Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Éjszakai ágybavizelés (enuresis)

2011. január 27. - AnitUp

Az éjszakai ágybavizelés (enuresis nokturna) akaratlan, ismétlődő bevizelés 5 évesnél idősebb alvó gyermekek esetében, ez az asztma után a második leggyakrabban előforduló gyermekbetegség, sokkal gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál és családi halmozódást mutat.

Az ágybavizelést általában megkésett érés okozza, hajlamosabbak azok a gyerekek, akik lassan, késleltetve fejlődnek, érzékenyen reagálnak a lelki traumákra, a szülői kritikára, pszichés megterhelésre. Az enuresist kísérheti  alvászavar, így alvajárás és éjszakai rémület. Testi rendellenesség - általában húgyúti fertőzés - az esetek mindössze 1-2%-ában mutatható ki.

Enurézisre hajlamosak azok, akik hirtelen mély álomba zuhannak és a paraszimpatikus túlsúly jeleit mutatják, pl. kicsordul a nyáluk alvás közben. 

Az ágybavizelés néha megszűnik, majd ismét elkezdődik. A visszaesés általában érzelmileg megterhelő esemény vagy állapot után alakul ki, azonban szervi okok, mint például húgyúti fertőzés is felelős lehet érte.

Elsősorban másokra utaltságuk és a sok újszerű jelenség miatt a kisgyermekek számára a világ tele van ijesztő ingerekkel. Ezek a gyermek számára mind stressz források, amiknek akár véletlen halmozódása is eredményezheti azt, hogy időlegesen megszűnik a teljes szobatisztaságra való képességük.

Segíthet a gyermek helyébe képzelni magunkat, de ha már idősebb, akkor talán még hatékonyabb módszer, ha egyszerűen leülünk és megkérdezzük tőle, mi bántja. A félelmetes dologról való beszélgetés aztán oldhatja a görcsöt, ilyen esetben nincs is szükség a pszichológussal való beszélgetésre.

Bár az enurézis leggyakrabban fejlődésbeli késésre vezethető vissza, súlyos esetben nem csupán a fáradtság és a stressz válthatja ki, hanem egyes lelki traumák is. Ezek sajnos szinte kivétel nélkül a másodlagos ágybavizelés huzamosabb ideig történő fennmaradását valószínűsítik, és megoldásuk általában szakember segítségét igényli.

Az enurézis megjelenése - vagy visszatérése egy tünetmentes periódus után - gyakran valamilyen, a gyermek életében bekövetkező stresszhelyzettel hozható összefüggésbe, mint például a környezetváltozás, valamelyik szülő elveszítése vagy egy kistestvér érkezése. A trauma lehet egyszeri ijesztő esemény, mint például egy baleset látványa, vagy a szülők hirtelen huzamosabb ideig kórházba történő kerülése is, más esetben több apró trauma összeadódásáról beszélhetünk.

Maga az ágybavizelés minden esetben kihat a gyermek lelkivilágára, befolyásolja önképét, befeleforduláshoz vezethet. Ezekben az esetekben fontos a pszichológiai segítségnyújtás is.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr62618715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása