Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Negyven feletti kismamák - nem kell lemondani a gyermekáldásról

2022. február 12. - AnitUp

negyvenes-kismama-negyveneves-nok-gyermekvallalas-babazo-blog.jpg

Nincs akadálya annak, hogy negyvenen túli nők is gyermeket vállaljanak, ha a szülők mindketten egészségesek, nem szenvednek krónikus betegségben, és elég erőt éreznek magukban ahhoz, hogy felneveljék gyermeküket.

Negyven évesen is lehet egészséges kisbabát szülni. Nem ritka, hogy ebben az életkorban lévő nők vállalják, hogy világra hozzák második, harmadik, de akár első gyermeküket is.

Az idősebb korban fogant gyermekeknél valóban valamivel magasabb lehet bizonyos születési rendellenességek előfordulása, de ezt számos egyéb tényező is befolyásolja: például a szülők életmódja, környezeti ártalmak, általános egészségi és fizikai állapot. Ilyenkor a terhesség alatti ultrahangos vizsgálatok mellett genetikai vizsgálat is javasolt.

Azért azt fontos megjegyezni, hogy a mostani negyven körüli vagy negyvenes korosztály messze nem olyan, mint 40-50-60 vagy akár csak 30 évvel ezelőtt. Tudatosabban élnek, gyermekkorukban többféle védőoltásban is részesültek, egészségügyi gondok esetén rendszerint többféle megoldás közül választhatnak, de a táplálkozás is sokat változott, kitolódott a születéskor várható életkor. Ma már egy 40 éves férfi és nő nem számít idősnek.

Felkészülés a fogantatásra

A babatervezés első lépése egy alapos belgyógyászati és nőgyógyászati vizsgálat. Jó, ha ezután a pár felkeres egy orvos-genetikust, és kikéri a véleményét. A családban előforduló örökletes betegségekről, rendellenességekről, a szülők esetleges krónikus betegségeiről is tudni kell a vizsgálatot vezető orvosnak.

Tudatos, egészséges életmódra kell átállni a leendő kismamának, ebben az életmódban már a teherbeesést megelőzően sincs helye sem a nikotinnak, sem az alkoholnak. A táplálkozás legyen változatos, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A testmozgás, a napi friss levegő pedig szintén elengedhetetlen.

A negyvenes éveikben járó nők már nem a karrierépítéssel vannak elfoglalva, így lehetőleg olyan munkát végezzenek a terhesség előtt és alatt, ami stresszmentes. A szülés utáni időkre gondolva, ha van rá lehetőség, keressenek olyan munkát, amelyet később esetleg otthonról vagy részmunkaidőben is végezhetnek.

Vizsgálatok

A terhesgondozásban részt vett kismamák egészségi állapotát az orvos és a védőnő végig kíséri a terhesség alatt. Minél idősebb a kismama, annál fokozottabb ez az odafigyelés, mert a terhességet kísérő rendellések, mint a terhességi cukorbaj vagy magas vérnyomás betegség nagyobb százalékban fordulnak elő ebben a korban, és szülés után is megmaradhatnak.

A negyven fölött terhességeknél gyakoribban a vetélések, koraszülések és a fejlődési rendellenességek. Az ultrahangos vizsgálatok, melyekre többször is sor kerül a terhesség során, kiszűrik a látható rendellenességeket.

Az AFP vizsgálatot az anyai vérből vett mintán végzik el, amelynek segítségével rendellenesség gyanújára következtethetnek. (Ennek a vizsgálatnak a kötelező jellegét 2014-ben eltörölték.)

Minden 35 év feletti nőnek felajánlják a magzatvízből végzett genetikai vizsgálatot, amellyel a kromoszóma rendellenességeket szűrik ki. Ez a vizsgálat nagy biztonsággal szűri ki a nagy rendellenességeket, például a Down-szindrómát.

Aki nem kívánja ezt a típusú vizsgálatot igénybe venni annak lehetséges kockázatai miatt, az magán egészségügyi szolgáltatóknál választhat más módszert is: ilyen például a genetikai ultrahang vizsgálattal együtt végzett vérvételen alapuló vizsgálat, az úgynevezett kombinált teszt, illetve a NIFTY és a Trisomy-teszt. Ezek során a kismamától levett vérben a kromoszomális rendellenességeket vizsgálják.

negyvenes-kismama-negyveneves-nok-gyermekvallalas-babazo-blog2.jpg

Szülés után

Előnyei is vannak a késői gyermekvállalásnak. Mire ezt a kort elérik a szülők, rendszerint nagyobb életbölcsességgel, türelemmel rendelkeznek, anyagilag stabilabb a család. Ha a nagyobb gyermekek kirepülnek, még marad egy kicsi mellettük, akiről jól esik gondoskodni.

