Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Pontosan mi történik velünk a terhesség első hónapjában?

2012. május 18. - AnitUp

terehesseg-varandossag-allapotos-elso-honap.jpg

A terhességet az utolsó menstruáció első napjától számolják. Mindenképpen érdemes megjegyezni, mert ezt az adatot kérdezi majd legelőször a nőgyógyász és a védőnő. 280 nap vagy 40 hét a terheség átlagos ideje, így könnyen kiszámolhatjuk, körülbelül mikor érkezik meg a kisbabánk.

Az első hónap legfontosabb történése természetesen a fogamzás, amikor a petesejt egyesül a hímivarsejttel. A harmadik hét végén-negyedik héten a méh elkezd megnagyobbodni, a petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ez gyenge vérzéssel is járhat. Testünkön még nem látszik változás, de odabent már megindul a baba fejlődése: kialakul a gerincvelő és az agy.

A érfalhoz tapadó részből alakul ki a méhlepény, külső burkolatából lesz a köldökzsinór, a szikhólyag, az amnion és a chorion (a méhen belüli védőburkok). A blasztocita (a folyadékkal teli labda) belső részéből fejlődik ki a baba: a belső rész legbelső rétegből a máj, a hasnyálmirigy, a hólyag, a pajzsmirigy, a gyomor-bél-rendszer nyálkahártyája, a középső részből pedig az izmok, a csontok, a porcok, a véredények, a vesék, míg a külső rétegből az agy, az idegrendszer, a haj és a bőr.

A legtöbb várandós az első elmaradt vérzéssel egyidőben tapasztalja magán a terhesség egyéb tüneteit is: érzékenyebb a mellünk, fáradékonnyá válhatunk, megkezdődhet a reggeli rosszullétek időszaka, megváltozik a hormonháztartásunk, a vérnyomásunk, a légzésünk és az anyagcserénk.

Rendszerint az első kimaradt vérzéssel egy időben jelennek meg a terhesség leggyakoribb panaszai: a reggeli rosszullét, a szagokra való érzékenység, a fémes íz érzete a szájban, émelygés, szédülés, ájulás. A mellek feszülését, a vérnyomás és a légzés megváltozását is tapasztalhatja az állapotos nő; sokan panaszkodnak a fáradtságra az első hónapoktól kezdve.

A terhességi panaszok között szerepel még a megváltozott anyagcsere, ennek következményeivel: székrekedés, aranyér, gyomorégés, szél és a puffadás, légszomj, rossz álmok, illetve álmatlanság.

Az első három hónapban csak nagyon indokolt esetben engedhető meg bármilyen gyógyszer szedése. A készítményt kizárólag orvos írhatja fel! Saját szakállunkra nem szabad gyógyszereket szednünk, mert bizonyos anyagok árthatnak a babának.

Gondoljuk végig a család egészségügyi hátterét, az orvosi vizsgálaton, illetve a védőnőnél felmerülnek ezek a kérdések, nem árt tisztában lenni ezekkel. Az örökölhető betegségeket -amilyen például a vérzékenység vagy bizonyos allergiára való hajlam - a terheskönyvbe is bevezetik.

A első kimaradt menstruációt követően keressük fel a nőgyógyászt, aki megállapítja a terhességet. Megtörténik az első ultrahangos vizsgálat, és megkapjuk a beutalókat a kötelező vizsgálatokra (EKG, vér- és vizeletvizsgálat, védőnői látogatás). Nem árt, ha kiválasztjuk a kórházat és orvost, ahol és akivel szülni akarunk majd, és már az első terhesgondozásra oda megyünk. De a terhesség bármely szakaszában változtathatunk, amennyiben nem érezzük magunkat biztonságban az addigi választott orvosunkkal.

Még biztosan beleférünk az eddigi ruháinkba, esetleg a túlságosan szűk ruhadarabok lehetnek kicsit kényelmetlenek, de készüljünk fel, hogy hamarosan szükségünk lesz nagyobbakra, kényelmesebbekre is.

Készüljünk fel arra, hogy megnő a mellünk, kiszélesedik a csípőnk, és megnő vagy kiszélesedik a lábunk, érzékenyebb lesz a bőrünk, megnőnek az anyajegyeink.

Mit tegyünk az első hónaptól?

Aki dohányzott, azonnal hagyja abba. Kerüljük a dohányfüstös helyeket és az alkoholfogyasztást. Sajnos le kell mondanunk a fekete teáról és a koffein tartalmú kávéról is. Lehetőleg diszkréten fűszerezett, könnyű fogásokkal táplálkozzunk, és ne most kezdjünk el kipróbálni olyan alapanyagokat vagy élelmiszereket, amelyeket eddig még nem ettünk. Ügyeljünk arra, hogy naponta többször, változatosan étkezzünk. A reggeli rosszullétek próbára teszik gyomrunkat, ám bizonyos ételek – mint például az őszibarack és a belőle készült kompót – megnyugtathatják a gyomrot. A túlságosan megerőltető sportot is kerüljük, a rendszeres mozgás -például a gyakori séta, a könnyű torna - azonban kifejezetten jó a kismamáknak.

Fotó: Illusztráció/Unsplash/Dahiana Waszaj

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr454524023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása