekelőtt azzal kell tisztában lennie, hogy ha együtt él egy nővel és annak gyermekeivel, akkor akár tetszik, akár nem, egy családot alkotnak. Ugyanúgy részese nemcsak a család örömeinek és ünnepeinek, hanem a gondjainak is. Neki is felelősségteljesen kell viselkednie és megtalálnia a helyét a többiek között.

Az anyán is múlik, hogyan lesz képes megbirkózni a feladatokkal a társa, bizonytalanságait és félelmeit érezni fogják gyermekei és párja is. Ha nem bízik a férfiban, akkor jobb, ha nem költöznek össze, az csak további problémákat gerjeszt, amik a gyermekekkel való kapcsolatot is terhelik.

A kicsik

Minél kisebb egy gyermek, annál könnyebben alkalmazkodik egy új helyzethez, egy új szereplőhöz. Az édesanya új párja is hamarabb szokja meg új családját, és veszi fel annak ritmusát.

A babák számára a legfontosabb, hogy tiszták, jóllakottak legyenek, nyugodt körülmények között pihenhessenek, a körülöttük élők között ne legyen feszültség. Eleinte elég, ha csak egy kicsit segít be a férfi a gyerek körüli teendőkbe, és apránként bővül ezek köre. A pici magától értetődőnek veszi egy idő után, hogy eggyel többen gondoskodnak róla.

A tipegőkkel sem sokkal nehezebb a helyezet, mint a csecsemőkkel. Esetükben viszont lassabban mehet az elfogadás, már több idő kell nekik, amíg megszokják egy számukra idegen személy jelenlétét. Számukra is az első, hogy azt érezzék, rá is számíthatnak, nem csak az édesanyjukra.

„Nem vagy az apukám”

A már beszélni tudó gyermek már szavakkal is kifejezésre juttathatja érzéseit, nemtetszését. Amikor azt mondja az új családtagnak: „Nem vagy az apukám”, arra egész egyszerûen azt kell válaszolni: „Tudom. Nem én vagyok az apukád, de szeretlek.” Ha pedig azt mondja: „Nem szeretlek”, akkor nem érdemes felvenni a kesztyût.

Az édesanya ne büntesse a gyermeket ezekért a megjegyzésekért, ne élezze tovább az ellentéteket. Ha a gyermek ütni, rúgni kezdené a férfit, akkor azonban meg kell értetni vele, hogy így senkivel nem viselkedhet. Nem szabad hagyni, hogy a gyermek a feszültséget tettlegességgel vezesse le. Le kell guggolni elé, szembe fordulni vele, és határozottan kijelenteni: „Nem bánthatod őt, így senkivel sem viselkedhetsz.”

Ehhez persze az kell, hogy a férfi se bántsa a gyerekeket. Nem emelheti fel a hangját, nem tehet bántó megjegyzéseket, és nem emelheti rájuk a kezét. Ha ilyesmit tapasztal egy nő, haladéktalanul meg kell szakítania a kapcsolatot a férfival, és ne bízzon abban, hogy többet nem fordul elő.

Csak az igazat

Ha a kezdetektől úgy nevelik a még pici gyermeket, hogy tudja, a férfi nem az édesapja, hanem az anyukája társa, és nem szokatják rá arra, hogy apának szólítsa őt, sok későbbi komplikációtól és szemrehányástól kímélik meg magukat. A gyerekek előbb utóbb rájönnek, ha a felnőttek hazudnak nekik, és amikor már nagyobbak, kíméletlenül szembesítik őket a hazugságaikkal.

Nagyobb gyerek pedig kényszerként éli meg, ha olyan embert kell apának szólítania, akiről tudja, hogy nem az édesapja, kivéve, ha a gyermek maga igényli ezt a megszólítást. Jó, ha a vér szerinti apukájukkal gyakran találkoznak, bármikor beszélhetnek vele. Ha ő nem keresi a kapcsolatot a gyermekkel, akkor is beszélgetni kell róla. Ha őszinte, nyugodt légkörben nevelkedik a kicsi, előbb utóbb magától fog kérdezni az apukájáról.

Amikor már nagyobb egy gyermek, arról is beszélgethet vele az édesanyja és annak új élettársa vagy férje, hogy ők hogyan ismerkedtek meg, miért szerették meg egymást. Ezek az információk segítenek a gyerekeknek feldolgozni azt, ami velük történik, és elfogadniuk azt az embert, akit az édesanyjuk szeret.

Szegedi Éva

A csecsemő fejlődése negyedik és hetedik hónap között

2011.09.12. 22:57 - AnitUp

Címkék: csecsemő fejlődés mászás mozgásfejlődés érzelmek kúszás értelmi

Ezekben a hónapokban egyre intenzívebben és ügyesebben mozognak a babák, lassan hasról hátra és vissza is fordulnak.

Már nem csak a sűrűn látott arcokat: anyát, apát ismeri fel, hanem a ritkábban látott nagyszülőkre is emlékezni fog.