A negyvenes nőknek szinte ugyanazokat a kérdéseket érdemes végiggondolniuk, mint a fiatalabbaknak: akivel a gyermeket tervezik, arra számíthatnak-e, ki segíthet a gyermek körüli teendőkben akár a családtagok, akár a barátok közül, illetve mi lesz, mi a B terv, ha nem tudnak újra elhelyezkedni GYES vagy GYED után. De a legeslegfontosabb az, hogy van-e bármilyen egészségügyi akadálya.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr6317437076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2022.02.13. 14:18:10

Ennek ellenére nem ajánlanám senkinek, ha fiatal, hogy szándékosan ilyen magas életkorra időzítse az első gyerek vállalását. Más, ha valaki a többedik gyermekét szüli ennyi idősen, de az első szülés már általában problémásabb 40 felett. Természetesen ezt nem ítélkezésből írom, felőlem 16 vagy 50 évesen is szülhet valaki, magánügy. Viszont a biológiai dolgokkal számolni kell.
Más: nem biztos, hogy az idősebb szülők türelmesebbek is. 40-50 éves korra sokak idegeit már szétzilálta a megélhetésért, stb. folytatott küzdelem, a klimax is ingerlékennyé tehet egy nőt. Nem mindegy, hogy 25 vagy 45 évesen kell egy síró csecsemőhöz többször felkelni éjszaka. A teherbíró képesség már csökkent lehet egy középkorúnál.

várom a levelet 2022.02.13. 14:42:44

még jó,hogy nem az ajánlásod kell.mert a fiatalabbakét nem most zilálja szét a megélhetés.mindenki akkor szüljön,amikor akar,az ő dolga.

Almandin 2022.02.13. 15:04:20

@várom a levelet: Ezért írtam én is, hogy nem ítélem el, ha valaki akár 50 körül szül, de a nagyon fiatal anyákat sem. Viszont a biológia törvényszerűségeit nem árt figyelembe venni.
Itt egy nagyon jó videó, ahol egy orvos beszél őszintén a témáról:
www.youtube.com/watch?v=Lw16QTLArNM
Én azt látom, hogy sokan nincsenek kellő ismeretek birtokában, azt hiszik, hogy 40 évesen ugyanannyira fiatalok, mintha 25 évesek lennének, pedig a szervezet öregszik.

Andy73 2022.02.13. 17:47:19

Amíg teherbe tud esni egy nő, vagyis van esély a gyermekáldásra, addig természetesen vállalkozhat rá. Csak az életkor előrehaladtával egyre csökken a fogantatás esélye. A legnagyobb egészségügyi kockázat ez, nem pedig az, hogy nem biztos, hogy teljesen egészséges lesz a baba vagy az anyuka. Ez sohasem teljesen biztos, fiatal korban sem. A fogantatásnak viszont sokkal nagyobb az esélye fiatalabb korban, amikor sok nő még halogat, sajnos sokan túl sokáig.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.02.13. 18:55:27

"Az idősebb korban fogant gyermekeknél valóban valamivel magasabb lehet bizonyos születési rendellenességek előfordulása, de ezt számos egyéb tényező is befolyásolja..."

Lefordítom: bizony nő a születési rendellenességek esélye, de ha akarod, játszd meg a lutrit, fő a fiatalság illúziója, mit veszíthetsz, maximum a gyereked egészségét.

A negyven fölött szült gyerek a serdülőkorba lép, amikor a kedves anyuka már a nyugdíj felé kacsintgat. Biztos jól meg fogják érteni egymást, csak két generációnyira vannak egymástól.

Divatos felfogás lett, hogy a nők a fiatalságuk bizonyítékának veszik, hogy gyereket szülnek. Az is egy felfogás, hogy csak akkor szülnek, amikor már elég kiéltek lettek hozzá, mert korábban nem értek rá, vagy még nem buliztak eleget. Gratulálok.

kenyércsücsök 2022.02.14. 10:16:19

@Androsz: Köszönjük, nagy szükség volt az n+1-edik nőekéző kommentre a témában. Ja, nem.

kenyércsücsök 2022.02.14. 10:20:47

@Androsz: "A negyven fölött szült gyerek a serdülőkorba lép, amikor a kedves anyuka már a nyugdíj felé kacsintgat."
Egyébként, ha a nő, teszemazt, 42 évesen szül, akkor a gyerek egyetemista korában fog a nyugdíj felé kacsintgatni (ha nem tud kedvezményeket igénybe venni, mint pl. a "Nők 40"). Ti. a 42 és 65 között van 23 év...

Nancsibacsi 2022.02.14. 20:19:47

Aki nem szült 40 éves koráig az inkább hagyja ezt meg másnak. Nem a genetikai rendellenességek miatt, mert azokra 45 évesen is töredék az esély mint a vetélésre 20 évesen. Egyszerűen egy 40-50 éves testnek meg idegrendszerben nem való a kisgyerek, egy 50-60 évesnek meg a kamasz nevelése. Vegyen kutyát vagy macskát és élje ki azon a szeretetét.
süti beállítások módosítása