Büdös a szája? Rossz lehelet gyerekeknél

2011.01.04. 17:43 - AnitUp

A halitózis -a rossz lehelet, kellemetlen szájszag összefoglaló neve -  csak a felnőttek problémája? Egyáltalán nem. 

Már a két- hároméves gyerekeknél is tapasztalhatjuk. Érdemes odafigyelni rá, nem csak mert rossz közérzetet okozhat a kicsiknek is, de azért is, mert számos betegséget is jelezhet.
Amíg nem tapasztaljuk gyermekeinken, talán fel sem merül bennünk, hogy a kellemetlen reggeli vagy állandó szájszag, a rossz lehelet bizony már a legkisebbeknek is okozhat problémát, kellemetlen pillanatokat a társas kapcsolatokban.

Mivel az érintettek általában egyáltalán nem érzik saját leheletüket, és mert a gyerekek még tapintat nélkül őszinték egymáshoz, óvodásunk egyszer csak azt veheti észre, hogy elhúzódnak mellőle társai, senki nem akar játszani vele, esetleg csúfolni is elkezdik.

Szülőként persze magunk is érzékeljük a problémát, de olykor vagy nem akarjuk bántani gyerekünket, vagy "mi így is szeretjük" alapon nem foglalkozunk a kérdéssel.

Érdemes pedig odafigyelni rá, mert akár komolyabb krónikus betegség fennállását is jelez-heti (nem száj eredetű halitózis). Ha viszont csak a nem megfelelő szájhigiéné áll a hátte-rében (orális halitózis), könnyen orvosolhatjuk a problémát, megkímélve gyermekünket számos kellemetlen pillanattól, élménytől.

Nem száj eredetű (extraorális) halitózis

A fogászati problémákon kívül leggyakrabban a felsőlégúti és az emésztőrendszeri beteg-ségek okozzák a rossz leheletet: gyulladt, lyukas fogak, krónikus mandulagyulladás, man-dulakő, orrmelléküreg-gyulladás, garatgyulladás, refluxbetegség, cukorbetegség, májelég-telenség, vesebetegség,

Orális (intraorális) halitózis

A szájból eredő rossz szagokért az ínygyulladáson, gyulladt fogakon kívül sokszor a nem megfelelő szájhigiéné a felelős. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a gyerekünk hetekig nem lát fogkefét, de nem biztos, hogy a leghatékonyabban használja azt.

A fogak között nehezen tisztítható részeken megbúvó ételmaradékok a száj baktériumaival vegyülve kénvegyületekké bomlanak, melyek rossz leheletet eredményeznek. Szájüregünk-ben ezek a baktériumok legnagyobb számban a nyelvháton találhatók, így fogmosáskor ezt a területet sem hanyagolhatjuk el.

Tanítsuk meg a kicsiknek, hogyan tudják eltávolítani a lepedéket nyelvükről is, akár egy speciális fogkefe vagy lepedéktisztító, akár egy hétköznapi kiskanál segítségével. és akár-milyen "önállóak és ügyesek" is, fogmosáskor álljunk mellettük, figyeljünk rá, hogy alaposan megtisztítsák a fogközöket is, és kérjük meg őket, hogy miután ők megmosták, hadd tisz-títsuk meg mi is fogaikat.

Táplálkozás

A kellemetlen szájszag bizonyos étrendek következményeként is kialakulhat. Például a fehérjében nagyon gazdag táplálkozás (tejtermékek, hüvelyesek, stb. szinte kizárólagos fogyasztása), és - különösen a gyermekek esetében - a cukrok, édességek fokozott fogyasztása.

Teendőink

Ha gyermekünknél tapaszaljuk a tüneteket, próbálkozhatunk a házi gyógymódokkal, alapos szájtisztítással is, de mindenképpen érdemes utánajárnunk annak is, nem más betegségek okozzák-e a kellemetlen leheletet. Gyermekfogászati rendelésen kérhetünk tanácsot arra vonatkozóan is, milyen okok állnak a mi esetünkben a halitózis hátterében, illetve mit tehetünk annak megszüntetése érdekében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr872560467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.