A hatodik hónap környékén megjelenik az igény a szilárd táplálékra is, az eddig csak szoptatott babák is nagy érdeklődéssel forgulnak a testvérke vagy a szülők által fogyasztott ételek felé.

 Nézzük most részletesebben a baba fejlődését:

Negyedik hónap

Nevetgél, ha foglalkoznak vele, sírással jelzi, amikor úgy érzi, hogy “elhanyagolják”. Felhívja magára a figyelmet gügyögéssel, kalimpálással. Különböző távolságokban lévő emberekre, tárgyakra már tud fókuszálni. Szerei nézegetni magát a tükörben, nevet a tükörképére.  Ebben a hónapban már hasra fordul, néha már vissza is.

Képes megtartani a fejét egyenesen, fekvő és ülő heyzetben elfordítja fejét, nézelődik.

Néhány babánál már elkezdődik a fogzás, ami nyugtalansággal járhat, ha fokozott nyálzással járna, érdemes krémezni az arcbőrt, a nyak redőit beszórhatjuk hintőporral, hogy felszívja a nedvességet.

Egyre hosszabb ideig képes figyelni, az emlékezete 5-7 másodpercig terjedhet.

Próbálgatja a hangokat utánozni, máshogy reagál különböző emberekre. A szeme előtt lévő dolgokat megfogja, szájába veszi, “megismerkedik” vele. Könnyes sírással jelzi, ha unatkozik, magára marad, vagy fél, esetleg fájdalmai vannak.

Jó a babamasszázs. Szereti háton fekvésben, ha biciklizést játszanak vele. 

Ötödik hónap                                                     

Az ötödik hónapban megjelenik az idegektől való félelem, ami a mami öléből sokkal biztonságosabbnak tűnő a helyzet. A hónap végére  akár meg is duplázódhat a születési súlya. Szeme irányítja a kezét, amit meglát mindent meg akar fogni. Két kézzel nyúl a nagyobb tárgyakért, a cumisüveget egy vagy két kézzel is megtarthatja. Könnyen fordul hasra és vissza, hason fekve “repülőzik”: a kinyújtja karját, lábát, majd hátrahajtja fejét. Ha ülő helyzetbe  húzzák, megtartja a fejét. Álló helyzetbe húzva súlyát jelentõs ideig még nem tartja meg, ezért nem is szabad felállítani. Ölben tartva is gyakran kirúgja magát, próbál felegyenesedni.

Szándékosan utánozza a mozdulatokat, hangokat, egyre többféle hangzót ejt ki. Ebben a hónapban megejthető egy korai hallásvizsgálat.

Továbbra is mindent a szájába vesz, megkóstol, ezt sokszor a fogzás miatt is teszi, ezzel is enyhíti a fájdalmat, viszketést.

Felfedezi, a lábát a szájába veszi és rágicsálja a lábujjait.

Hangokra, beszédre odafordul, figyel, nevét esetleg felismerheti.

Hatodik hónap

Vizsgálgatja az édsanyja arcát, tanulmányozza, meg akaja érinteni. Szereti a “kukucs” játékot, ezzel a biztonságérzetét is növeli. Kibújhatnak az első fogai. A csak anyatejjel táplált csecsemők étrendjébe megjelennek a szilárd ételek. Szeret játszani az étellel, kiveszi és visszateszi, forgatja a szájában.

Mozgáskoordinációja egyre jobb, erősíti végtagjait, kúszik, de még cask úgy, hogy a hasa lent marad. Megpróbálkozik a mászással is, kapaszkodva megállhat, de nem tudja huzmosabb ideig tartani magát.

Egyik kezéből átveszi a másikba a tárgyakat, szájába vesz, kóstolgat mindent, ami a kezébe kerül.

Képes kifejezni érzelmeket, felismeri az arcokat, nevét meghallva felfigyel rá. 

Forrás:Informed

Gyermekcipők

2011.09.11. 17:00 - AnitUp

Címkék: sarok méretek wms gyermekcipő lábdeformitás supinált

A jó gyermekcipők minőségi alapanyagokból készülnek, és úgy fejlesztették ki őket, hogy használatukkal egészséges maradjon a láb, a testtartás.

Az első cipőnek nemigen örülnek az egy év körüli csemeték. Mérgesen igyekeznek megszabadulni tőle, hogy önfeledten, mezítláb gyakorolhassák a gyaloglást. A járni tanuló kicsik sokat mozgatják a lábujjukat, még szívesen állnak lábujjhegyre, sokszor az első lépéseiket is így teszik meg. Ezért a baba első cipője legyen rugalmas, hogy ne akadályozza a mozgásban. A puha felsőrész, hajlékony talp legyen a fő szempont a vásárlásnál.

Születéskor még nem alakul ki a talpon a boltozat, ez az izmok munkájától fejlődik ki. Éppen ezért a gyermekorvosok és ortopéd szakorvosok a harántemelős cipőket nem javasolják, mert nem kényszeríti az izmokat arra a munkára, ami a talp boltozatának kialakulásához szükséges. 

