Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nem baj ha balkezes a kicsi

2012. május 25. - AnitUp

A balkezesség egyáltalán nem jelenti azt, hogy valami baj lenne a gyermekünkkel, sőt, sok vizsgálat szól arról, hogy a balkezesek gyakran kreatívabbak, mint a jobbkezesek.

 

Mit jelent a balkezesség?

A kicsi inkább a bal kezét használja, abba fogja az evőeszközöket, azzal integet. A bal kezével ügyesebben bánik, azzal kezd rajzolni, azzal tanul meg írni is. Sokan próbálták már megfejteni, miért válnak balkezessé bizonyos emberek, erről megoszlanak a vélemények. Genetikai okai is lehetnek, van, aki úgy tartja, hogy az anyaméhben történik valami a magzattal, például az édesanya szervezetében lezajló hormonális hatás éri. Mások úgy vélik, lelki okok miatt alakul ki.

 

Mit csináljunk, ha balkezes a gyerekünk?

Szinte semmilyen teendőnk nincsen. A legjobb, ha egyáltalán nem téma a balkezessége, sem otthon, sem mások jelenlétében. Ne szóljunk rá, hogy a bal kezét használja, ne nevessük ki, ne viccelődjünk rajta, mert ez rosszul esik a gyerekünknek! Ne mondjuk neki azt, hogy tanulja meg magától egy eszköz használatát, mert mi abban nem tudunk segíteni. Legyünk vele türelmesek. Ha pedig valaki rászólna, hogy miért nem a "szép" kezét használja, mondjuk azt, hogy mindkét keze szép, és azt használja, amelyiket akarja.

 

Át lehet szoktatni a kicsit a jobb kéz használatára? Nem szabad, egyenesen tilos!

Súlyos traumát okozhat, ha nem hagyjuk a gyermekünket a bal kezével „dolgozni”: olvasási zavarok, beszédzavarok (például dadogás), írási zavarok alakulhatnak ki, ügyetlenebb felnőtté válik. Már harminc-negyven évvel ezelőtt is túlhaladott, maradi dolognak számított, ha nem engedték meg egy gyereknek, hogy a bal kezét használja.

 

Jelenthet-e hátrányt az iskolában a balkezesség?

Gyakorlott, tapasztalt, intelligens pedagógusok egybehangzó véleménye az, hogy nem. Ha csak lehet, nem hívják fel külön a figyelmet arra, hogy egy tanulójuk balkezes. Ezek a tanítók tisztában vannak azzal, hogy a balkezes gyerekek a mozdulatsorokat, például a ceruza használatát „lefordítják” maguknak, és nem tanulnak meg nehezebben olvasni vagy írni, mint jobbkezes társaik. Az írás és olvasás magyar nyelven úgyis balról jobbra fog haladni. Van olyan tanítónéni, aki – ha az a kicsik igénylik- bal kézzel is felírják a táblára a betűket, számokat. Egyetlen hátrányt említenek azok a balkezesek, akik már felnőttek: sokuknak, ha egész nap tollat használnak, tintás lesz a bal tenyerük éle.

 

Külön balkezes eszközöket kell vásárolnunk a gyerekeknek?

Nem kell minden egyes eszközt balkezesre cserélni, mivel azok a gyerekek, akiknek kevesebb lehetőségük van arra, hogy balkezes tárgyakat használjanak, sok művelethez megtanulják a jobbkezes használatot, így ügyesebbé válnak. Ollóból például érdemes balkezest vásárolni, mivel a jobbkezes példányok használata kényelmetlen. Az asztali számítógéphez vagy a notebookhoz be lehet szerezni balkezes egeret és klaviatúrát, ha a gyermekünknek nehezére esik a jobbkezes eszközzel bánni. Léteznek külön hegyezők, jegyzetfüzetek, lefűzhető füzetlapok, ollók, tollak, mérőszalagok balkezeseknek.

 

Felnőttként nehezebb dolga lesz?

A legtöbb eszköz, berendezés, irodagép kezelőfelülete jobbkézre lett tervezve, ám ezek használatát nem nehéz elsajátítani. Autót vezetni ugyanolyan könnyen (vagy nehezen) tanulnak a balkezesek, sőt, a sebességváltásban jobbak lehetnek, mivel közben az ügyesebbik bal kezükben fogják a kormányt.

 

Megtanulhat hangszeren játszani a balkezes gyermek?

 

Készítenek balkezes gitárokat, zongorát, egyéb hangszereket. A legtöbb dobfelszerelést  viszont úgy állítják össze, hogy az a jobbkezeseknek kényelmes. A fúvós hangszerek egy része pedig kétkezes ügyességet igényel.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr484545159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása