Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

A felfázásról

2012. május 17. - AnitUp

felfazas-okai-babazo-blog.jpg

Hűvös időben gyakoribbá válnak a meghűléses, felfázásos panaszok, megnövekszik a húgyúti fertőzések esélye.

Hidegben a vérerek összehúzódnak, a keringés lelassul, a szervezet nem tudja sikeresen felvenni a küzdelmet a baktériumok támadásával szemben. A felfázás valójában a húgyúti fertőzések hétköznapi neve, legtöbbször húgyhólyag-gyulladás áll a háttérben. Bakteriális eredetű betegség, okozója legtöbbször az E.coli baktérium, ezért antibiotikumos kezelést igényel.

Kialakulásához a nők anatómiai tulajdonságai is kedveznek: a nőknek rövidebb a húgyvezetékük, mint a férfiaknak, így kisebb utat kell megtennie a kórokozónak. Ráadásul a hüvely közelsége is fertőzésveszélyt jelent. A vizeletelfolyás akadálya (vesekő, daganat) is okozhat hólyaghurutot.

Ha a következő tüneteket észleljük, haladéktalanul forduljunk orvoshoz:

Gyakori pisilés, ami csípő érzéssel, fájdalommal jár, alhasi, kismedencei fájdalom. avaros vagy véres vizelet, hidegrázás, esetenként magas láz

A diagnózishoz vizeletvizsgálat szükséges, akár már vihetünk is magunkkal mintát, amikor orvoshoz megyünk. Úgynevezett középsugarú vizeletre van szükség, ami azt jelenti, hogy szappanos lemosás után a vizelet első részét ki kell pisilni, csak utána lehet mintát venni.

a-felfazas-babazo-blog.jpg

A hólyaghurut kezelése

Célzott antibiotikumos kezeléssel történik. Alternatív gyógymódok, mint például gyógyteák (cickafark, borsmenta, zöldtea, medveszőlő) vagy a tőzegáfonyás kezelés gyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, de nem pótolják az antibiotikumos kezelést. A fájdalmat ilyenkor enyhíti a meleg, de várandós kismamáknak tilos meleg vagy forró fürdőt venni, mert az vetélést okozhat.

Megfelelő higiénia

A betegség nagyrészt megelőzhető kellő körültekintéssel; különösen a kismamáknak kell ügyelniük, mert terhesség alatt a kezeletlen húgyúti gyulladás vetélést, koraszülést okozhat. A legfontosabb a higiéniai szabályok betartása. WC használata után nem csak kezet kell mosni, de a lehetőségek szerint folyó vízzel meg is kell mosakodni. Ha nem otthon vagyunk, legyen nálunk intim törlőkendő. Vigyázzunk, hogy a törlés mindig a végbélnyílás felé történjen, és ne fordítva.

Ha olyan helyen kell a mosdóba mennünk, ahol sokan megfordulnak, ne sajnáljuk az időt bizonyos „szertartásokra”. A kezünket a kilincs megfogás után is töröljük át fertőtlenítő kendővel, addig ne nyúljunk a törlőkendőhöz, saját WC papírhoz. Kifelé jövet ismét kézmosás, törlés. A fehérneműnk ne érjen semmihez sem, és azt már mondani sem kell, hogy ne üljünk idegen helyen a WC-re.

higienia-tisztasag-felfazas-fertozes-megelozes-babazo-blog.jpg

Sok folyadék, meleg fehérnemű, száraz cipő

Igyunk sokat! A megfelelő mennyiségű folyadékra amúgy is szüksége van a szervezetnek és a bőrnek, ráadásul átmossa a húgyutakat, és nincs idejük a baktériumoknak megtelepedni. Éppen ezért, ha kell, mindig menjünk pisilni, mert a pangó vizelet a baktériumok tanyája lehet.

Ősztől tavaszig felejtsük el az apró bugyikat, tangákat, inkább szerezzünk be jónéhány meleg, pamut fehérneműt. Ne legyen műszálas, hiszen ez anyag is kedvező feltételeket biztosít a baktériumok megtelepedésének. Ne hordjunk átázott cipőt, strandon cseréljük szárazra a vizes fürdőruhát. Kerüljük a hideg kövön való ácsorgást mezítláb. Öltözködjünk rétegesen, az időjárásnak megfelelően.

Tőzegáfonya

Napjainkban méltán népszerűek a tőzegáfonya-készítmények, mint a húgyúti fertőzések természetes gyógyítói. Ebből a magas C-vitamin tartalmú apró piros bogyójú termésből lekvárt, szörpöt is készítenek, de gyógyászati célokra kapszula formájában is kapható.

A tőzegáfonya kiváló antibakteriális hatású, gátolja a baktériumok megtelepedést és szaporodását a húgyutakban és a hólyagban. A belőle készült gyógyhatású termékek azonban csak megelőző és kiegészítő kezelésként jöhetnek szóba hólyaghurut esetén. Az antibiotikumos kezelést nem pótolja! A tőzegáfonya-készítményeket terhes és szoptató anyák is fogyaszthatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr904523222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panna20 2013.02.01. 23:45:47

Hasznos eszköz az intim higiénia megőrzéséhez, nyilvános wc-ék használatakor érdemes nőként egy eszköz segítségével állva pisilni. Bővebben: www.pisiloeszkoz.hu
süti beállítások módosítása