Egy és három év között gyorsan nő a gyerkőc lába, egy év alatt két-három méretet is. Éppen ezért havonta ellenőrizzük, nem nőtte-e ki a lábbelijét.  

A jó gyermekcipő bőrből készült, megfelelően illeszkedik a lábhoz, elegendő mozgásteret biztosít a lábujjak számára, a sarokkiképzés megelőzi a lúdtalp kialakulását.


Supinált sarkú gyermekcipő

A lábdeformitások legjobban a supinált, vagyis döntött sarkú lábbelikkel előzhetők meg. Ezeknek a lábbeliknek a sarokkiképzése kissé megemelt, stabilan tartják a gyermek sarkát, megelőzik a szalagok nyúlását, megakadályozzák a boka dőlését.

Supinált kiképzéssel készül többek között a Szamos gyermekcipők, amelyek a gyártó ajánlása alapján szigorú minőségi követelményeknek felelnek meg. Cipőiket magasított, megerősített kéreggel árusítják, méretenként egy szélességben. Az erős kéreg jól tartja a gyermek sarkát, nem engedi befele fordulni, ami a lúdtalp kialakulásához vezetne. A döntött sarokrész stabilan tartja a sarkot.

A Salus Kids preventív lábbeli erős, párnázott kérgével a láb egészséges fejlődését segíti. A sarok belső oldalon magasabb, ék alakú, így alátámasztja a láb sarokrészének belső élét. A rugalmas talp pedig követi a láb lépéskor kívánatos átgördülését. Ezek a cipőcskék megakadályozzák a boka befelé dőlését; a megerősített kéreg és a megemelt szármagasság pedig segít abban, hogy a gyermek lába stabilan álljon a cipőben.

A Supy márkájú cipők cipők szintén supinált sarokrésszel készültek. A gyártó ajánlása szerint természetes, puha anyaguk biztosítja a láb szellőzését, így egészséges, egész napos kényelmes viseletet jelentenek, kialakításuk a deformitások megelőzését szolgálják. A magas kéreg és a kifelé döntött sarok segíti a láb izomzatának teljes működését, stabilan tartja a sarkat, így megelőzheti a lúdtalp kialakulását. A széles gumitalp a kényelmes járást biztosítja.

Ha nem tartjuk elég hajlékonynak a supinált cipők talpát, a választás olyan lábbelire essen, aminek elég erős, kemény a kérge. Kéreg nélküli szandál semmiképpen nem javasolt a kisgyermeknek négy éves kor alatt.

WMS méretezés

A Deichmann cipők gyermekeknek kifejlesztett Elefanten modelljeinél a cipőhossz a láb hosszából és 12-15 milliméter ráhagyásból adódik össze. Ez a ráhagyás teszi lehetővé a lábujjak mozgását, és 6 milliméteres növekedési ráhagyást biztosít.

A jó cipőméret kialakításánál a lábfej hosszúsága mellett figyelembe veszik a szélességben és a  magasságban lévő különbségeket is. Az Elefanten modelleknél ugyanahhoz a hosszhoz két vagy három szélességben is kínálnak lábbelit. A Deichmann WMS rendszerében a W a széles, az M a közepes, az S a keskeny fazont jelöli.

Ezekben a cipőboltokban nem gond a megfelelő méret kiválasztása. Az üzletekben elhelyezett úgynevezett WMS mérőkészülékekkel meg lehet határozni a kicsi cipőméretét. Mezítláb kell a mérőműszerre állítani, ahol a láb hossza és a lábfej szélessége alapján le lehet olvasni a megfelelő méretet. Az Elefanten Green lábbelik a gyártó ajánlása szerint nem csak biztos tartást nyújtanak a gyermek lábának, de előállításuk során nem kerültek felhasználásra környezetszennyező anyagok: készítéséhez növényi cserzésű bőrt használtak fel, oldószermentes ragasztóanyagot, a talp pedig természetes kaucsukból készült.

Az egészséges láb érdekében

Ne csak a cipő készüljön természetes anyagból, hanem a zokni és a harisnya is. Legjobb a 100%-os pamut. Naponta akár többször is cserélhetjük a gyermek zokniját, különösen nyáron.

Vékony pamut zoknit nagy melegben is hordhat a kicsi. Abban nem lesz melege, de megkíméli attól, hogy feltörje a cipő a lábát. A lába is kevésbé izzad meg.

Ha van rá lehetőség, ne csak egy cipője legyen a csemetének egy évszakban a megfelelő méretben. A cipőcsere, ugyanúgy, mint a felnőtteknél, jót tesz a lábnak.

Minél többet van a kisgyermek mezítláb egyenetlen terepen, például finom homokon, pázsiton, annál nagyobb az esélye, hogy felnőtt korára egészségesek legyenek a lábai. A parketta nem alkalmas terep erre, nem csak azért, mert csúszik, hanem mert nem fejleszti a talp izmait. Rendszeres lábtornával szintén sokat tehetünk az egészséges gyermeklábakért.

 Szegedi Éva