Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Sütőtök babának-mamának

2010. október 18. - AnitUp

Hozzátartozik az ősz, a tél ízeihez, akár a narancs vagy a mandarin. Kedvező ásványi-anyag-összetételének köszönhetően rendkívül egészséges, zamata minden korosztály számára rejteget meglepetéseket. Változatos formában készíthetjük, előételtől a desz-szertig, legértékesebb része - a magja - azonban sokszor a szemétben végzi. Terítéken a sütőtök.

Sütőtök-kisokos

A sütőtök akkor lesz igazán édes, zamatos, ha már megcsípte a dér. Gyümölcshúsa és magja is ízletes táplálék, de fontos elemei voltak a népi gyógyászatnak is. Különösen vese-, bél-, májbetegségek, köszvény esetén ajánlották a fogyasztásukat, de béltisztítónak, féregűzőnek is használták.

A "gyógyhatása" természetesen máig sem csökkent. Táplálkozás-élettani hatásai kiválóak: a sütőtöknek magas a zsír- és élelmirost-tartalma, húsa C- és B-vitaminokban ugyanolyan gazdag, mint karotinoidokban.

Legnagyobb "gyógyértékét" azonban a magja képviseli. Magas a magnézium- és kálium-, ugyanakkor alacsony a nátriumtartalma, és kiemelkedő mennyiségben található benne E-, B1- és B2-vitamin is. Az olajos magvak között a tökmagnak legmagasabb a fehérjetartalma, magas a zsírtartalma és kedvező a zsírsavösszetétele.

A gyümölcshús narancssárga színét a karotinoidoknak köszönheti, melyek - a magban található E-vitaminnal együtt - szerepet játszanak a szabad gyökök hatástalanításában: kiváló antioxidánsok, melyek segítenek a szervezet védelmi rendszerének erősítésében, csökkentik a daganatos megbetegedések és az érelmeszesedés kockázatát. A magas magnézium- és alacsony nátriumtartalom pedig a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet.

Receptek kisebbeknek, nagyobbaknak
 
A köztudatban a sütőtökhöz talán az édes ízek kapcsolódnak. Akkor ízletes igazán, ha megcsípte a dér, de az édessége cukortartalmától függően eltérő lehet - legtöbb fajtája közelebb áll a semlegeshez, mint a kimondottan édeshez. Ennek köszönhetően változatosan elkészíthető, levesnek csakúgy alkalmas, mint húsok mellé szósznak vagy desszertnek, vagy kifacsarhatjuk a levét nyersen, melyet magában is, más gyümölcsök, zöldségek - répa, alma, körte, stb. - levével keverve is fogyaszthatunk.

Legelterjedtebb felhasználási módja minden bizonnyal a nevét is adó, sütőben készített csemege. Egészséges, finom étek, de ennél jóval többet is kihozhatunk a - hagyományos hazai vagy a nyújtott körtére emlékeztető kanadai - sütőtökből.

Sütőtökpüré a babának:
Mivel könnyen emészthető ételről van szó, sok kisbaba étrendjében szerepel az első szilárd táplálékok között. Készíthetjük sütve, de kockára vágva, sima vízben megfőzve is. Vegyíthetjük répával, krumplival, de kínálhatjuk önmagában, pár csepp anyatejjel lazítva is. Több anyatejjel - nagyobb gyerekeknek tehéntejjel - a főzött, sütött gyümölcshúsból turmixot is készíthetünk.

Török édesség:
Egyszerű és nagyszerű - a gyerekek pedig imádják. A - kanadai - tököt hámozzuk meg, vágjuk kockákra (ez sokszor férfierőt kívánó feladat), majd csepegtessünk rá kevés mézet (cukorral is készíthető). Hagyjuk állni 2-3 órán keresztül, hogy levet eresszen, majd ebben a lében főzzük puhára a tököt. Szűrjük le, hagyjuk hűlni kicsit, majd kis tálkákba szedve tejszínhabbal tálaljuk.

Kubai töksaláta:
A sütőtököt kockára vágva enyhén sós vízben megfőzzük, ügyelve azonban arra, hogy a kockák ne főjenek szét. Amikor megfőtt, leöntjük róla a vizet, és állni hagyjuk. Közben felszeletelünk néhány (lila-)hagymát. A szeleteket megsózva legalább fél órára állni hagyjuk, majd a hagymát a tök tetejére szórjuk. Kevés olivaolajat és citromlevet (vagy almaecetet) csepegtetünk rá, és összekeverjük.

 Sütőtökleves:
Szintén felkockázott tököt forró vajon megforgatjuk, majd vízzel felöntve, fedő alatt megpároljuk. (Lehet sűríteni egy kanál liszttel, vagy egy főtt krumplival is, de anélkül is finom). Amint puhára főtt, a tűzről levéve összeturmixoljuk - ízlés szerint adhatunk hozzá csöppnyi sót, borsot is, mint a paradicsomleveshez -, majd a tűzre visszatéve tejjel vagy tejszínnel lazíthatjuk. Még különlegesebbé tehetjük az ízét, ha a tejszínbe egy kanál mézet is keverünk, vagy pirított olajos magvakkal - szezámmag, tökmag, dió, kesudió, stb. - hintjük meg a tányérban.

Húsokhoz is kíváló:
Ha almamártás, gyümölcsmártás létezik, nem maradhat ki a sorból a sütőtök sem. A leveshez hasonlóan - vajon pirítva, majd kevés vízzel felöntve - pároljuk, turmixoljuk, enyhén sózzuk, majd tejszínnel lazítjuk. Nagyon finom szárnyasok mellé, ha egy kis szerecsendióval, kardamonnal, curryvel vagy sáfránnyal fűszerezzük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr182381592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása