Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Biztonsági gyerekülés

2011. március 18. - AnitUp

A gyermekülések funkciója, hogy a babákat biztonságosan tudjuk utaztatni a gépkocsiban. A gyermekülés használatának szabályait mindig a hatályos KRESZ tartalmazza. Mielőtt megvásároljuk a baba első biztonsági ülését, előbb tanulmányozzuk át ezeket a szabályokat.

Amikor az első biztonsági gyermekülést vásároljuk a babának, legyünk tisztában azzal, hogy nem ez lesz a kicsi egyetlen gyermekülése, ahogyan nő, újabbat és újabbat kell vásárolni, hogy mindig biztonságban legyen utazáskor.

Nem úszhatjuk meg tehát egy vásárlással, nem maradhat ki a kicsi életéből az első biztonsági gyermekülés, vagyis az autósülés-hordozó vagy bébihordozó. Ezt újszülött kortól általában 13 kg-ig ajánlják a gyártók.

Bébihordozó a vezető mellett

Legfontosabb tudnivaló, hogy a bébihordozókat kizárólag menetiránynak háttal lehet bekötni a gépkocsiba. Ha nem egyedül utazunk a kicsivel, a hátsó ülésen is utazhat a baba egy felnőtt felügyeletével.

A gépkocsi első, vezető melletti ülésére csak akkor szabad a bébihordozót tenni, ha ott nincsen légzsák, vagy ki van kapcsolva. Egy ütközésnél ugyanis a kinyíló légzsák súlyos sérülést okozhat!

A kismamák, ha egyedül utaznak, szívesen választják ezt az elhelyezési módot, mert vezetés közben is látják a kicsit. Az anyuka ilyenkor is az utat figyelje, és ne próbálja vezetés közben visszaadni a kiesett cumit, vagy a baba homlokára csúszott sapkát igazgatni. Ha vezetés közben bármi olyat észlel a szeme sarkából, ami beavatkozást igényel, álljon ki a forgalomból. Nincs olyan sürgős elintézni való, ami előbbre való lenne a biztonságnál és a kicsinél.

A bébihordozók rögzítési módja megtalálható a használati útmutatón. Figyelmesen tanulmányozzuk át, mert nem mindegy, melyik övszár hova kerül, és milyen méretre van beállítva.

Bébihordozó rögzítése

Az övet mindig az öltözéknek megfelelően állítsuk be szűkebbre vagy tágabbra, minden esetben biztonságosan kell tartania gyermeket, nem csúszhat le.

Minden kategóriánál fontos a gyermekülés stabil, elmozdulás nélküli rögzítése. Mindig rögzítsük az ülést, akkor is, hacsak nagyon rövid távra, egy-két háztömbnyire utazunk!

Vásárlásnál vagy ez után figyelmesen olvassuk el a rögzítés módjára vonatkozó utasításokat. Ne gondoljuk, hogy már rutinos szakértők lettünk a témában, a biztonság érdekében maradjunk körültekintők továbbra is.

Nagyon sok gépkocsiba úgynevezett ISOFIX rögzítési lehetőség van kiépítve a gyermekülések csatlakoztatásához. Ezekbe a gépkocsikba olyan fixen beszerelt csatlakozók vannak, amellyel a karosszériához lehet rögzíteni az ülést. Egyrészt tehát nézzük meg, gépkocsink rendelkezik-e ilyen csatlakozó pontokkal, másrészt a gyermekülés alkalmas-e ISOFIX rögzítési lehetőségre.

Néhány fontos szempont vásárláskor

-Ellenőrizzük, hogy a kiválasztott ülés rendelkezik-e a jelenleg érvényben lévő EU szabványnak megfelelő tanúsítvánnyal. Nézzünk utána a KRESZ-ben, melyek ezek.

-A bébihordozó 5 ponton rögzített biztonsági övvel rendelkezzen.

-Néhány típusban újszülött fejszűkítő is található.

-Érdemes olyan típust választani, amelynél a pántok energiaelnyelő szivacsbetéttel vannak ellátva. Ez ugyanis nagyobb felületet képez, és fékezésnél jobban eloszlatja a mellkasra, vállra nehezedő nyomást, ezért kényelmesebb.

-Jó, ha energiaelnyelő betétek is be vannak építve a háttámlába, melyek pontosan követik a baba hátának ívét.

-Legyen levehető, lehajtható napfénytetővel ellátva.

-Praktikus a kivehető deréktámasz.

-Legyen könnyű, hogy az anyukának ne kelljen súlyemelő módjára közlekedni a kicsivel.

-A fej és derékrész legyen dupla párnázatú.

-Hasznos tartozék lehet a lábzsák, amit csak néhány típushoz árusítanak.

-Vásárláskor próbáljuk ki a hordozó fogóját, hiszen naponta fogjuk használni.

-Végül, de nem utolsósorban, ellenőrizzük a hordozó párnázatát, hogy a csecsemőnek elég kényelmes lesz-e.

Valóban biztonságos?

Az autóba szerelhető gyermeküléseket rendszeresen tesztelik, mennyire biztonságosak. Vásárlás előtt nem csak típusok és árak felől érdemes tájékozódni, de az interneten nézzünk utána annak is, hogy egy-egy gyártó terméke nem szerepel-e a rossz minősítést kapott áruk között.

Jó minőségű autós biztonsági bébihordozót már 20-30 ezer forint között is lehet kapni, de az árakra ebben az esetben is jellemző, hogy felső határ a csillagos ég.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr782750718

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Biztonsági gyerekülés használatára vonatkozó szabályok 2018.07.24. 11:54:25

A biztonsági gyerekülés használatára vonatkozó részletes szabályokat a KRESZ-ben találhatjuk meg. A KRESZ részletesen tartalmazza (48. § (7) bekezdés), hogy mikor és milyen körülmények között kell használni a biztonsági gyerekülést, valamint azt is, ho…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása