Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Natúr és bio/öko élelmiszerek

2011. január 13. - AnitUp

Egyre többen keresik hazánkban is a natúr és bio terményeket és élelmiszereket. Nem fölösleges luxus ezeket vásárolni, a szervezetünket kíméljük velük.

A biopiacon elvileg vegyszerek, tartósítószerek, mesterséges adalékanyagok nélküli terményeket és termékeket kapunk.

A bio, öko, organic kifejezések nagyjából ugyanazt takarják: természetes módon termesztett, árut. Magyarországon az öko elnevezést kell használni. Jogszabályok írják elő, mikor nevezhető a termény és termék öko-nak.

A vegatarianizmus és a vegán életmód hívei már régóta felfedezték maguknak a bio/öko termékeket, hozzájuk csatlakoztak a tudatos fogyasztók, a rákbetegségen átesettek, és azok, akik allergiásak valamire, vagy túlérzékenyek bizonyos vegyszerekre, kozmetikumokban használt anyagokra.

Magyarországon például a Krisna-tudatú hívők termesztenek „tiszta” zöldségeket, gyümölcsöket, de nagyon sok családi gazdálkodás is foglalkozik biotermesztéssel. A felvásárlók a termelőktől tanúsítványt kérhetnek, hogy a termékük valóban megfelel-e a feltüntetett minőségnek.

Ilyen terményeket az úgynevezett bio vagy öko piacokon, bio zöldségeseknél találunk. Néhány hagyományos piacon a szokásos termények mellett már felbukkant egy-egy ökogazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket árusító kereskedő vagy őstermelő is.

E zöldségek és gyümölcsök egyetlen hátránya az áruk, ez a többi zöldséghez képest kétszeres, háromszoros lehet. A tapasztaltabbak azonban elmondták, hogy egyrészt csak annyi árut vesznek, amennyit meg is tudnak enni 1-2 napon belül, másrészt, ha átgondolják, mire költenek egy hónapban, és lemondanak például a nassolnivalókról, az amúgy káros szenvedélyeikről, a hagyományos édességekről, akkor a családi kasszában marad pénz bio terményekre.

Tejtermékeket, húst is be lehet szerezni bio piacokon vagy ökológiai gazdálkodásból. Lisztet is érdemes ilyen, már bejáratott helyekről venni a sütéshez és főzéshez, valamint olyan cukrokat beszerezni, amelyek biológiailag tiszta növényből készültek.

Magyarországon már kisvárosokban is találunk bio vagy öko üzleteket, de a megyeszékhelyeken egészen biztosan. Emellett a kisebb és nagyobb áruház láncok is tartanak már natúr, bio, öko élelmiszereket, külön polcokon vagy külön részlegen. Ha valaki nem tud ilyen helyekre eljutni, interneten is rendelhet webáruházakból.

Tippek a kereséshez:

www.biopiac.net
www.edenkert.hu
www.zoldforum.hu
www.biokultura.hu
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr662580961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása