Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Pollenallergia

2011. augusztus 08. - AnitUp

A megfázás és szénanátha tüneteinek egy része (orrdugulás, orrfolyás, tüsszentés, viszkető, kaparó érzés) megegyeznek. A pollenallergiás gyermekeknél a nátha hirtelen, és egyszerre jelentkezik, a tüsszögéssel, orrfolyással. Például amikor nyáron és ősz elején a kicsivel utazunk, nyitott ablakú járművön, és minden előzmények nélkül tüsszögni kezd, gyanakodhatunk pollenallergiára.

Többféle erősen allergén növény virágzik augusztusban, mint a parlagfű és a feketeüröm. Ha nem egyszerűen megfázott a kicsi, hanem szezonális jellegű a náthája, valószínűleg allergiás bizonyos pollenekre.

Az allergiás nátha nem mindig jár lázzal vagy a testhőmérséklet emelkedésével, torokgyulladással, fülgyulladással stb. Az orrváladék kifejezetten vizes, híg, áttetsző. (Megfázás, arcüreggyulladás esetén sűrű, színes, esetleg tejfehér.) Gyakran a gyerekek szeme és orra is sűrűn viszket, míg a megfázásra ez nem kifejezetten jellemző.

Ha antihisztamin, allergiásoknak való orrsprayk használatával csillapodnak, vagy akár meg is szűnnek a tünetek, akkor allergiás a gyermekünk. Az allergiás rhinitis, köznyelvi nevén szénanátha, szezonális jellegű, vagy allergén jelenlétében fejlődik ki. Például arra érzékenyeknél a nyírfa virágzásakor, kutya vagy macska mellett azok szőrétől, vagy olyan lakásban, ahol a falak penészgombák spóráit rejtik.  

Természetesen az allergiás rhinitis is lehet enyhébb vagy súlyosabb, illetve rövidebb, vagy hosszabb ideig fennálló, akár a megfázás vagy bakteriális fertőzés által kiváltott betegségek. A cél: minél előbb megtalálni az okot és a bajt a megfelelő kezeléssel megszüntetni.

Vizsgálatok

Gyanú esetén az allergológiai szakrendelésre a gyermekorvos ad beutalót, annak számát fogják elkérni az allergológiai szakrendelésen. Ha még nem ismert az allergén, akkor vizsgálatokkal derítenek arra fényt, mitől betegszik meg a kicsi.

A vérvétellel végzett vizsgálat eredményére várni kell. Sajnos ez sem száz százalékos pontosságú, de két év alatti gyermekek esetében a Prick-teszt, amelynél a bőrbe juttatnak allergizáló anyagokat, és a reakciót figyelik, szóba sem jöhet. Az úgynevezett orrváladék-vizsgálattal jól felderíthető, hogy pollenallergia okozza-e a náthát.

Minden esetben bízzuk szakorvosra a vizsgálatokat! 

Ha bebizonyosodik a pollennel szembeni túlérzékenység, a gyermek korának megfelelő kezelést kap: gyógyszert, terápiás kezelést.

Életvezetési tanácsok

Az életmódon is változtatni kell az allergia miatt. Soha ne dohányozzanak a felnőttek a gyermekek jelenlétében és a lakásban.

Pollenallergiás kisgyermekek haját a pollenszezonban minden nap mossuk meg, ruháikat, ágyneműjüket a szezon alatt ne szabad levegőn szárítsuk. Ne is szellőztessük kint a kicsik ágyneműjét, mert hamar tele lesz a szövet pollennel. Azokat a ruhákat, amelyekben a szabadban voltunk, még aznap mossuk ki, hogy a pollenek a ruháról ne kerüljenek a lakás levegőjébe.

Ha a szülők megtehetik, érdemes az adott pollentől mentes helyre utazni legalább egy-két hétre, hogy csillapodjanak a tünetek.

Keresztallergia

Figyelni kell azt is, milyen ételek erősíthetik a tüneteket. Az úgynevezett keresztallergia lényege, hogy bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. A parlagfűre allergiás gyermekek például ne kapjanak dinnyét, mert rosszabbodhat az állapotuk.

Ismert pollen keresztreakciók többek között:

-parlagfű - dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, görögdinnye, banán
-nyírfa - alma, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller
-pázsitfüvek - rozs
-fekete üröm - kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr683134025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása