Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Őszi betegség: felfázás

2011. október 10. - AnitUp

 

Itt az ősz, a hűvös idő, ezzel a nők kellemetlen betegsége, a felfázás is egyre gyakoribb.

 

A betegség kialakulásához a megfázásnak, áthűlésnek valóban köze van. Hidegben a vérerek összehúzódnak, a keringés lelassul, a szervezet nem tudja sikeresen felvenni a küzdelmet a baktériumok támadásával szemben. 

A felfázás valójában a húgyúti fertőzések hétköznapi neve, legtöbbször húgyhólyag-gyulladás áll a háttérben. A húgyhólyag-gyulladás vagy hólyaghurut bakteriális eredetű, okozója legtöbbször az E.coli baktérium. Ezért a betegség antibiotikumos kezelést igényel.

Kialakulásának a nők anatómiai tulajdonságai is kedveznek: a nőknek rövidebb a húgyvezetéke, mint a férfiaknak, így kisebb utat kell megtennie a kórokozónak. Ráadásul a hüvely közelsége is fertőzésveszélyt jelent. A legyengült szervezet, vagy a vizeletelfolyás akadálya - mint a vesekő, daganat - is oka lehet a hólyaghurut kialakulásnak.

Tünetei, vizsgálat, kezelése

Ha a következő tüneteket észleljük, haladéktalanul forduljunk orvoshoz:

- Gyakori pisilés, ami csípő érzéssel, fájdalommal jár.

- Alhasi, kismedencei fájdalom.

- Zavaros, véres vizelet.

- Láz, ami nagyon magas is lehet, hidegrázás. 

A diagnózishoz vizeletvizsgálat szükséges, akár már vihetünk is magunkkal mintát, amikor orvoshoz megyünk. Úgynevezett középsugarú vizeletre van szükség, ami azt jelenti, hogy szappanos lemosás után a vizelet első részét ki kell pisilni, csak utána lehet mintát venni.

A hólyaghurut kezelése célzott antibiotikumos kezeléssel történik. Alternatív gyógymódok, mint például gyógyteák (cickafark, borsmenta, zöldtea, medveszőlő) vagy a tőzegáfonyás kezelés gyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, de nem pótolják az antibiotikumos kezelést.

A fájdalmat ilyenkor enyhíti a meleg, de a terhes anyáknak tilos meleg vagy forró fürdőt venni, mert az vetélést okozhat.

Megfelelő higiénia

Jó, ha tudjuk, hogy ez a betegség nagyrészt megelőzhető kellő körültekintéssel. Különösen a kismamáknak kell ügyelni, mert terhesség alatt a kezeletlen húgyúti gyulladás vetélést, koraszülést okozhat.

A legfontosabb a higiéniai szabályok betartása. WC után nem csak kezet kell mosni, de a lehetőségek szerint folyó vízzel meg is kell mosakodni. Ha nem otthon vagyunk, legyen nálunk intim törlőkendő. Vigyázzunk, hogy a törlés mindig a végbélnyílás felé történjen, és ne fordítva.

Ha olyan helyen kell a mosdóba mennünk, ahol sokan megfordulnak, ne sajnáljuk az időt bizonyos „szertartásokra”. A kezünket a kilincs megfogás után is töröljük át fertőtlenítő kendővel, addig ne nyúljunk a törlőkendőhöz, saját WC papírhoz. Kifelé jövet ismét kézmosás, törlés. A fehérneműnk ne érjen semmihez sem, és azt már mondani sem kell, hogy ne üljünk idegen helyen a WC-re.

Sok folyadék, meleg fehérnemű

Igyunk sokat! A megfelelő mennyiségű folyadékra amúgy is szüksége van a szervezetnek és a bőrnek, ráadásul átmossa a húgyutakat, és nincs idejük a baktériumoknak megtelepedni.

Éppen ezért, ha kell, mindig menjünk pisilni, nem szabad tartogatni, mert a pangó vizelet a baktériumok tanyája lehet.

ősztől tavaszig felejtsük el az apró bugyikat, szerezzünk be jónéhány meleg, pamut fehérneműt. A gyártók gondoltak a női egészségre, egészen csinos darabokat lehet kapni az idén. Ne legyen műszálas, hiszen ez anyag is kedvező feltételeket biztosít a baktériumok megtelepedésének.

Kerüljük az átázott lábbelit, a vizes fürdőruhát, a hideg kövön való ácsorgást mezítláb. Öltözködjünk rétegese, az időjárásnak megfelelően.

Tőzegáfonya

Napjainkban méltán népszerűek a tőzegáfonya-készítmények, mint a húgyúti fertőzések természetes gyógyítói. Ebből a magas C-vitamin tartalmú apró piros bogyójú termésből lekvárt, szörpöt is készítenek, de gyógyászati célokra kapszula formájában is kapható.

A tőzegáfonyának kiváló antibakteriális hatása van, gátolja a baktériumok megtelepedést és szaporodását a húgyutakban és a hólyagban. A belőle készült gyógyhatású termékek csak, mint megelőző és kiegészítő kezelés jöhetnek szóban hólyaghurut esetén. Az antibiotikumos kezelést nem pótolja!

A tőzegáfonya-készítményeket terhes és szoptató anyák is fogyaszthatják.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr313291218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása